Etikettgerbilen-som-husdjur
Läst 19928 ggr
[Tassy]
2009-04-01, 16:45

Att köpa gerbiler från djuraffär

Här kommer artikeln för dig som kanske inte har någon uppfödare att tillgå, men ändå är sugen på att skaffa gerbiler. Sissi; en person som jobbar i djuraffär delar här med sig av många kloka tips och råd! Såna som förgyller tillvaron mycket när man ser att det finns guldkorn här och var bland våra zoobutiker.

Många köper sin första gerbil, eller rättare sagt sina första gerbiler, i zoobutik. Men det är skillnad på butik och butik. Tyvärr är det många butiker som har djur som egentligen inte borde ha det. De kanske förvisso uppfyller kraven som krävs av Jordbruksverket, men det krävs mer än så.

Därför så tycker jag att man ska vara kräsen när man köper djur från zoobutik. Mycket kräsen.

Det är alltid bäst att köpa från uppfödare direkt för då får man all information man behöver och uppfödaren har möjligheten att svara på frågor och ge korrekta svar. Gerbilerna är friska och kommer från friska föräldrar. Gerbilerna bor i stimulerande miljö och är vana att bli hanterade. Handtamheten kan variera men det är alltid lättare att bli kompis med sina gerbiler.

_MG_8153f.jpg

Men visst kan man köpa från en zoobutik också om man tänker sig för.

Till att börja med så ska djuren bo i ett djurrum. Det finns butiker som inte har det. Eller som har dåliga djurrum.

Gerbilerna ska dessutom inte bara vara instängda i en bur utan ha tillgång till aktiviteter som passar dem. En bur med tunt lager med spån och ingen sysselsättning är en varningsklocka på att personalen inte har en susning om vad gerbilerna behöver.

P1030458.JPG

Om gerbilerna har aktivitets saker så titta på vad de har ställt in. Allt för ofta ser man att de bara har ett litet hus och ett pyttelitet hjul för möss!!! Här är personalen också okunniga.

Ligger de och skakar i ett hörn? Glöm dem. Gerbiler ska vara nyfikna. Visst kan de springa undan just när man kommer men nyfikenheten ska ta överhand och få dem att kika fram ganska snart.

Finns det födelsevecka eller datum angivet? Kolla så att de är minst 7-8 veckor. Annars ökar risken för att de har tagits för tidigt från mamman.

Köp inte en gerbil bara för att den är liten, ynklig och söt. Låt dig inte bli påverkad av att personalen hotar med att de ska bli ormmat om ingen köper dem snart. Det är ofta tomma hot. Speciellt om det inte finns reptiler i butiken. Dessutom kan man inte kalla butiken för seriös om de hotar med sånt.

Ordentligt med spån i botten, hus, rör, toarullar, klättersaker, hyllor m m. OK. Här verkar dom kunna en del.

P1030480.JPG

Kolla också på hur gerbilerna beter sig. Står någon i ett hörn och gräver frenetiskt så avstå från att köpa från den buren. Oftast är de alla kullsyskon så de kan mycket väl ha samma beteendestörning. Likaså hysteriskt gallergnagande, som för övrigt också är ett starkt tecken på okunnighet.

_MG_8328.JPG

Tro inte på allt de säger. Om man frågar till exempel om gerbiler ska ha "det" och de svarar typ "Det går väl bra!","Man kan ha vad som helst" så är det inte kunniga. Slingrande svar där de inte säger ja eller nej tyder på okunskap om gerbiler. De kan ju faktiskt vara proffs på kaniner! Var inte rädd för att rent ut fråga om de är duktiga på gerbiler. 9 av 10 erkänner hur mycket det kan.

Räkna inte med att alla i butiken kan gerbiler men någon ska kunna. Annars ska dom inte sälja gerbiler, men alla kan inte kunna allt. Räkna inte heller med att den kunniga personen är där just när du är där, men om det finns någon som är kunnig och burarna är ok så är det värt att vänta om personen är på lunch eller att återkomma när personen är där.

Om du måste köpa just då så be att få ringa personen dagen efter tex.

Tyvärr så är det få zoobutiker som bryr sig om djuren annat än som föremål som gör att de kan sälja tillbehör. De få zoobutiker som verkligen bryr sig och gör rätt och har kunskapen är en butik som man ska vara rädd om. De är så få att de troligen kan räknas på händernas fingrar.

Så en seriös butik är svår att finna. Men de finns. Men fortfarande är uppfödare bästa stället att köpa gerbil hos.

/ Sissie

Louen
2009-04-01, 22:00
#1

Mycket bra artikel!

ivanhoe81
2009-04-01, 22:13
#2

bra artikel

våra är ju zooköpta djur, de första djuren kom från en oseriös affär (rekomenderade en miniduna till 3 gerbilhonor (43 liter)) borde inte få sälja djur

de andra som vi köpte på en annan affär verkar vara helt friska, glada, nyfikna gerbiler, där kollade de dem 2 eller 3 gånger så att det inte var något fel på dem innan vi fick med oss dem hem
plus att de fick ledigt från människan varje söndag (de blev lugnare av det)
de djuren är nästan helt tama från början

plus att de gav samma tips som ni gör här på forumet
en rekomenderad butik för de som vill köpa igerbiler  värmland

jag håller med dig tassy det är få som bryr sig om djuren när det gäller affärer, skulle man springa på en så ska man inte byta

sasha-
2009-04-01, 22:39
#3

Fast det behöver inte vara något fel på gerbilerna för att de har ett tunt lager spån eller hjul i buren, så det är inget jag skulle gå på när jag köper gerbiler. Då kan man isånnafall tala om för personalen vad de behöver, men det är ett lite konstigt skäl till att inte köpa där.

Solaika
2009-04-01, 22:45
#4

#3 Talar man om för personalen o de tar till sig så kan man väl överväga.. men om det är en affär som absolut vägrar lyssna så skulle jag gå därifrån. Omedelbums!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tjoffsa
2009-04-01, 22:46
#5

de som jag tycker är skeptiskt mot djuraffärsgerbiler är vad de bär i generna som inte är bra alls.

[ElisabethYL]
2009-04-01, 23:28
#6

Bra artikel!!!!

Gerbilflicka
2009-04-01, 23:38
#7

#3 Det ar nagot jag absolut skulle ga pa nar jag koper gerbiler. Fragan ar vilken sorts djurhallning och avel man vill stodja. Genom att kopa gerbiler som sitter pa det sattet uppmuntrar du till att fler behandlas pa samma satt. Darfor skulle jag aldrig rekommendera att kopa djur ifran en djuraffar oavsatt, for da stodjer man en sorts handel med djur som jag inte tycker skulle fa existera.

[jakke94]
2009-04-02, 00:02
#8

en jag känner har en djuraffär som jag även praoa hos och då fick jag ju sen hur allt funka.. den djuraffären är toppen.. bra burar, bra mat och personalen är väldigt kunnig då dem har olika personal för olika avdelningar.. :)

sissie
2009-04-02, 00:12
#9

#7 Jag vill inte heller att djur ska säljas i zoobutiker utan från uppfödare. Självklart ska man jobba vidare på den linjen, men samtidigt lever vi i nuet och det är inte alltid så lätt att få tag på smådjur från uppfödare.

Och det finns zoobutiker som faktiskt bryr sig. Om än få.

Men det gäller också att jobba från rätt ände. Att påverka folk att tänka sig för när de köper djur från zooaffärer och att de måste vara kräsna. Så länge folk är okunniga så tror de att alla zoobutiker är kunniga. Så de köper djuren i god tro att allt är bra.

Ett totaltförbud enligt lag att sälja djur i butik vore det bästa men det lär nog först hända när månen blir grön.

Så jobba på för att öka folks kunnande om vad gerbiler behöver och att man bäst köper från uppfödare.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Gerbilflicka
2009-04-02, 02:23
#10

Det ar bra for de som bor langt ifran uppfodare, det ar det. Men det ar otroligt orattvist emot djuren. Sen att vilken idiot som helst kan komma in och kopa ett djur, ensamt eller ej, utan nagra fragor alls. Rynkar på näsan

[Tassy]
2009-04-02, 02:28
#11

men samtidigt är vet ju bra med affärer som strävar mot rätt mål, jag tänker lite mer på sikt, hur bra det kanske kan bli i framtiden om man väljer vilka affärer man vill främja redan nu? Ta ett steg i taget mot rätt håll. I framtiden kanske vi har superbra affärer med bra koll, som inte säljer hur som helst, som ger korrekt information om djuren och kan hänvisa till en seriös uppfödare?

sissie
2009-04-02, 09:00
#12

Det finns en sak som man kan göra som uppfödare för att förbättra situationen redan nu. Att man som uppfödare samarbetar med zoobutiker, både zoodutiker med djur pch utan djur. Alltså att man tillhandahåller djur men inte till själva butiken utan att butikens kunder får kontakt med en uppfödare. Helt enkelt att butiken hänvisar till en uppfödare eller två som finns i närheten, som sedan hänvisar tillbaka till butiken för inköpen av tillbehören.

Vi gör så hos oss. Vi har en kaninuppfödare hos oss som gör så. Hon kan till och med leverera djuren till butiken genom att möta upp köparen där och ge en sista information om saker och ting på plats och kan visa. Då får hon koll på köparen och butiken får sälja tillbehör.

Sådan variant kanske fungerar på andra håll också. Sen kan ju butiken lära sig vart efter vilken typ av köpare som är bra djurägare och vilka som bara ska ha en "leksak" till barnen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

tjoffsa
2009-04-02, 09:52
#13

#12 smart! känner i nuläget bara till djuraffärer som köper av "oseriösa" uppfödare, vilket i sig är bättre än inköp av grossister. Men så finns de affärer som skickar tillbaka oköpta äldre djur till uppfödarna igen och som avlar vidare på det..hur bra koll har man då??? ingen..Det är ett svårt läge då djuraffärer är bra på ett visst sätt ändå för de som inte bor nära uppfödare. Men om vi säger att djuraffärer skulle sluta sälja djur, då är det ju vi uppfödare som får alla kullar, finns inte risken då att vi mass avlar då istället?

sissie
2009-04-02, 10:04
#14

#13 Din tanke är en bra diskussion. Oseriösa uppfödare finns det överallt och kommer alltid att finnas.

Därför är det så viktigt att seriösa uppfödare står först i ledet för att fånga upp de seriösa djurägarna så att de inte hamnar i klorna på de oseriösa.

Jag tror jag får skriva en artikel till till Tessy om att sno åt sig marknaden till uppfödarna - typ.Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Solaika
2009-04-02, 11:06
#15

Problemet med att samarbeta med en djuraffär, vilket jag i princip skulle kunna göra egentligen, iaf om det va en jag litade på. Men problemet är att djuraffärerna inte har rätt att neka en kund att köpa djuren. Den rätten vill jag som uppfödare ha kvar. Det kan jag ju inte ha om jag skulle samarbeta med en djuraffär. Poppis det skulle vara om djuraffären skickar kunder till mig o jag nekar.. eller inte.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tjoffsa
2009-04-02, 11:23
#16

#15 jag vet en djuraffär iallafall som nekar djur till olämplig köpare, men vad jag vet i så fall är om de skulle köpas som ormmat.

Solaika
2009-04-02, 12:18
#17

#15 Det låter ju bra i så fall. Men det kan ju vara olämpliga köpare även om de inte köper till ormmat :/

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

tjoffsa
2009-04-02, 13:09
#18

mm, då skulle dom nog inte sälja så mkt, om de avvisar ex stökiga småbarnfamiljer eller liknande som verkar olämplig.

sissie
2009-04-02, 13:42
#19

Nopp, man får inte neka, men man kan ju alltid göra det svårt för dem att köpa. Tex får man ju inte sälja djur som man misstänker är sjuka.Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Gerbilflicka
2009-04-02, 14:23
#20

Jag haller ocksa med om att det dar med att djuraffarer inte far neka ar en laskig sak. Djur ar ju bara "varor" och da kan man inte neka nagon oavsatt, det vore att diskriminera. Darfor skulle jag aldrig kunna sammarbeta med en djuraffar.

Jag vill endast ha de kopare som kanner att de vill kopa ifran en uppfodare, som har god kunskap, vill halla sina gerbiler pa ett bra satt, inser att det ar ett ansvar for minst 3 ar framat, samt att de valjer mig for att de gillar vad min uppfodning star for. Annars kan det faktiskt vara och jag skulle hellre sluta avla om jag inte kunde hitta bra kopare som uppfyller mina krav. Mina kopare far garna stalla hoga krav pa mig (eller snarare; de SKA stalla hoga krav pa mig), men jag staller krav pa mina kopare ocksa.

Royalz
2009-06-06, 15:04
#21

Bra artikel :) Djurmagazinet i Karlstad tycker jag faktist är bra. Dom har olika djurrum för olika typer av djur :)


[ElisabethYL]
2009-06-06, 15:25
#22

#21 Håller med, har köpt flera djur där - alla har varit friska, trygga och med bra temperament Glad

Royalz
2009-06-06, 15:26
#23

Fast kom på att sist ag var där satt gerbilerna i gallerburar, :/ Men dom har varit i dunaburar med mycket spån förut.


atraxy
2010-03-22, 22:41
#24

Dom i den djuraffären vi köpte våra gerbiler av sa att dom var precis som möss vilket inte kunde vara mer fel. Dom nämnde inte heller något om att dom var tvungna att hållas i par så på sätt och vis var det "tur" att syrran föll för två stycken istället för en. =P

[Tassy]
2010-03-23, 13:04
#25

Måste bara säga att jag hittat en toppenaffär här i stan (skövde), Zoofias. De tar in gerbiler ifrån uppfödare på beställning, uppfödaren föder endast upp småskaligt, och djuren hanteras av både vuxna och barn.

Jag var först väldigt pessimisktisk till att köpa i affär, men blev glatt överrraskad. Vi fick en superfin liten sällskapstjej, som bara var inne i butik ett par timmar i väntan på leverans.

Visst, de får inte neka köpare, det gör att jag själv inte vill samarbeta med butiker tyvärr. Men i övrligt kände jag att jag fick god info, och affärsägaren var kunnig och bra att ha att göra med. Så jag valde att köpa, den handeln kan jag stödja. Så mycket bättre än så går det ej att få i butik.

Cindy
2010-03-25, 15:07
#26

#15 Visst får butiken neka köp!!! Bara för att en vara finns i en butik, har man inte en självklar rätt att köpa den. Tvärt om är det så att säljaren har en skyldighet att bedöma att djuret inte riskerar fara illa hos en köpare.

Jag är butikschef för en stor zoomarknad, och vi nekar köp varje vecka. Oftast pga att köparen vill ha levande föda till sin orm, men ibland också för att köparen helt enkelt inte är seriös. Kan röra sig om allt från folk som vill ha en kanin i hamsternyr, till ensam råtta/gerbil, till vägra köpa fodret djuret är van vid.

Jag är 100% säker på att vi får neka köp, eftersom jag pratat m konsumentvägledare, jurist och expert på ZOORF. Tack gode Gud för det!

Vänliga hälsningar
Cindy

[Tassy]
2010-03-25, 16:10
#27

#26 Oj wow, tack för informationen! Det var ju väldans mycket bättre. Glad

Cindy
2010-03-25, 16:54
#28

Så lite så! Hade så inte varit fallet skulle iaf inte jag vilja jobba i branchen… Har haft heta diskussioner med ormägare som velat få det till att vi bryter någon lag. Även med arga föräldrar som inte alls förstår varför vi tycker att impulsinköp av djur är en dålig ide, eller varför man iaf ska veta skillnaden mellan mus och marsvin…

När jag var grön i branchen för många år sen, lät jag en pappa köpa en hamster till sin son, trots att alla mina instinkter skrek att denna familj borde inte ha djur! Tog mig lång tid med dom o förklarade noga vad i hur de skulle sköta o hantera hamstern. Bl.a. att de skulle låta den vara i fred i buren ett par dagar. Två timmar efter att de gått från butiken ringde mamman och skrek i telefon att råttan bitit hennes son, så fick de inte lämna tillbaka den skulle de spola ner den. Väl tillbaka i butiken ville de byta hamstern mot ett marsvin. I samma lilla bur. Behöver jag säga att de gick missnöjda från butiken, gormandes att de minsann skulle köpa djur i en seriösare butik…?

Vänliga hälsningar
Cindy

[Tassy]
2010-03-25, 18:02
#29

#28 En stor applåd till dig Skrattande

[xDAMPBOBPSYKFALL]
2011-09-24, 23:16
#30

Köpte i en djuraffär för ett tag sen nu. De kunde nog knappast nått om gerbiler. För de första satt de ensamma, i båda burarna. Och sen otroligt skygga. Allt som rullade i mina tankar var : köp dom, de mår inte bra av att va här. Jag gjorde de o de blev lite tamare. Men har fortfarande beteenden som visar att de INTE är en djuraffärgerbil. Helsjukt att de ens sålde de. Honan är agressiv mot alla typ (inte mig dock) och lix aaah blir så arg. Mejlade dem för några veckor sen där jag klagade, va gör dem? JOO skiter fullständigt i mitt mejl.

gunrose
2011-09-25, 14:11
#31

mycket bra artikel! Mina två gerbiler har varsin beteende störning, och det är ju pga djuraffären, där jag köpte dem. Jag tycker det ska finnas flera gerbil uppfödare och att de ska finnas överallt och inte i stort sätt i stockholm. Det är ju långt iväg för t.ex. mig som bor långt nere i skåne.

merran
2011-11-12, 21:38
#32

Otroligt bra artikel, synd bara att jag inte hittade den innan jag köpte min gerbiler eftersom jag inser nu att det inte var en speciellt bra djuraffär jag köpte dem av. De hade ingen sysselsättning och man såg att de hade grävt i hörnen. Men tyvärr visste jag inte det här med djuraffärer eller uppfödare, så…

Jag måste också tillägga att jag har varit inne i en djurbutik där jag tyckte otroligt synd om gerbilerna när jag såg dem;
1; De hade hamsterhjul, och vad jag har läst så ska det inte vara bra för dem då de blir stressade bland annat?
2; Inget spån. Och då menar jag verkligen INGET.
3; Gerbilerna var feta. Alltså verkligen lika tjocka som en dvärghamster är typ, vilket jag inte vet om de ska vara eller inte, men de kändes överviktiga.
4; Buren var ca 60x60 cm, uppskattningsvis. Och i en annan, lika stor bur så fanns det 6 ungar på denna ytan, vilket är ohyggligt lite…

Dock så verkade djuren handtama och var otroligt snälla, men ändå. De hade okunnig personal (2 yngre tjejer), som tog gerbilerna i svansarna när de tog upp dem…

[Tassy]
2011-11-12, 21:50
#33

Ush, det är så tråkigt med dessa affärer som missköter sina djur Rynkar på näsan

LadyTardis
2018-01-05, 14:58
#34

Eksjö djuraffär är mycket kunniga gällande alla sina djur. Ägaren har själv haft gerbiler i akvarium och rekommenderade inte burar med galler och akvarieunderdel. Dom håller sina i duna burar och rekommenderade 70cm till 2-4 djur.

Dom tar hem från uppfödare på beställning så man får säga till ett par veckor innan man tänkt köpa sina djur.

/LadyT

Upp till toppen