Etikettburar-inredning-miljöberikning
Läst 21504 ggr
isafisa
2008-11-12, 19:31

Olika strö-alternativ

Det finns ett flertal olika strö alternativ, men vad är bäst egentligen? Och vilka bör man undvika? Valet kan vara svårt när man är nybörjare, så här kommer lite vägledning.

Kutterspån
kutterspån är det vanligaste alternativet, det man ofta känner till sedan innan. Spånet har många fördelar, men även stora nackdelar. Spån är utmärkt för gerbilen att gräva gångar i vilket är väldigt viktigt. Självklart blir inte spån bra att göra gångar i om man endast har ett 5cm tjockt lager i buren, men om man däremot ökar till 15 cm så kan de göra fantastiska gångar! Nackdelen med spånet är att det ofta är dammigt, även om det står dammfritt med stora bokstäver på förpackningen. Det kan göra att vissa gerbiler får en allergisk reaktion, och gerbilungar får lättare luftvägsinfektion i spån. Viktigt att känna till är att kutterspån kan vara gjort av barrträd, vilket innehåller terpentin som är giftigt och kan orsaka cancer eller allmänt irritera luftvägarna. Även det är en orsak till att undvika det till små ungar.

Vanligt
Vanligt "dammfritt" kutterspån.

Al/aspspån
Detta spån är allergivänligare än kutterspånet i och med att det kommer från lövträd. Man blir av med eventuella problem pga terpentin men får samma fördelar som med kutterspånet.

Al/aspflis
Detta är det bästa när man har gerbilungar. Den dammar nästan inte alls och föräldrarna kan göra gångar i det. Flisets doft faller inte alla i smaken, men det är inte lika stark lukt från det som av till exempel sand.

Toa-lätt
Det här är ströet många får höra talas om när gerbilen har blivit allergisk mot kutterspån. Det dammar minimalt och gerbilungar som växer upp i toa-lätt har sällan luftvägsproblem. Dock är detta ofta inget bra val, då det blir jätte svårt att göra gångar, i princip omöjligt. Det finns gerbiler som har lyckats, men det är få. Dessutom är det ofta dyrt och luktar ganska illa. Om du ska köpa toa-lätt, gör det i mataffären. Det är ofta flera gånger dyrare i djuraffären med toa-lätt!

Här inne bor en dammallergiker, dock får hon ibland reaktion på toa-lätt också på grund av den lilla mängden damm i det.

Här inne bor en dammallergiker, dock får hon ibland reaktion på toa-lätt också på grund av den lilla mängden damm i det.

Sand
Sand kan många tro är det bästa, de vilda gerbilerna lever ju i sand. En viktig skillnad att komma ihåg är att sanden i öknen är packad under flera hundra år och dessutom fuktig vilket gör den grävvänlig. Sand som vi köper i påsar är lös och inte det minsta packad. Prova att gräva en grop i sanden så märker du snabbt att den fylls igen och inte är hållbar, då kan du tänka dig att det är svårt att få till gångar i den. Dessutom blir sand väldigt äcklig när de kissar och bajsar i den, lukten är nästan outhärdlig. Sist men inte minst är sand dyrt och tungt, så egentligen inget bra alternativ till gerbiler. Däremot kan du ha en skål med sand i buren som de kan bada i eller använda som toa.

Tidningspapper
Tidningspapper är det många inom hästvärlden som upptäckt och använder, men är det lika bra till gerbiler som hästar? Tidningspapper kan man använda som tillfällig lösning om allt är slut, men inte under lång sikt. Det drar åt sig all vätska, speciellt kisset. Till skillnad från hästar så rensas inte gerbilens bur ur dagligen från kiss och bajs, därför blir tidningspapper väldigt opraktiskt när det bli fuktigt och börjar lukta. Sedan krävs det mycket papper för att de ska få möjlighet att packa det och gräva gångar. Positivt med det är att det är sterilt, men när är man i behov av sterilt burströ?

**Hampaströ/Lättströ
**Hampaströ, även kallat Lättströ, tillverkas av växten Cannabis (en "snäll" sort med mindre än 0,2% THC). Hampaströ har mycket god uppsugningsförmåga och dammar väldigt lite men går tyvärr inte att gräva gångar i då det är ganska tungt. Funkar dock jätte bra om man blandar i något lättare, t.ex spån eller Stl-strö.
Finns bl.a i 18 kg säckar på Granngården för 149 kr.

**Stl strö/Pappersströ
**Stl strö, även kallat Papperströ är gjort av upprivet wellpapp och ibland även papper. Det har bra uppsugningsförmåga, går att gräva gångar i och är naturligt nedbrytbart. Ofta är det relativt dammfritt men en del Stl märken har strö av sämre kvalité som kan damma ganska mycket. Vissa upplever att det luktar illa fortare än andra strö alternativ om man bara använder Stl i buren.

Cederspån med doft av citron eller liknande
Detta spån ska du aldrig använda! Ceder är giftigt och skall inte användas till våra små djur. De i djuraffären kan försöka få dig att köpa det med olika argument, men ha som tumregel att inte köpa något som du inte vet är säkert. Och varför ska du ha spån som luktar citron? Jag tror inte att gerbilerna uppskattar det mer än något annat strö.

citrus spån
Spån med citron och äppeldoft.

Kort sagt kan man säga att al/aspspån är att föredra, men att allt förutom cederspån går att använda under olika långa tidsperioder.

Av Isafisa och Jessica_91

Solaika
2008-11-12, 20:12
#1

Kanonbra! Bra jobbat! Skrattande

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Katteeen]
2008-11-12, 21:01
#2

Skitbra skrivet ;D

[Tassy]
2008-11-12, 22:00
#3

toppenbra!

CelsiusT
2008-11-13, 00:24
#4

Fast har ni kikat på den sanden som finns till reptiler?? Den är framtagen för att ha i akvarium/terrarium med husdjur. Den är grävbar och gångarna blir kvar. Jag ska prova den nu, har betällt hem. Kommer även ha växter i mitt akvarium till mina gerbiler så jag hoppas på att dom kommer ta hand om kisset. Dessutom har jag en särskild toalåda till mina gerbiler som dom oftast går på.

http://www.pwss.se/product.php?productid=6302&cat=152&page=1

Medarbetare på westernridning.ifokus

isafisa
2008-11-13, 12:07
#5

Nej den sanden har jag aldrig hört talas om :)  Du får gärna skriva här sen om den funkar bra! Kan isåfall lägga till det i artikeln :)

Solaika
2008-11-13, 13:47
#6

#4 Jag är mycket skeptisk till den sanden. Vad är det i den som gör att gångarna håller? Fukt? I så fall kan jag säga på en gång att det inte skulle fungera till gerbiler eftersom du inte kan ha så instängt hos dem så fukten skulle stanna.

Nej, jag tror inte på den där sanden till gerbiler. Jag tror att den kommer lukta lika illa som chillasanden gör och jag tror inte att det skulle bli bra gångar i den. Dessutom, om de nu kan göra gångar som håller hyggligt.. vad tror du händer om en gång rasar in? För DET händer, det kan jag lova. När en gång i spån rasar in så tar sig gerbilerna upp igen snabbt, lätt och oskadda. Knappast detsamma om en tung sandgång skulle rasa in.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

isafisa
2008-11-13, 14:07
#7

#6 där har du många bra poänger. är själv skeptisk.  Skrämmande är ju då med gångarna som kan rasa ihop, verkar inte kul om det rasar när de ligger och sover t.ex.

Solaika
2008-11-13, 14:25
#8

#7 Precis. Nej, tacka vet jag spån Flört

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Bullerbytjejen
2008-11-13, 14:49
#9

torv då? det måste ju vara bra för deras tunnelbyggen iaf. Men dom kanske inte luktar lika gott *fniss*

[Tassy]
2008-11-13, 15:04
#10

#9 torv är nog inte de bästa de kan gnaga på direkt Tungan ute

Bullerbytjejen
2008-11-14, 02:08
#11

jag såg något engelskt program och där hade dom tidningspapper i botten, sen spån typ tio cm sen 20 cm torvlager som dom hällde på spånet. Det var på nått smådjurs..eeh va heter det, smådjurscenter. Och deras gerbiler var så himla stora (och det var inte degusarTungan ute)

CelsiusT
2008-11-15, 00:11
#12

#4 Jag är mycket skeptisk till den sanden. Vad är det i den som gör att gångarna håller? Fukt? I så fall kan jag säga på en gång att det inte skulle fungera till gerbiler eftersom du inte kan ha så instängt hos dem så fukten skulle stanna.

Jaa du när man lägger i den så är det fuktig och då ska man låta den ligga ett tag innan man släpper till djuren, när sanden torkar så blir den fast och då går den att gräva i. Det ska vara precis som sanden är i naturen där ökendjuren lever (likaså våra gerbiler). Alltså sama klimat som våra gerbiler lever i naturligt - ökenklimat.

Vad som händer om sanden rasar in vet jag inte, hur stor risken är beror ju även på kvaliteten på sanden. Men jag tänker ju genast att detsamma borde ju kunna hända där dom lever i naturen i så fall? Hur löser dom det där? Där har dom minsann inget sågspån. Hur långsam är en gerbil på att gräva? Man har ju inte särskilt djupt med sand när man har dom i akvariet.

Ska bli spännande att prova iaf =) Ska skriva här och berätta när jag provat…

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Tassy]
2008-11-15, 00:18
#13

jag undrar vad som gör att sanden stelnar såpass? kemiska tillsatser? vad händer när gerbilerna äter sanden (för dom äter sand)?

tjoffsa
2008-11-15, 01:21
#14

skulle va intressant bara veta vad det är!

Solaika
2008-11-15, 15:03
#15

#12 Jag förstår inte hur det ska kunna vara som det naturliga klimatet när det inte är det i övrigt. Visst, om du har dem instängda i ett dåligt ventilerat terrarie kanske det funkar.. men som Tassy säger, vad är det som gör att sanden kan stelna utan att bli stenhård?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

CelsiusT
2008-11-15, 15:37
#16

det beskrivs hur gerbiler som ges spån utvecklar ett stereotypt (nojjigt, aldrig upphörande, osunt, extremt) grävande som ett resultat av att aldrig lyckas gräva en tillfredställande håla (spånet rasar ju alltid över dom).
om gerbilen ges bark/jord eller sand (grävbar) kommer istället gerbilen att gräva en tillfredställande håla + gångar och sedan leva mer harmoniskt och avspänt utan att konstant gräva

Källa: http://www.awionline.org/pubs/cq02/Cq-gerb.html

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2008-11-15, 15:39
#17

Även reptiler äter sanden så den kan ju knappast vara farlig…

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2008-11-15, 15:39
#18

Sanden är halvt lerbaserad vilket gör att den fungerar så

Medarbetare på westernridning.ifokus

Solaika
2008-11-15, 15:51
#19

Hur väl känner du till gerbilers instinkter? De mår BRA av att gräva, det är deras naturliga instinkt att gräva mycket och ofta. Så nej, jag tror inte det skulle ge en mer harmonisk gerbil om den inte "behöver" gräva nya gångar hela tiden.

Gångar i spån som bara faller ihop? Märkligt, alla mina har gångar som håller från det att de har grävt den till dess att jag byter deras spån och de får den stora glädjen att göra nya gångar.

Att gerbilerna gräver nya gångar hela tiden har att göra med att de är bytesdjur, de behöver göra om och flytta runt lite för att inte deras fiender ska lära sig vart de får tag i dem lättast.

Jag vet inte, men jag vill inte att mina djur ska bo i kall sand iaf. Där de ligger och sover nu har de varma mysiga bon med spån och mjukt papper och man kan tydligt se att de trivs bäst där det är mjukt och varmt. Jag tror snarare att sån sand hade stressat mina pälsklingar faktiskt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
2008-11-15, 18:05
#20

Om den sanden faktiskt är ofarlig för dem, håller lagom temperatur, håller sig fräsh, inte förblir fuktig osv så har jag inget att invända mot den. Det låter liksom för bra för att vara sant helt enkelt. Prova kan man alltid göra, om man är säker på att det inte innebär en hälsorisk för djuren, därav våra frågor osv.

Om detta alternativ fungerar felfritt så vågar jag påstå att det skulle vara bättre än spån, eftersom djuren slipper det damm som är ofrånkomligt med spån. Vad vore väl bättre än en naturlig miljö liksom?

Ska bli intressant hur mycket som går åt till att fylla upp ett akvarie åt gerbilerna, vad det kostar och vart summan hamnar efter några burstädningar.

Även om reptiler äter av sanden innebär det inte att den är ofarlig för gerbiler, man kan inte göra en sådan jämförelse. Deras magar fungerar inte på samma vis. Det är som att säga att en hund tål choklad, vi människor tål ju? (För er som inte vet tål hundar inte vanlig choklad som vi människor äter).

Mvh Tassy

ParaKiss
2008-11-24, 19:37
#21

Vart kan man köpa Al/aspspån?

[Tassy]
2008-11-24, 19:44
#22

#21 i välsorterade djuraffärer Glad

tjoffsa
2008-11-24, 20:07
#23

al/asp flis tycker jag är jättebra! dammar minimalt..min sambo är känslig för damm och snorar och nyser som en tok med spån som ändå har inte dammar mycket..

däremot går det inga bra gräva gångar i…Obestämd

MoaL
2008-11-25, 15:49
#24

En sak jag undrar över är om just alspån - vilket jag har här hemma. Hur kan det bli bra gångar i det bottenmaterialet? Det är dels väldigt tungt, och de små bitarna "hakar inte fast" i varandra som till exempel kutterspån gör.. *bara nyfiken* :)

Jättebra artikel annars! :)
Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[Tassy]
2008-11-25, 16:22
#25

#24 är det inte flis du har då? De kan tyvärr inte göra gångar i det vad jag har sett.

Solaika
2008-11-25, 17:19
#26

#24 Om man har rätt mycket flis och till det mängder med papp och kartong så borde de så småningom kunna bygga gångar i det. Men kan du byta till spån eller toalätt så kommer det underlätta för dem. Helst spån. Toalätt funkar på ungefär samma sätt som fliset.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

CelsiusT
2009-01-18, 21:19
#27

Vill bara lämna en liten raport efter att ha använt sand (grävbar) till mina gerbiler i lite drygt en månads tid nu. Det fungerar toppen!! Otroligt fantastiskt. Dom gräver jättemkt gångar, med riktiga bohålor (dom har en sovhåla, en mathåla, en bajshåla - verkar det som och sen har dom en viloplats ovan "mark" också). Jättestort gångsystem (om man nu kan säga jättestort, är ju bara ett 100L akvarium med sand i 2/3). Då och då gräver dom sönder en gång och gör om den. Dom har nästan helt slutat att gräva mot glaset (vilket dom jätteofta gjorde när jag hade spån). Dom verkar trivas jättebra.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Angelclaw
2009-01-18, 21:29
#28

#27 Kul att du berättar hur det går!

Var hittar man grävbar sand och vad kostar den, såddär på en höft? :)

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Pose-idon
2009-01-18, 21:34
#29

Ville bara säga att jag håller med om att Toa-Lätt strö luktar illa Oskyldig

//Elin

HannaHallgren
2009-01-18, 23:30
#30

Hur mkt kan en sån vanlig woodies kosta ?? :D

Solaika
2009-01-19, 10:12
#31

#30 De små enkilospaketen kostar sällan mer än 20:- men det varierar.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tjoffsa
2009-01-19, 15:43
#32

skulle tippsa om 25kg paket spån från lantmanna som kostar 74kr tyckte dom sa att det är 400 liter i en sån.

Solaika
2009-01-19, 15:50
#33

Är det bara 25 kg de väger? Det känns då bra mycket mer. Men mängden kan nog stämma. Det går åt 1,5 sån här varje gång jag städar och då har jag de här burarna:
2x130 liter
1x160 liter
1x200 liter
1x240 liter
2x250 liter

Jag fyller ungefär halva burarna och sen trycker jag till så det blir lite packat.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tjoffsa
2009-01-19, 16:18
#34

japp, det står vikt: ca 25kg. på dom. Men tungt är det verkligen!

tjoffsa
2009-01-19, 16:22
#35

vägde min oöppnade på vågen. 25,5kg =)

Solaika
2009-01-19, 16:51
#36

Jag som tycker de är tyngre än sandsäckarna på 25 kg :P Men då vet jag att de inte är det då.. bara klumpigare :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

knuttedundeer
2009-01-19, 17:12
#37

vilket är bäst att köpa då?  av spån då asså! :D

[Katteeen]
2009-01-19, 17:13
#38

Köper också de stora "balarna" med spån hos Granngården, billigt och räcker ganska länge för mig som ändå har 6 burar att städa, det räcker såklart mycket längre om man bara har 1-2 burar att städa :)
Kan verkligen rekommendera detta spån! Det dammar inte mycket enligt mig, luktar fräscht, och är billigt för sin mängd :)

knuttedundeer
2009-01-19, 17:17
#39

Okajjj ! :D  bra.    Meen , ooom jag kmr få gerbiler .  då vill int jag köpa hö .  för jag har hört så mkt om sjukdommar å sånt :s
äre okaj? eller måste man det,  det skulle man ju till kaniner . :)

Solaika
2009-01-19, 17:35
#40

#39 Du behöver inte vara så värst rädd för sjukdomar med hö. Men du behöver absolut inte ha hö till gerbiler. Jag är själv allergisk mot hö, därför passar gerbilerna mig så bra. De klarar sig lika bra med toapapper nämligen.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

CelsiusT
2009-01-19, 20:39
#41

#28 Det finns grävbar sand att köpa där man kan köpa bottensand till reptiler (ex reptillagret.se). Den kostar typ 500:- att få hem sand som är lagom till ett 100L akvarium (räknar ca 30L bottenmaterial har jag för mig).

Tyckte det kändes mycket så jag funderade igenom vad det var för innehåll och har blandat min egna sand. Jag köpte 25kg blästersand och blandar med 5 kg Katty kattströ (klumpbildande utan tillsattser - viktigt!!), häller på massa vatten (några liter) och blandar runt. Låter stö över natten och sedan möblerade jag och släppte ner gerbilerna. Lägger i torra (tvättade) löv och repade lite gräs och tvättade och slängde i. Uppskattades oerhört!! Blästersanden kostar 49:-/25kg på Jula och kattsanden kostar runt 30-40:- på ICA.

Jag upplever inte att sanden blir vare sig illaluktande eller skitig men kan tänka mig att det är bra att skölja den nån gång ibland, men det krävs inte alls lika mkt rengöring som med spån. Därremot kan man med fördel hälla i lite vatten ibland (kanske spreja eller nåt). Däremot ska ju självklart avföring tas bort.

Det man ska tänka på är att det är en otrolig stress för gerbiler när deras dofter förvsinner. Helst ska man försöka att inte städa alls hos dom, och ska man städa ska man helst inte byta ut bottenmaterialet. Gerbiler klarar ofta stressen men kan få bl.a. magproblem.

Jag kan ju säga att mina gerbiler trivs oerhört bra på sanden!! Det är verkligen såå bra.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Katteeen]
2009-01-19, 20:57
#42

#41: Har du bild på gerbilerna och sanden? :)
Men att aldrig ska byta ut deras bottenmaterial??
Det låter väldigt konstigt i mina öron Obestämd

Solaika
2009-01-19, 21:02
#43

#41 Jag är mycket skeptisk och kommer faktiskt inte att testa alls. Fukt är inte bra för djuren.

Sen skulle jag vilja veta vart du har fått informationen om att gerbilerna skulle stressas av att deras doft försvinner och att de kan få magproblem av det? Kan ju säga att ingen av mina gerbiler visar minsta tecken på stress vid städning utan tvärtom är de överlyckliga varje gång. Så en tillförlitlig källa på det skulle vara bra!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Katteeen]
2009-01-19, 21:49
#44

Håller med Solaika om fukten, låter inte speciellt bra att spreja vatten i deras bur :/

CelsiusT
2009-01-19, 23:16
#45

Fukt är inte farligt för gerbiler då dom i naturen ofta lever i närheten av och på flodstränder. Fukt är naturligt för dom, inget farligt alls. Det ska inte vara plaskvått utan lätt fuktad sand. (Alltså sanden känns inte blöt när man tar i den, men den ska klumpa sig, vilket den gör av lätt funktighet). Jag är då lite nyfiken på varifrån du får att fukt inte är bra för Gerbiler då all fakta jag fått fram visar på att det är extremt tåliga djur (det är klart, om man i 4 år aldrig utsatt en gerbil för något annat än en klinisk miljö kanske miljöbytet blir en rejäl förändring för dom, men i långa loppen mår dom bättre av en naturlig biotop (som alla djur gör))

Jag har tagit reda på så mycket jag bara kan om Gerbiler innan jag gav mig på att prova detta. Och då inte läsa om hur privatpersoner gör utan försökt att läsa på om Gerbilen som djur och hur den lever i naturen (alltså inte i fångenskap, även om det också varit en viktig del). Jag har läst olika forskningsraporter bl.a. denna sen ger mycket information: http://www.awionline.org/pubs/cq02/Cq-gerb.html

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2009-01-19, 23:21
#46

Glömde skriva att jag iaf tar ut gerbilerna just när jag sprejar vatten i sanden, så dom inte får på sig. Brukar ta ut dom och släppa dom i badkaret en stund och då när jag tar ut dom sprejar jag i lite vatten och det torkar in lite medans dom är och springer av sig. Men det är inte alls ofta man behöver spreja vatten i buren. Har gjort det 1 gång på 1½ månad

Medarbetare på westernridning.ifokus

isafisa
2009-01-20, 00:34
#47

Tycker det låter som det skulle funka bra :) Dock håller jag mig till spån :)   men nog ska de ju kunna bo så, låter ju som naturligt, men ja då ska man ju byta tidigt till det :)

CelsiusT
2009-01-20, 00:55
#48

Min kompis var helt emot detta med sand innan. Men nu när jag har haft sand ett tag till mina gerbiler och vi sett hur fantastiskt bra det har fungerat så har hon idag gått och inskaffat sand till sina gerbiler också. Hon har gerbiler i liet varierande åldrar upp till 2 år gamla (tror det är 2 år, om inte äldre). Ska bli intressant att se hur det går för dom. Kommer ju självklart få red apå hur det går för dom och kan lämna en raport till er här.

Kan förövrigt berätta att det tog närmare 3-4 veckor innan dom började komma på hur man gräver riktiga gångar (fram till dess grävde dom lite planlöst här och där). När dom väl kom på det så gick det fort som attan och nu har dom en väldigt avancerat gångsystem med olika hålor för bomaterial (där dom sover), matsamling (dom samlar ihop maten när jag lägger i den och stoppar ner den i sitt förråd) och massa gångar därimellan. Det är jättekul, dom har grävt längs med glaset på akvariet och gjort sin sovhåla där så man ser dom även när dom sover. DOm har i ett annat hörn gjort ett matförråd precis mot glaset. Kul att man kan följa så bra vad dom gör, man ser när dom springer upp och hämtar mat och kilar ner och lägger ner i förrådet. Man ser hur dom arbetar vidare med sina gångar. Riktigt kul är det med sanden, sitter jätteofta och bara tittar på när dom arbetar.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Katteeen]
2009-01-20, 02:01
#49

#48: Jo det är klart att det är bättre ju naturligare det är, och om det funkar är det ju bara bra :) Fortsätter med spån här dock ;)
Kul att dina gerbiler verkar trivas med sanden iallafall :)
Men byter du alltså aldrig sanden? Blir det inte unket då? Obestämd Vet ju hur gammal blom-gelé luktar (fy f**n), kan tänka mig att det blir ungefär samma med sand och fukt? Eller? :)

CelsiusT
2009-01-20, 14:53
#50

#49: Jag vet faktiskt inte. Dom rekommendationer jag fått är att inte byta sanden. Men det beror ju på hur den blir efter ett tag. Jag har ju bara haft den i ca 1½ månad, än har den ju inte blivit det minsta unken. Men vi får se. Kan ju hända att man absolut vill byta sand efter ett tag. Men jag kan tänka mig att det är bättre att tvätta den sand man har i så fall. Men vi får se, det är ju liksom inte så många privatpersoner i sverige som har provat detta med sådan här sand till Gerbiler än så det är ju fortfarande lite av ett experiment.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Katteeen]
2009-01-20, 23:35
#51

#50: Okej… :)

[Tassy]
2009-01-21, 00:18
#52

På något vis måste man ju hålla rent hos djuren (självklart!). Att stänga in djuren på en yta på max några hundra liter där de ska få bo hela sitt liv och sedan låta bli att städa är renodlat djurplågeri. Nu anklagar jag inte någon för att göra så, utan jag säger att om man inte städar så är det så.

Mvh Tassy

CelsiusT
2009-01-21, 16:09
#53

Fast det är skillnad på att inte städa och att inte byta ut sanden.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Tassy]
2009-01-21, 16:26
#54

#53 javisst Glad

ivanhoe81
2009-03-02, 20:13
#55

Hmm blev lite fundersam på det med tidningspapper, för jag tänker på sådant med trycksvärta på sig o det är väl inte bra för våra gerbiler eller har jag fattat fel??

o på tal om strö vi har ju köpt 3 nya honor som hade spån blandat med hö som det tydligen ska gå och köpa och inte finns med bland alternativen, ska vi fortsätta med sådant spån eller går det lika bra med vanligt kutterspån och hö på sidan om (de älskar och bädda med hö) vi brukar köpa de små påsarna med pressat ängshö på ica ca 25kr för 30 liter, det räcker långt till de små o då har vi 2 burar med 3 i varje

Lovizaa
2009-05-21, 00:56
#56

Nån som vet om cederspån även är giftigt för hamstrar? Hade ingen aning om det och jag har köpt med äppellukt, bör jag kasta det? Obestämd

Solaika
2009-05-21, 00:58
#57

Ceder är giftigt för både djur och människor. Har du inte öppnat paketet så gå tillbaka med det. Annars hade jag kastat det.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Lovizaa
2009-05-21, 01:09
#58

Okej ska genast göra det! Är det "lukten" som är giftig eller är det spånet?

Lovizaa
2009-05-21, 01:12
#59

Nu när jag kollade på förpackningen står det inget om cederspån vad jag ser, iofs står det mesta på tyska tror jag, men skrivs inte det eller kan det stå på något speciellt ställe? :/

Solaika
2009-05-21, 01:16
#60

Ceder eller Cedar brukar det stå.. Det är ett rött spån. Det är ämnen i spånet som är giftigt, alltså inte lukten.

Jag skulle inte använda spån med tillagd doft, det bästa är så naturligt som möjligt och fritt från ceder. Kolla om du kan byta till ett spån utan doft :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Lovizaa
2009-05-21, 01:20
#61

Hm det är normalfärgat! Ser exakt likadant ut som det andra jag har (har 2 olika sorter)

Jag hade tänkt använda det endast till när jag byter liite spån, och inte allt, så fyller jag på med lite gottluktande spån. ^^ Resten är vanligt, från en påse!

[Tassy]
2009-05-21, 01:22
#62

det finns vanligt spån med doft också, men det ska man inte använda då det ju förstör gerbilernas naturliga doft, och det är den de känner igen varandra på. Risken blir ju stor för gräl om man har doftsatt spån.

Lovizaa
2009-05-21, 01:24
#63

Ja, hehe tur att jag inte har gerbiler då. ^^ Ska inte köpa mer då det här är slut, ska nog kasta det ..

sissie
2009-05-21, 22:47
#64

#41 Jag skulle inte rekommendera att blanda i Katty kattströ. Det är nämligen gjort av en mycket fuktsugande lersort som kan fastna i tarmarna.Rynkar på näsan

#56 Spån med äppeldoft brukar innehålla spån från äppelträd. Inte ceder. Så det ska normalt vara ofarligt. Men det skadar aldrig att vara försiktig. Flört

Annars så kan jag tipsa om att på mitt jobb säljer vi ett spån som kallas för Krav-spån. Det är mer ett riktigt kutterspån. Alltså större spånflagor än vanliga spånsorter. Det dammar mindre men är inte helt dammfritt. Totalt dammfritt spån existerar knappast. Bara mindre dammigt.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Royalz
2009-05-21, 23:20
#65

Bra artikel :)


CelsiusT
2009-05-22, 00:01
#66

#64 Fast om du läser vad jag skrev så blandar jag inte enbart i katty kattströ, utan efter att jag blandat i det så blöter jag upp alltihop med ordentliga mängder vatten. Så katty kattströet är inte längre i den konsistens där det drar till sig vatten utan har redan hunnit dra åt sig ordentligt med vatten och kan inte skada tarmarna genom att dra åt sig gerbilens kroppsvätska, ingen fara där.

Har nu haft denna sand variant i över ett halvår och det är det mest fantastiska strömaterialet vill jag lova (och billigt är det). =) Mina gerbiler mår så otroligt mycket bättre och det är så otroligt häftigt att kolla på dom. Min kompis, som också har gerbiler, kom hem till mig förut flera gånger för att bara sitta och kolla på hur kul mina gerbiler hade. Men nu kommer hon inte lika ofta av den anledningen för hon har nu bytt ut allt sitt spån i sina akvarium till denna sandblandningen och hon är lika nöjd som jag är med detta.

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2009-05-22, 00:15
#67
[Borttaget]
[Borttaget] 
2009-05-22, 00:16
#68

Inlägget är borttaget

Pose-idon
2009-05-22, 00:17
#69

#67 Kan du i9nte visa oss en bild på din rätta biotop då?

//Elin

[Tassy]
2009-05-22, 00:22
#70

#67 Jag tror säkert det ser jätteläckert ut, men ärligt, de växter du erbjuder dem, är det ökenlevande växter? Och den lär.. umh, lervällingen du har till dem, kallar du den mer naturlig än spån? Jag vill kalla det att lura ögat, det blir inte ett skvatt mer naturligt än med spån, som ju faktiskt är trä, och är inte trä naturligt? Tungan ute

Menar inte att racka ner eller vara otrevlig, men jag reagerar på ditt sätt att uttrycka dig med "rätt biotop", vilket är vansinnigt fel.

Säger inte att spån är bättre på något vis heller, jag tror säkert att den miljön du fått fram är minst lika bra, men inte bättre. Glad

sissie
2009-05-22, 00:56
#71

#66 Missade det med vattnet, men är ändå skeptisk då sugförmågan återvänder till en del vartefter det torkar. Det är ju ändå lera det handlar om, inte sand. Håller man efter det minutsiöst så kanske det skulle fungera, men då måste man nog vara perfektionist.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

CelsiusT
2009-05-22, 01:15
#72

Dom växter jag har är just nu endast lite bovete (vilket växer i gobiöknen och ingår i gerbilens föda). Den "lervälling", som du kallar det (skulle du nog inte kalla det om du fick se/känna på min sand), kan jag nog tänka mig är väldigt lik deras naturliga biotop då dom  vilda gerbilerna bor i sand i gobiöknen. Sedan är det inte så att gerbiler bor i en enda sorts sand och den ser ut på ett sätt och dom kan enbart bo i den sortens sand, annars dör dom. Dom kan ex bo intill vattendrag, och hur är den sanden är i kvalitet i jämförelse med den sand som finns i rena öknen där dom även bor, det är stor variation på sanden som dom kan leva i då det är ett djur som är ganska så utspritt, iaf över en öknen som är ganska varierande i sin biotop. Men jag tror knappast att gobiöknen består av spån iaf. Tyvärr kan du inte övertala mig att det skulle finnas spån i gobiöknen. Därremot så ska ju såklart gerbilerna även ha gräs eller annat material att flisa ner som dom kan boa in sig i, men inte att ha som enda bottenströ då dom behöver gräva i sand. "Där det finns sand kan en gerbil bo, finns ingen sand flyttar den", så står det (fritt översatt) i någon av texterna jag läst.

Trä är naturligt material, men spån är inget material som ingår i gerbilens naturliga biotop. Det är väldig skillnad. vatten är också naturligt material, men be en gerbil, häst, katt, hund eller annat landlevande djur att bosätta sig i vattnet, kommer inte att accepteras. Grov jämförelse, men tyvärr inte alltför olik (förutom på den grova skillnaden att man inte som landlevande djur kan andas i vatten, men tänk dig att dom skulle få flyta, dom skulle endå inte trivas. Inte vi människa heller).

Sen förstår jag inte varför du påstår att det är fel att kalla det för en mer riktig biotop? Det är väl ändå mer likt gobiöknen med sand som botten/mark än med spån som botten/mark? Visserligen har jag aldrig varit i gobiöknen själv, men jag skulle bli rejält överraskad om det var fullt med spån på marken (och som enda mark, altså att man skulle gå på mark gjord av enbart spån) när jag klev ur planet om jag åkte dit.

Jag säger inte att den ÄR bättre, men jag säger att det känns och ser mer riktigt ut. Och jag tror aldrig att det är bra att snöa in sig på att det ena eller det andra är det enda rätta. Jag tror att man borde vara mer öppensinnad och hela tiden söka förbättringar för sina djur (och sig själv). Kanske att sand trots allt är bättre än spån? Kanske att det finns något annat som är bättre? Kanske är spån i slutändan bäst, vad vet jag? Det kan vi aldrig få reda på om vi kör huvudet i väggen och inte vill prova/acceptera något nytt. Jag gillar inte riktigt hur flera, speciellt här på gerbiler i fokus, snöar in sig på att deras sätt är det enda rätta och allt annat är farligt. Jag menar, mina gerbiler mår skitbra!! =) Jag tror verkligen inte att det är farligt att söka en biotop som är så naturlig som möjligt för våra djur. Men jag tror att det är farligt att bara sätta sig ner med armarna i kors och säga att "Jag har rätt!". Världen utvecklas, världen går frammåt, vi lever i en värld där vi kan förändra och påverka! Det gör inte gerbiler i fångenskap, dom lever helt i händerna på oss människor.

"The Mongolian gerbil can be found in all types of semi-desert in Mongolia, Inner Mongolia [China], Manchuria [China] and South Russia. Gerbils are found in habitats as diverse as dry sandy steppes, moist river banks and grassy semi-desert salt pans, but also man-made artificial earth structures, as long as the ground is sandy and easy to dig out (Milne-Edwards, 1867; Bannikov, 1954). The climate in these regions is continental. A range of physiological and behavioral adaptations enable gerbils to survive under often extreme climatic conditions." Källa: Comfortable Quarters for Gerbils

Är ni intresserade av hur en gerbil lever? Alltså hur biotopen ser ut i gobiöknen? Kolla in detta: Gobi Desert

Jag vill absolut inte bojkotta spån som bottenmaterial, det använde jag själv tidigare. Men jag vill förmedla att det finns fler alternativ. (Detta var ju trots allt en artikel om olika alternativ av bottenmaterial och här är ett väldigt bra alternativ som är väldigt ouppmärksammat)

Medarbetare på westernridning.ifokus

sissie
2009-05-22, 01:27
#73

Ingen har pratar om "lervälling" vad jag kan se. Och ingen sitter med armarna i kors heller. Vi diskuterar och har synpunkter. Alla sätt är bra så länge de fungerar och fyller sin funktion även om det inte fungerar för alla.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

CelsiusT
2009-05-22, 01:30
#74

#71 Nej så fungerar det inte. Ja det är lera, men det är inte enbart lera. Om man häller vatten på katty kattströ och låter det torka så blir det hårt, men det får inte tillbaka samma uppsugningsfömåga (som är rätt kass, märkte jag när jag hade katt). Det som dessutom är så utgör kattströet en väldigt liten del av hela sanden, dne är trots allt uppblandad.

Jag har experimenterat otroligt mycket med detta under en bra tid och provat massa olika varianter (och ja, vissa kombinationer blev sämre i detta avseende). Jag har haft många aspekter att ta hänsyn till. Det är inte ett impulsinfall =)

Denna blandning som jag beskrivit tidigare och verkligen uppfyllt alla krav. Och som sagt, jag har haft den i över ett halvår och mina gerbiler får såklart också i sig av bottenmaterialet och dom mår prima! =)

Kan ju berätta att flera stressbeteenden har försvunnit sakta men säkert sedan jag bytte till sand. =)

#69 Jag letade igenom min dator men jag hittar inte några nytagna bilder, tror jag lagt upp någon bild tidigare här på GIF, kanske du kan hitta den? Men då var det iof inte med så mycket inredning, men det ser ändå väldigt häftigt ut. Tyvärr har jag inte tillgång till någon digitalkamera så jag kan ta något nytt foto. Kanske att jag kan låna någon eller så, ska se vad jag kan göra. Hade verkligen varit kul att visa er för det är jättefint. Alla gäster blir väldigt faschinerade och fastnar länge vid akvariet och blir väldigt nyfikna och kan stå och titta i evigheter även när gerbilerna sover.

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2009-05-22, 01:37
#75

#73 Ordet "lervälling" togs direkt ur #70s svar. "Och den lär.. umh, lervällingen du har till dem, kallar du den mer naturlig än spån?"/direktkopia ur svar #70. Och det var nog väldigt mkt till henne och andra aktiva motsägare som det inlägget var svar på. Det är flera här i diskussionen som kört huvudet i väggen och påstått att det är direkt farligt med sand till gerbiler och att spån är det enda rätta.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Solaika
2009-05-22, 02:06
#76

#75 Precis som du kört huvudet i väggen och vägrar lyssna på oss. Välj dina ord är du snäll.

Anledningen till att vi har ifrågasatt är att vi är oroliga för vad som skulle hända om en gång rasar tex. Jag har spån åt mina.. ingen av dem har något stressbeteende. Så om dina hade det förut måste det berott på något annat.. för lite spån? För lite att göra? Inte vet jag.. men att det skulle bero på spånet köper jag inte.

Men det är upp till dig vad du använder. Men precis som vi ska lyssna på dig så får du oxå lov att lyssna på oss. Det är av omsorg om djuren vi ifrågasätter lämpligheten med sand och lera. Framför allt kattsand som ofta har tillsatser som inte är så hälsosamma.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
2009-05-22, 11:07
#77

Jag missade att du hade skrivit att det var mer lik deras naturliga biotop, jag tyckte det stog att det var så.

Jag vet mycket väl att de lever i olika sorters sand, och jag vet definitivt att det inte är spån i gobiöknen, vilket jag aldrig har påstått heller. Däremot vet jag också att det bannemig inte ligger industritillverkad kattsand i öknen som dessutom förmodas vara farlig för djuren.

Jag vet också att spån inte ingår i deras natuliga biotop, och det har jag heller aldrig påstått.

Jag säger inte att den ÄR bättre, men jag säger att det känns och ser mer riktigt ut.

Ja det kan jag köpa, spån ser inte natuligt ut, lika lite som det är det. Samma sak med din kattsand, den är inte ett dugg naturligare än om jag skulle blanda sand i mitt spån.

Och jag tror aldrig att det är bra att snöa in sig på att det ena eller det andra är det enda rätta. Jag tror att man borde vara mer öppensinnad och hela tiden söka förbättringar för sina djur (och sig själv). Kanske att sand trots allt är bättre än spån? Kanske att det finns något annat som är bättre? Kanske är spån i slutändan bäst, vad vet jag? Det kan vi aldrig få reda på om vi kör huvudet i väggen och inte vill prova/acceptera något nytt.

Det är ingen här som har snöat in sig, utan vi tänker uppenbarligen efter en gång extra om man jämför med en del andra.

Om jag vet att kattsandens sugförmåga är såpass kraftig att den kan ha ihjäl min gerbil om den äter det (det är gnagare vi snackar om), så inte tusan häver jag vatten på och blandar med lite sand och hoppas att det ska bli bättre, kattsanden torkar och då är vi, vad jag förmodar, tillbaka på ruta ett. Det handlar inte om att vara konstruktiv, det handlar om att inte utsätta sina djur för onödig fara. Jag ger mina gerbiler kattsand lika lite som jag ger dem cederspån. Dom kan överleva på bägge delarna, javisst, men det är en onödig risk, och något annat kan du inte övertala mig om.

Jag gillar inte riktigt hur flera, speciellt här på gerbiler i fokus, snöar in sig på att deras sätt är det enda rätta och allt annat är farligt. Jag menar, mina gerbiler mår skitbra!! =)

Hahaha, förlåt men det var rätt likt t.ex. en knarkare (kan du dra udda paraleller om landlevande djur som tvingas bo i vatten så kan jag göra denna jämförelse också, lika dumt…) "jag har gått på extacy i flera år, jag mår skitbra!!! =)"

_Jag tror verkligen inte att det är farligt att söka en biotop som är så naturlig som möjligt för våra djur.
_

Det tror inte jag heller, tvärtom är det väl positivt, så länge man är försiktig.

Men jag tror att det är farligt att bara sätta sig ner med armarna i kors och säga att "Jag har rätt!".

Instämmer helt och fullt. Läs mitt inlägg här och Solaikas inlägg #76 så ser du att det inte är det de handlar om här. Man får lov att vara lite konstruktiv när man provar nya saker, det är en himla skillnad mot att vara konservativ, även om vi nu tycks uppfattas så.

Världen utvecklas, världen går frammåt, vi lever i en värld där vi kan förändra och påverka! Det gör inte gerbiler i fångenskap, dom lever helt i händerna på oss människor.

Det vet vi också, därför ger vi varken kattsand eller ceder som strö som våra djur tvingas leva på.

Jag vill absolut inte bojkotta spån som bottenmaterial, det använde jag själv tidigare. Men jag vill förmedla att det finns fler alternativ. (Detta var ju trots allt en artikel om olika alternativ av bottenmaterial och här är ett väldigt bra alternativ som är väldigt ouppmärksammat)

Jag vill inte bojkotta din idé heller, men kattsanden tror jag inte på för fem öre. Jag skulle gladeligen slopa spånet om det kom ett bättre alternativ, jag lovar. Jag tycker din idé är bättre än jag först hade väntat mig, men som sagt, den där kattsanden gör att jag ändå behåller mitt spån.

:-)

tjoffsa
2009-05-22, 12:27
#78

kan det inte tas reda på vad det innehåller för farliga ämnen i olika sorters kattsand? finns ju mer än en sort om man säger så…

annars tycker jag inte alls CelsiusT tänk är fel. Om nu inte det innehåller nå farligt som gerbiler blir sjuk av eller dör.

Hur länge har dom levt med ler-sanden nu?

[Tassy]
2009-05-22, 18:09
#79

#78 Det är själva sugförmågan i kattsanden som riskerar att förstoppa gerbilerna. Annars är jag enig med dig att CelsiusTs idé är intressant. Jag funderar på möjliga alternativ att byta kattsanden mot, men det står still. Kanske vi kan hjälpas åt att ta fram något, om vi slår våra kloka huvuden ihop allesammans? Så kanske vi slipper ses som allt för tråkiga och konservativa? Flört

sissie
2009-05-22, 20:45
#80

Kanske Världens bästa kattsand? Den heter faktiskt så: World´s Best Cat Litter. En kattsand gjord på majskolvar. Går alldeles utmärkt att äta också.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Vippelicious
2009-05-22, 21:10
#81

Underligt hur envisa folk kan bli ibland :S…Jag tycker att man borde öppna öronen och ta till sig "kritik" då det faktiskt är ett diskussionsforum, och inte köra huvudet i väggen, som det så snyggt uttrycktes.

Jag skulle inte använda sand till mina gerbiler pga de ovannämda sakerna.

Däremot är jag sjukligt intresserad av ett möjligt alternativ till ökensand, men jag undrar vem som nu vågar testa det? ;) Kanske inte så kul att uppleva ett misslyckat försök med sina pälsbollar.

*ursäktar mig om jag snor tråden/säger opassande saker nu*

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

[Tassy]
2009-05-22, 21:30
#82

Jag förstår inte vem som kör huvudet i väggen? Det är väl ingen här som säger blankt nej, bara nej till den där kattsanden som kan förstoppa djuren? Skrikandes Jag blir frustrerad, är det mig ni menar så har ni fel, jag är inte konservativ och kör skallen i väggen, jag vill själv bli av med spånet, men, som jag förklarat redan så tänker jag inte ha nån förbaskad kattsand som riskerar livet på mina djur! Obestämd

Min frustration är rent allmän här, och inte riktad mot någon, så ingen behöver känna sig trampad på  eller fräst åt. Bäst jg säger det nu genast så vi slipper bråk.

Vippelicious
2009-05-22, 21:31
#83

Inte dig jag menar alls Tassy, mitt inlägg kanske blev lite väl rörigt ^^ Tänker inte hoppa på och pka ut någon, tycker bara att det är tråkigt när folk inte lyssnar "/

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

[Tassy]
2009-05-22, 21:48
#84

#83 jaha, hoppsan Skäms ursäkta

Vippelicious
2009-05-23, 02:04
#85

Haha, ingen orsak ^^ Höll mest med dig, men jag är lite rörig i huvudet idag, det kanske återspeglas ^^

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

CelsiusT
2009-05-24, 00:31
#86

Jag kan ju berätta då om detta med kattsanden att jag har inte bara hur som helst hittat på att jag skaha kattsand att blanda med. Som jag förskt förklara tidigare är denna blandning väl genomtänkt.

Jag har jämfört en herrans massa olika material (inte bara kattsand). När jag kom in på kattsand (som verkar vara det bästa jag kunde hitta) så jämförde jag massa olika sorters kattsand med stor besvikelse som resultat (just för att dom åter igen blir vattenuppsugande på ett sätt som gjorde mig orolig för gerbilerna, även att dom innehåller ämnen som jag inte känner för att utsätta mina gerbiler för). Men när jag kom till Katty Kattströ så fanns inte detta. Det är alltså en kattsand som är för dålig för det den är tänkt till, alltså att suga upp urin, men istället passar den jättebra till detta ändamål. Den innehåller inte några konstiga kemikalier eller tillsattser utan är vanlig lera som ihop med blästersanden får en perfekt kornstorlek och blir lagom grävvänlig och hård.

Min gerbiler har nu bott i över ett halvår i sanden och mår jättebra på detta. Det är ingen risk att gångarna rasar ihop, mer än när dom självmant gräver sönder en gång, men det är ju en annan femma.

Jag kan ju säga lika som ni då, jag kör inte huvudet i väggen och säger att det inte är farligt för att jag känner för det (eller vad ni nu tror att jag har för anledning till att säga att det är ofarligt) utan jag har faktiskt undersökt detta under en längre tid innan jag ens övervägde att presentera mina gerbiler för det.

Jättetrevligt att höra att några kan tänka er något annat är spån. Det var så att i början av denna diskussion fick jag höra att det bara var spån som var värt att använda, där av min uppfattning att flera körde huvudet i väggen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Tassy]
2009-05-24, 00:50
#87

#86 När man kommer på något nytt så blir det ibland ganska många (långa dryga) krockar innan man nått ut med det man vill hehe :)

Tusen frågor och folk som är oroliga att något blir tok är inte lätta att övertyga.

Vill du skriva innehållsförteckningen på katty kattströ?

Om det nu är så som du säger att denna kattsand inte innehåller något som innebär en extra risk så låter det intressant.

Hur gör du rent sen? Blir det inte mycket jobb? Har för mig att frågan varit uppe tidigare, men jag hittar inte igen det.

Om allt klaffar hela vägen ut så ska jag ta mig en titt på det här hur det fungerar, om det nu är ofarligt så skadar det ju inte att blanda i ordning lite och undersöka ordentligt själv också, men jag kan inte garantera att jag stoppar ner det till gerbilerna, men titta/undersöka kan jag göra om jag får en innehållsförteckning :) Kan ju försöka att komma ihåg och kolla själv i affären, men mitt minne är bra men kort… hehe

[Thiah]
2009-09-05, 19:37
#88

Hejsan hej! Har nu fått hem två gerbiler som inte fick bo kvar i sitt gamla hem, och har inte en aning om någonting Flört Har haft möss förut men aldrig gerbiler så nu försöker jag plugga på lite snabbt.

Det jag undrar lite över är denna sand. Vilken sand ska jag ha som "tvättsand" ? Är det all finkornig sand eller finns det sand som är giftig?

isafisa
2009-09-05, 19:45
#89

antingen chinchilla sand som finns i djuraffären eller finkornig sand på biltema (utan aluminiumsilikat).  Det är myyycket billigare på biltema om du har det i närheten.

[Thiah]
2009-09-05, 19:48
#90

Jo jag har biltema ganska nära. Så finkornig sand utan aluminiumsilikat är det jag behöver tänka på när jag skaffar sand. Får jag fråga vad aluminiumsilikat är?

Tack för snabba svaret förresten. Skrattande

nalleOzappo
2010-04-15, 02:09
#91

Hur gick det med "lervällingen"? jag är intresserad för mitt spån är riktigt kasst, så fort de gräver något rasar det ihop direkt och de gräver nästan dygnet runt p.g.a. det.

Pralona
2011-09-23, 16:15
#92

Hur fungerar det att bygga gångar i Toa-Lätt och alspån? Hur är det med STL-strö? Nån som vet vart man kan köpa STL-strö? Glad Vill gärna veta!

[Jessica_91]
2011-09-23, 18:34
#93

#92 Jag kör med Stl-strö och hampaströ/lättströ, båda kan man köpa från Granngården till bra pris. Stl-ströt heter dock pappersströ eller nåt på Granngården. 
Bara hampaströ funkar inte så bra att bygga gångar i och bara Stl-strö tror jag i alla fall inte funkar (ska dock inte säga helt säkert för jag har bara blandat det) men kombinationen funkar jätte bra att bygga gångar i :)

[Jessica_91]
2011-12-29, 20:20
#94

Går det att uppdatera den här artikeln? Tänkte så att vi får med hampa och Stl strö också (kanske något mer om någon testat något annat).
Är ju så praktiskt att ha alla ströalternativ listade såhär.

[Tassy]
2011-12-30, 12:58
#95

absolut går den att uppdatera Glad

[Jessica_91]
2011-12-30, 14:18
#96

#95 Skulle jag kunna skriva några rader om hampaströ och Stl då och PM:a till dig? Glad

[Jessica_91]
2011-12-31, 12:22
#97

Eller om någon annan vill skriva om Stl och hampa, kanske har isafia testat dessa, tänkte eftersom det ändå är hon som skrivit artikeln Glad

[Tassy]
2011-12-31, 14:52
#98

#96  absolut, gör det! Glad

Alana82
2012-02-14, 14:52
#99

Vad är åsikten om torv? har haft det i över ett halvår till mina gerbiler och de verkar trivas samt må bra, gångarna blir kvar tills de själva gräver om, visst den "cremefärgade" tjejan blir ibland lite brunfläckig när hon varit riktigt i gasen men jag pysslar inte med utställning så jag ser det inte som ett problem i sig.

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

[Tassy]
2012-02-14, 16:04
#100

åsikten är väl främst: tämligen oprovat. Tungan ute

Hellre lyckliga och skitiga gerbiler än rena och uttråkade!

[Wedgiolaf]
2012-02-14, 16:59
#101

Är också nyfiken på torv..
Har en känsla av att gångarna i det kommer bli så coola..
Har ju det till kaninerna, får helt enkelt testa :D Kan återkomma med åsikter sen ^^

thildatessie
2012-02-14, 17:02
#102

Riktigt intressant tråd! Även om den är gammal (jag vet Flört)

Sand till gerbilerna var riktigt intressant och jag skulle vilja testa, tycker att det är mer naturligt ja. Men det får bli i framtiden för nu har jag bara ett akvarie och ingen bil :) Har nu stl blandat med easy-strö. Hade kutterspån innan men Maja blev dålig av det.

Minoth
2012-02-14, 18:15
#103

ååå torv… måste se riktigt snyggt ut med torv, mer "naturligt" 

Måste testas någon gång.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Midgårds
2012-02-14, 21:56
#104

Nackdel med torv är att det smutsar ner djuren ganska mycket, de blir lite dammiga eller vad man ska säga.

Jag hade projektarbete i min skola för några år sen med en massa olika material till gerbiler och de tyckte toven va helt att bo e men de blev gråbruna på magen. Även tidningspapper har den lilla effekten att den färgar av sig.

[Wedgiolaf]
2012-02-14, 22:01
#105

#104 Men om man inte ställer ut så gör det ju ingenting, hellre skitiga och glada gerbiler då :D helst klart värt det!

Kom på att torv väl dammar en hel del? För då kan jag inte prova med det till gerbilerna då min hund är allergisk.. :(

[Jessica_91]
2012-02-14, 22:09
#106

Om det dammar mycket så är det ju inte så bra för gerbilerna heller.

Men liksom med spån så kanske det finns olika sorters torv som dammar olika mycket?

Midgårds
2012-02-14, 22:13
#107

Jo precis, det finns det nog. Det vi använde oss av var sådant torv som är till boskap (hästar, kor etc).

Men ja om man ska tänka miljömässigt är det ju inte bra att man använder sig av torv efter som det tar så grymt många år för naturen att framställa de. Men ja du va bara lite onödig fakta från min sida.

[Jessica_91]
2012-02-14, 23:27
#108

#107 Tycker jag inte var onödigt alls. Då håller jag mig borta från torv i så fall. Glad Har ett bra spån som dammar otroligt lite redan, skulle mest vara av estetiska skäl som jag skulle pröva torv om jag hittade någon bra sort.

[Wedgiolaf]
2012-02-15, 08:24
#109

#107 då avstår jag också från det, tyckte inte det var onödig fakta - tvärtom :) jag kanske ska byta till spån året runt hos kaninerna med då.. Jag säger samma som Jessica, har också spån som dammar otroligt lite så jag är nöjd med det :)

Minoth
2012-02-15, 09:50
#110

Men om man slänger ut torvet tillbaka till naturen igen efter man använt det??? 
Här läggs allt gammal använd spån flis osv i rabbatter och annat.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

[Tassy]
2012-02-15, 11:01
#111

#110 Det är ett jättebra sätt att "återvinna". Spån kan man också blanda ner i komposten.

Minoth
2012-02-15, 11:02
#112

#111 ja precis :) Här slängs inget i sopporna iaf! allt hamnar i komposten eller i rabatten beroende på vad de är

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

JesFre
2012-02-15, 13:16
#113

Har nu suttit här och läst alla klocka kommentarer ni skrivigt. Nu kommer jag till min egna tanke.

Har alltid använt tidningspapper och strö (eller ja mina killar har aldrig gillat ströt, de brukar bara vilja hålla på i pappret)

Så nu används mest ströt till att lukta gott ett tag. Har aldrig haft problem med att pappret luktar för mycket. Eller att de mått sämre när jag städat hos dem.

Har funderat på att köpa mera strö och se om det passar dem bättre. Men samtidigt så tycker jag att de verkar trivas. Tidningspapper har gått utmärkt att gräva i, och inte har de blivigt svärtade av det heller (vad jag märkt ska väl nämnas)

Ströt hamnar (och har alltid hamnat) i en del av akvaritet som de sedan inte leker i.

Någon som har något tips. Jag vill ju att de ska må så bra som möjligt men samtidigt är jag nöjd med att inte ha massa dammande strö (dammallergiker bland annat)

Alana82
2012-02-16, 14:10
#114

Det finns torv som dammar mindre och som dammar mer, men helt dammfritt är det ju inte därför blev jag mycket nyfiken på den sandblandning som diskuterats högre upp i tråden, den stora nackdelen som jag ser med torv är att den är så mörk och jag som har en svart gerbil ser inte mycket av damen om jag inte använder ficklampa typ ;D så en ljus sandblandning känns mycket lockande, fördelen med torv är att den är billig i inköp och räcker länge och gerbilerna älskar den

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

[Jessica_91]
2012-02-16, 14:14
#115

#113 Om de verkar trivas och materialet du använder inte dammar och är dålgigt för dem så finns det väl ingen större anlending att byta Glad Viktigast är ju att det är ofarligt och går att gräva gångar i.

#114 Om du skulle kunna fixa en bild på din bur med torv i som du skrev i "Inrending till gerbilburen" så skulle jag kanske kunna få låna den och ha med i den här artikeln? Ju mer underlag som står med desto bättre liksom. Glad

Vart köper du torven, hur mycket och vad kostar det?

Alana82
2012-02-16, 14:23
#116

Jag köpte på granngården, menat som stallströ och då kostade en bal 99kr, klart du får använda bilden om jag nu får tummen ur och fotar den inom en snar framtid, minnet mitt är inte det bästa alla gånger e ja rädd ;)

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

thildatessie
2012-02-16, 15:24
#117

#116 Vad kostar en sådan bal?

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-02-16, 15:25
#118

Inlägget är borttaget

[Jessica_91]
2012-02-16, 15:35
#119

#118  99 kr står det i #116Glad

thildatessie
2012-02-18, 17:41
#120

#119 Hehe sorry Flört

[EmiliaLJ]
2012-07-01, 13:03
#121

Jag ska kanske skaffa berbil i höst och undrar vilket bottenmaterial man kom fram til var bäst, kanske det va den där sandblandningen? Tacksam för svar :)

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-07-01, 13:12
#122

Inlägget är borttaget

[EmiliaLJ]
2012-07-01, 13:15
#123

Oj ,det råkade bli två av samma.

Minoth
2012-07-01, 22:36
#124

#121 Jag har kvar mitt spån, STABENS från granngården, men kör hälften spån hälften tidningspapper riven i dokumentförstörare och halm. Det blir 30 cm djupt laget som funkar PERFEKT att göra gångar i. Inte lika dammigt och gerbilerna älskar de.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

[EmiliaLJ]
2012-07-02, 12:49
#125

Ok, kan testa det men jag har hört att det det inte är så bra med tidningspapper för gerbiler:/

Minoth
2012-07-02, 12:51
#126

#125 varför skulle det inte vara det? Om det är tryckfärgen du syftar på så är det jättejättegammalt. 
Dom använder inte gift längre sen länge tillbaka.

Tidningspapper är skitbra

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

[EmiliaLJ]
2012-07-02, 15:36
#127

Okej,men då kan jag väl testa det :) Du undrade varför jag inte tycker det är bra, jo för det luktar ganska illa när det har sugigt åt sig allt kiss. Vad är granngården för någon affär?

Minoth
2012-07-02, 15:57
#128

#127 mina gerbiler kissar inte i sitt spån överhuvudtaget. Sen har tidningspapper bättre uppsugningsförmåga än spån. 

Mina gerbiler kissar endast i sin sand och har alltid gjort.

Granngården finns på lite olika ställen. Kolla deras hemsida

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

[Jessica_91]
2012-07-02, 16:53
#129

Jag kör också med Stabens från Granngården (som säljer lite olika grejer till bl.a trädgård och djur) och det är bland det bästa strö som jag provat, många andra kutterspåns sorter är väldigt dammiga. Men Stabens dammar ändå lite och jag funderar på om jag skulle börja blanda ut det med något annat också, något som dammar ännu mindre.
Både hampaströ och STL upplever jag dammar något mer än Stabens (men mindre än de flesta andra kutterspåns sorterna) men al/asp flis ska tydligen vara otroligt bra dammässigt så det kanske man skulle ta och blanda ut med, ihop med spånet så bör det ändå gå att få stabila gångar i.

Det går nog inte riktigt att säga vilket strö som är bäst eftersom att mycket beror på vilket märke. Det ultimata ströet dammar inte, luktar inte starkt/fränt och går utmärkt att göra gångar i. Tyvärr har i alla fall inte jag hittat något sådant strö så man får ta det bästa man hittar och i vissa fall blanda lite för att det ska damma mindre och/eller bli lättare för gerbilerna att kunna göra gångar. Lukten är dock något man inte ska kompromissa med, om man köper spån så ska det INTE lukta starkt, oavsett om det beror på terpentin eller tillsatt doft.

Minoth
2012-07-02, 20:39
#130

#129 Aspflis och sånt är så mycket tyngre än spånet så de sjunker bara till botten… hjälper inte gångarna alls… mkt bättre med Halm/hö i eller Riven tidningspapper

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

[EmiliaLJ]
2012-07-03, 18:14
#131

Tack så mycket för erat förslag! Det verkar jätte bra :) Men jag har ingen "dokment förstörare" så jag tänkte att man antingen kan riva tidningspappret för hand eller använda halm eller hö, för det går väl också bra? Jag har tittat på granngårdens hemsida (jag har en som ligger nära där jag bor och det är ju också billigt spån därifrån ;)

[Jessica_91]
2012-07-03, 18:29
#132

#130 Behöver egentligen inte något för att hjälpa gångarna, tjejerna klarar så bra att gräva i spånet som det är. Tänkte att de kan göra gångar i spån + hampa som är tungt, men det kanske blir annorlunda med aspflis eftersom att det har lite annorlunda form?

[EmiliaLJ]
2012-07-04, 11:20
#133

Men har det där kutterspånet bra uppsugningförmåga om man inte "blandar" det med mågot annat so t ex halm. Tack för era snabba svar, och ursäkta för att jag inte sriver snabba svar.

[EmiliaLJ]
2012-07-04, 11:23
#134

Förlåt kanske lät lite ironisk när jag skrev "förlåt för jag inte skriver snabba svar".

[Jessica_91]
2012-07-04, 14:28
#135

#133 Ja jag tycker det i alla fall, har aldrig känt att det luktat illa hos gerbilerna. Vilket ju iofs mest beror på att de är såpass doftfria som de är. Det är sandbadet som kan lukta lite illa om man någon gång skulle glömma att byta sand.

[EmiliaLJ]
2012-07-04, 16:51
#136

Okej, tack, då vet jag vad jag ska ha för burströ :) Med vänlig hälsning :)

panini
2012-07-05, 13:06
#137

#129 Hur mycket kostar STABENS?

Jag använder vanligt kutterspån från grangården (79 kr/bal) och efter ett tag så rasar nästan allt av deras gångar ihop så jag får gräva fram gerbisarna, hur ska jag göra för att deras gångar ska hålla?

[PetzLinda]
2012-07-05, 14:54
#138

#137 Du kan ju blanda i typ hö eller annat material som stadgar upp gångarna bättre än vanligt spån gör ensamt.

panini
2012-07-05, 16:30
#139

#138 Okej, tack :)

[EmiliaLJ]
2012-07-06, 12:14
#140

99 kr bal tror jagSkrattande

Anne.K
2012-07-06, 13:14
#141

89 kr tror jag att min STABENS bal kostade. (en till här som kör på STABENS kutterspån för tillfället)

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

panini
2012-07-07, 21:36
#142

Vänta, är STABENS kutterspån?

moawi
2012-07-07, 23:30
#143

#142 Ja :)

panini
2012-07-08, 20:43
#144

Jaha, då är det kanske det jag har? Köpte en stor "bal" för 79 kr på Grangården.

[EmiliaLJ]
2012-07-09, 11:22
#145

Då borde det vara samma, men vem vet, stabens kan ju vara ett speciellt kutterspån :/

Sherlock-Watson
2012-07-09, 13:57
#146

Jag har alspån… Här stårn det att det innehåller terpentin men det är väl inte speciellt bra eller???Skäms

Sherlock-Watson
2012-07-09, 16:36
#147

Nu har jag kollat nickos bästa alspån innehåller inte terpentin!

Anne.K
2012-07-09, 16:42
#148

terpentin ska man försöka undvika, så hittar du en sort utan terpentin så bör du ta den.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Minoth
2012-07-09, 18:20
#149

#147 alspån (det är flis men heter spån) går inte att gräva i.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Upp till toppen