Etikettom-gerbilen
Läst 8995 ggr
lollynonna
2016-02-28, 11:23

Gerbilens beteende

Gerbilens olika beteenden förklarat närmare.

Gnagande gerbil

Du kanske har undrat över varför dina gerbiler har gnagt sönder alla saker du har gett dem?
Gnagandet är helt naturligt och det är viktigt att ge sina gerbiler gnagmöjligheter eftersom deras tänder växer hela livet.

Plastsaker i buren är inte att rekommendera, eftersom de lätt kan skära sig på vassa kanter där de har gnagt. I plasthus blir det även väldigt fuktigt och instängt.

Saker som är bra för gerbilen att gnaga på är till exempel:

  • Grenar (t ex björk, äppelträd och andra lövträd. Inte barrträd)

  • Kartonger

  • Toarullar

  • Trähus

Du kan även ge dem toapapper, hö och tidningspapper för dem att boa med. Absolut inte bomull eller vadd. Det kan tråda sig runt benen och inälvorna, och det är verkligen inte att rekommendera. Tyg är inte heller bra, det är av samma anledning som bomull och vadd.

Grävande

Gerbiler gräver väldigt mycket och behöver ett lager med minst 15 cm spån i sin bur. Detta är dock bara en rekommendation, och ingen lag. Men gerbilerna mår bäst med mycket spån. Deras grävande är en naturlig instinkt som kommer från deras vilda förfäder. Får gerbilerna inte utlopp för sina instinkter så kan de utveckla stereotypa beteenden.

Sandbad

Gerbiler är renliga djur och badar i finkornig sand. Den bästa sanden är chinchillasand men vanlig, ren finkornig sand fungerar lika bra och är inte lika dyrt.
Gerbiler ska inte bada i vatten, då tvättas deras naturliga fetter i pälsen bort, och de kan bli förkylda. Har din gerbil blivit riktigt smutsig går det bra att torka försiktigt med en oparfymerad våtservett.

Sandbadet är viktigt för att gerbilen ska hålla sig ren och fin, och det håller även doftkörteln som sitter under magen ren.

Slickande på insidan av buren

Slickande på buren är vanligt hos gerbiler, även hos små ungar. Det är viktigt att hålla koll på det, för att det är ett tecken på att gerbilen är törstig.
Kanske är vattenflaskan tömd eller så kan de små ungarna inte nå flaskan. Det är viktigt att se till att flaskan är nåbar för bebisar såväl som vuxna djur, kolla alltid vid byte av vattnet att flaskan fungerar som den ska, ibland kan det bli stopp i den.

Stampningar

Gerbiler stampar för att varna för fara. Om en gerbil börjar stampa kan dina andra gerbiler stämma in och börja stampa de med. Kopplat till detta stampande är en skakande svans, i vågrät riktning. Det inträffar ofta i såna situationer då gerbilen blir skrämd. En liten rörelse  med handen eller ett plötsligt ljud kan uppfattas som ett hot.

Upphetsat stampande är en del av parningsritualer, det låter lite snabbare och mjukare än i varningssyfte. 

Ögonblinkningar

Gerbiler kan ibland blinka med ett eller båda ögonen, särskilt då de får en smaklig godbit. Det verkar vara ett uttryck för njutning och välbefinnande.

I andra skrämmande situationer, verkar det som gerbilen blinkar av ren underkastelse. 

Pipande 

Pipande kan bero på många saker. Om dina gerbiler bråkar, vill para sig, blir skrämda eller har ont kan de pipa.

Ryckande öron

Ibland i nya eller stressande situationer kan unga gerbiler rytmiskt börja rycka med öronen som kan övergå till att framkroppen också börjar rycka. Det här är en form av epilepsi som ungefär 20% av alla gerbiler lider av. Anfallet kan se otäckt ut och efteråt kan gerbilen sitta stilla i 30 sekunder i upp till en minut för att samla sig. Lättare former av epilepsi växer bort med åldern och inget djuren lider av under livet.

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

thea_thea
2016-04-22, 18:07
#1

Superbra artikel! Tack lollynonna!


[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-05-25, 15:03
#2

Inlägget är borttaget

Grisgurka
2016-05-30, 08:04
#3

Perfekt ;) Jättebra artikel!

Cochon
2016-05-30, 19:03
#4

Intressant läsning

Söker du ett annorlunda armband? Eller kanske ett mobilfodral eller en rem? Kolla gärna in på min shop eller skicka iväg ett PM.
Glöm inte gilla min facebook sida för mina trådar. 👋

lollynonna
2016-05-30, 21:21
#5

#3 #4 Tackar!

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Eschziinioi
2016-12-10, 08:24
#6

Hur bör man ta upp sin gerbil ?

Upp till toppen