Etikettjirdar-jerboas-degus-etc
Läst 5867 ggr
[Tassy]
2009-09-15, 20:23

Degus

Huvudsakliga anledningen till att dessa djur finns i fångenskap är på grund av deras oförmåga att bryta ner socker. De har haft en stor betydelse i forskningen kring diabetes.

Vetenskapligt namn: Octodon Degus (som betyder åtta-tandad-gnagare på grund av att kindänderna har formen som en 8).

En Degus är en liten gnagare som länge ansetts vara närmast släkt med marsvin. Idag anser många att de faktiskt är närmare kaninerna istället. Dom är viltbruna (agouti) man ljusare mage och ljusa ringar runt ögonen. Långa morrhår och relativt stora öron.

Normalt blir dessa djur 5-8 år, men vissa individer kan bli upp till 10 år.

De är väldigt sociala djur som vill leva med artfränder för att må bra. I annat fall så kommer du att få en nervös och aggressiv degu. Om man hanterar de från tidig ålder så är det inte svårt att få dessa djur väldigt tama. De är nyfikna och lekfulla varelser. De är även dagaktiva och i det vilda så gräver de gångsystem och lever i stora kolonier. De är verbala djur och verkar ha ett ganska avanserat språk, endel individer är mer pratiga än andra och de kan även "prata" med dig och berätta att den anser att den får en viss godsak aldeles för sällan.

Buren

Dessa djur kräver stora burar, en iller eller chinchilla bur fungerar jätte bra. Men se till att det inte är gallergolv då de lätt kommer att få medicinska problem med fötterna. I buren vill de ha hyllor, hus med passande bäddmaterial tex. Sönderrivet papper eller hö. Något annat som uppskattas är tjocka grenar, dels att klättra och att gnaga på. Tjocka bomulls rep kan hängas upp i buren och kommer fungera som klätter redskap. Degusar gillar att gnaga så en keramikskål till maten är att rekommendera och man kan även behöva sätta nåt skydd för vattenflaskan så att de inte ger sig på den. Ge dem istället luggleksaker till kanin och papegoja som finns att köpa i zooaffärer.

Precis som chinchillan behöver de ett sandbad för att hålla skin och päls rent. Vill man inte ha sand överallt, helatiden däcker det med att de får bada någon timma, ett par ggr i veckan.

Maten

Som basfoder går chinchilla eller marsvinspellets bra. Se till att det är av bra kvallité bara. De behöver även ständig tillgång till hö. Man kan ge dom olika färska grönsaker, tex morötter, broccoli, olika bladgrönsaker och maskrosblad. Men man bör vara försiktig och ge i små mängder då det kan orsaka diaré.

Tyvär har degusar lätt att åka på diabetes så se till att dina djur inte blir överviktiga och ge så lite socker som möjligt. (Det är mycket socker i frukt tex).

Ge istället solrosfrön, och nötter som godis, men se till att vara sparsam då dessa innehåller väldigt mycket fett.

Lyft aldrig en degus i svansen. Den kan gå av!

Källförteckning

http://exoticpets.about.com/cs/degus/p/degus.htm

http://www.animalloversunite.co.uk/viewtopic.php?t=29

Artikeln är skriven utav Ladyinred

jaanniepaalm
2009-09-15, 21:09
#1

bra artikel!

southdakota
2009-09-15, 22:20
#2

Bra artikel, degus är jättefina Glad

isafisa
2009-09-15, 23:57
#3

Om ni vill ha lite fler bilder kan jag fota på skolan

[Tassy]
2009-09-16, 17:24
#4

#3 Toppen, det vore jättesnällt! Skrattande

isafisa
2009-09-16, 20:34
#5

Jo jag ska se när jag kan ta med en kamera :)

Ladyinred
2009-09-16, 22:40
#6

oh va kul att ni gillar den :)

[Tassy]
2009-09-17, 20:39
#7

#6 Ja artikeln är jättebra, tack igen :)

Upp till toppen