Annons:
Etikettsjukdomar-skador
Läst 19691 ggr
[Tassy]
6/19/08, 5:42 PM

Doftkörteln

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ofta hör man att man bör kontrollera doftkörteln dagligen för att se så att inga tumörer växer där. Särskilt viktigt är det på hanar, då det nästan enbart är de som drabbas av just denna typ av tumör. Hur ser då denna körtel ut? Hur vet jag att det ser bra ut? Det reder vi ut nedan! :)

Ungefär mitt på gerbilens mage så finns en hårlös fläck. Denna är oftast hudfärgad eller har en gulaktig ton. Det gula är doftsekretet som den producerar, och luktar ganska fränt. Som liten nyfödd bebis kan man också se denna lilla fläck, sedan försvinner den under all päls tills gerbilen blivit lite äldre, då kommer man att kunna se den sakta växa fram.

En 4,5 veckors hane I denna ålder syns inte körteln alls.

En 4,5 veckors hane
I denna ålder syns inte körteln alls.

En 3 månaders hane här börjar körteln komma fram ordentligt.

En 3 månaders hane
här börjar körteln komma fram ordentligt.

Dominanta hanar har oftast en ökad produktion av detta sekret, vilket gör att om de inte tvättar sig ordentligt eller inte har tillgång till sandbad så blir de snabbt smutsgula över hela magen. Detta är alltså inte farligt för gerbilen. 

En 9 månaders hane Doftkörteln är nu färdigutvecklad.

En 9 månaders hane Doftkörteln är nu färdigutvecklad.

 

Vad är då onormalt?

* Om du ser något som liknar ett sår kan det vara en begynnande elakartad tumör, detta bör snarast åtgärdas hos kunnig veterinär som då förhoppningsvis kan operera bort tumören. För enkelhetens skull brukar man avlägsna hela doftkörteln för att förhindra att problemen kommer tillbaka och orsakar onödigt lidande. Om man väljer att inte operera bör man låta gerbilen få somna in när livskvalitén inte längre är bra. Opererar man inte en elakartad tumör kommer den troligen att sprida sig vidare i kroppen.

* Om gerbilen har något som liknar en blåsa kan det också vara en tumör. Till en början kan det se ut lite som en finne. Ta till veterinären då det finns risk att tumören blir så stor att den spricker och förorsakar gerbilen stort lidande.

* Om det däremot ser ut som en vårta som putar ut kan det vara Papillom, vilket är ofarligt, men som man kan behöva ta bort hos veterinär om det förorsakar gerbilen problem. Papillom orsakas av virus, vilket innebär att det smittar.

Här ses en tydlig tumör i kanten av doftkörteln. Bild tagen av EmmaG

Här ses en tydlig tumör i kanten av doftkörteln.
Bild tagen av Emma G

Här syns papillom som har satt sig i örat. Bild tagen av Solaika

Här syns papillom som har satt sig i örat.
Bild tagen av Solaika

 

 Tillägg: honor har en något mindre doftkörtel och är därför lite svårare att upptäcka. De brukar heller inte få problem med tumörer på den, även om det händer. Oftast är det den dominanta hanen i flocken som drabbas. Man gissar att det relateras till att han markerar sitt revir väldigt mycket, och på så sätt kan irritation på körteln uppstå, där bakterier/virus lätt får fäste sedan.

Annons:
Miss_Kitten
6/19/08, 6:41 PM
#1

Jättebra!

Speciellt bra att få en bild på hur det kan se ut när det är något som är fel, så man vet hur det ser ut när det är dags att låta en veterinär titta på det.

Zomby
6/19/08, 6:46 PM
#2

Har inte honor doftkörtlar? Min gerbil har inte en sådan som på bilden! -.-

[Tassy]
6/19/08, 6:49 PM
#3

jo, honor har också doftkörtel, men en mindre sådan :) skulle ha petat med det också i artikeln, men iFokus vill inte förstå att jag är Medarbetare än :P

Zomby
6/19/08, 6:56 PM
#4

Jaha, jag ska ta upp henne nu och titta.. Den är säkert liten eftersom jag inte har sett den innan! =P

[Tassy]
6/19/08, 6:58 PM
#5

#4 ibland kan man få pillra undan lite hår för att se den :)

Zomby
6/19/08, 7:02 PM
#6

Ser lite gul päls men det är päls på hela magen. Den är väll under den gula pälsen? =P

Annons:
[Tassy]
6/19/08, 7:06 PM
#7

ja, om fu tittar noga har de alldeles som en mittbena på magen, följ den mot mitten av magen så finns körteln där :) honor brukar inte få problem med körteln, det är främst dominanta hanar :)

Zomby
6/19/08, 7:12 PM
#8

Jaha, tack! Brukar du vara så här aktiv? Jag får ju svar direkt! =D

[Tassy]
6/19/08, 7:15 PM
#9

japp ;)

[Tassy]
6/19/08, 8:07 PM
#10

så, nu har jag uppdaterat artikeln igen.

[Katteeen]
6/19/08, 8:10 PM
#11

Jättebra artikel Tassy! =)

Hamzter95
6/19/08, 8:25 PM
#12

Ja grymt bra artikel :) Tack !

Solaika
6/20/08, 12:38 AM
#13

Kanoners! Det vet du att jag tycker :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
fridelfina
6/20/08, 12:46 AM
#14

Oj då, nu kanske jag fick svaret på vad Marshmallow dog av? Som jsg skrivit tidigare om att han rider på Popcorn så mycket, dvs han dominerade honom, och förra(eller förrförra) så kom sonen och sa att Marshmallow blöder. Han visar upp magen på Marshmallow och det kommer röd vätska från något som jag då tror är snoppen, och eftersom jag lärt mig att gerbiler har rött snor och röd tårvätska så tror jag ju att de har röd sperma….Generad

Det var kanske dumt av mig att tro så, nu när jag läser om hur tumörer runt doftkörtlen ser ut och att det är de dominanta som drabbas…Ledsen

Tack för en bra och informativ artikel med bilder!

 
 

EmmaG
6/20/08, 6:49 PM
#15

Bra jobbat Tassy!

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

frisse
6/24/08, 11:43 PM
#16

kan gerbiler få en papillom på doftkörteln?

Solaika
6/24/08, 11:46 PM
#17

#16 Yupp, det kan dem

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

frisse
6/25/08, 12:53 AM
#18

för då kan min gerbil ha fått det (jag har alltid trott att det varigt en tumör men den som min gerbil har på magen så likadan ut som på bilden fast större )

Alfahannah
6/25/08, 9:44 PM
#19

En liten fråga, dör alltså gerbilen om den skule få en sådan där tumör som sedan spricker?

[Tassy]
6/25/08, 10:01 PM
#20

#19 om inte annat så plågas den enormt. Troligen förblöder den, har aldrig hört om en gerbil som tvingats leva med sprucken tumör.

Annons:
Solaika
6/25/08, 10:57 PM
#21

På Casper så slutade det blöda efter en stund (före operationen) så förblöder tror jag inte de gör. Sen sa veterinären att det finns de som låter gerbilen gå i veckor med sprucken tumör innan de opererar. Förstår inte hur man kan göra så. Casper hade inte ont.. men hade han fått gå längre så hade han definitivt fått det.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
6/25/08, 11:05 PM
#22

jo, men de kommer att spricka gång på gång, därför plågas djuret långsamt till döds. och klart de gör ont när det spricker, även om de inte visar det.

Solaika
6/25/08, 11:07 PM
#23

Jo, precis.. när de spricker gör det ju ont. Därför jag absolut inte kan förstå hur man kan låta dem gå i veckor innan man antingen tar bort dem eller opererar dem.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
6/25/08, 11:38 PM
#24

#23 precis

fridelfina
6/26/08, 12:45 AM
#25

Hm, blöder det länge då? För det gjorde det inte på Marshmallow, isåfall skulle vi åkt till veterinären direkt. Det kanske inte var en tumör…?

 
 

[Tassy]
6/26/08, 1:36 AM
#26

#25 det är väldigt individuellt, det beror på hur tumören sitter, var den sitter och hur stor den är, samt hur bra läkeförmåga djuret har. en del tumörer sätter sig över stora blodkärl, andra sitter bara i själva körteln så att säga. Sedan har tumörer en viss förmåga att sprida sig inåt, dvs in i magen på djuret.

[Tassy]
6/30/08, 7:00 PM
#27

har uppdaterat artikeln och fixat lite småfel.

Annons:
Angelclaw
8/8/08, 3:01 AM
#28

Jättebra artikel Tassy!

Bra att kunna se bilder som visar vad som är normalt och inte så man vet vad man ska titta efter!

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

fridelfina
3/5/09, 11:07 PM
#29

Nu är det vi igen, vad säger ni om en liten sårskorpa på doftkörteln? Nu har vi ju en kruka som gerbilerna klättrar i och ur för att bada i sanden som kanske skulle kunna vara orsak till såret, men jag vet inte? Vi ser ingenting annat som skulle tyda på att Dixie inte mår bra.

Vi har smörjt lite Helosansalva på såret för att mjuka upp och hålla rent från bakterier. Sätter en klick salva även på Popcorns mage så de ska vara lika för båda…

 
 

Solaika
3/5/09, 11:23 PM
#30

Helosan är ganska starkt.. undrar om det inte finns nån bättre salva. Inotyol kanske? Eller en helt vanlig parfymfri hudkräm. Helosan är det rätt mycket parfym i faktiskt.

Håll koll på såret bara så det inte blir värre. Läker det ut av sig själv så var det troligen bara ett vanligt sår. Sen kan en sårinfektion ge en tumör så det är viktigt att försöka hålla rent såret. Sanden vet jag inte hur bra den är att ha.. sand i sår är ju ingen bra idé lixom..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

fridelfina
3/5/09, 11:32 PM
#31

Nä, det har du rätt i. Skall nog se till att Popcorn får "bada" lite för sig själv då ett tag. Hur länge klara de sig utan att fluffarunt i sand då? De verkar ju även äta sanden?

Så får vi leta reda på nåt mildare att smörja med. Vad tror du om aloevera propolis, den är mycket fet och baserad på honung och aloevera?…kan inte vara nån perfym i den tror jag?

 
 

[Tassy]
3/5/09, 11:46 PM
#32

små sår kan vara början till en tumör, eller som Solaika säger så kan det utlösa tumörer. Var extra observant.

fridelfina
3/6/09, 12:01 AM
#33

Han är ju ingen ungdom heller längre det är därför jag oroar mig lite grann. Dixie är 3,5 år ungefär. Vi ska kolla noga. Jag har redan förberett sonen på att det kan vara allvarligt och han bryr sig lite extra om Dixie nu och vill fota så vi förevigar honom ifall han blir sjuk. Han förlorade ju Marshmallow i somras när han var på läger.

 
 

Solaika
3/6/09, 11:05 AM
#34

Honung luktar väl rätt mycket? Jag har vanlig ren aloeveragel hemma som jag tycker är bra. Finns på Life o vad dom nu heter alla såna där hälsokosthandelsbutiker. Aloe Vera har ju lite läkande effekt oxå så det är inte dumt att ha hemma.

Det är bra att ni är uppmärksamma på honom. Han är ju gammal men han kan oxå bli äldre utan problem. Även om han får/har en tumör så behöver inte det betyda att han dör snabbt. Så länge han inte uppenbart lider av det så hade jag låtit honom vara. Men det är bra att ni spenderar tid med honom :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
fridelfina
3/6/09, 6:34 PM
#35

Ja men vi har gelen också, trodde bara att det skulle vara bäst med någon fet salva. Men då blir det aloeveragelen, Tackelitack!

 
 

Upp till toppen
Annons: