Etikettom-gerbilen
Läst 11129 ggr
lollynonna
2016-02-10, 19:38

Ihopsättning

Att sätta ihop gerbiler kan vara svårt, så här har du lite tips!

En av gerbilerna bör vara ca 5-7 veckor gammal vid ihopsättning, är den äldre kan det bli lite problematiskt. Speciellt med honor är åldern väldigt viktig.

**Förberedelser
**Du kan dela av vilken bur som helst, men det bästa är ett akvarium eller en plastlåda med en gallerdel som delar av buren på mitten.
Du kan bygga en egen gallerdel, och måttanpassa den efter buren du ska ha den i. Jag har byggt en träram och fäst dubbla galler på en sida.
Gallret får inte vara för brett, så att gerbilerna kan komma åt att skada varandra.

Buren ska vara rengjord och urtorkad med en våt trasa innan du börjar. Ha några centimeter med spån (ca 10 centimeter räcker bra). Om du har mer spån kan gerbilerna gräva och göra annat istället för att lära känna varandra.
Du behöver inte ha mycket saker i buren, ett hus och någon toarulle räcker. De ska som sagt lära känna varandra, inte göra annat! Detta är såklart bara tillfälligt innan de flyttar till en ny bur.

**I delad bur
**En gerbil får sitta på var sin sida av gallret. Du ska byta sida på gerbilerna en till två gånger om dagen. Kolla hur de beter sig mot varandra, gör de utfall mot gallret eller försöker bråka med den andra bör du vänta någon dag till innan du provar att släppa ihop dem.
Då det är dags att prova sätta ihop dem tar du ut sakerna på ena sidan, och försiktigt placera gerbilerna på samma sida av buren. Det är viktigt att det är lugn och ro, så att gerbilerna inte känner sig uppstressade och slåss därför. Går det bra och de bara nosar på varandra är det lugnt, då kan du sitta och kolla på dem i någon timme innan du lämnar dem ifred. Du måste hålla koll på dem ofta, så att de inte börjar bråka. 
Piper de, visar sig undergivna eller bråkar bör du sära på dem igen innan något allvarligare händer. Då får du fortsätta som innan och försöka igen senare!

**Själva ihopsättningen
**Börjar de bråka så måste du agera snabbt och sära på dem! Du kan använda i princip vad som helst, jag använder ett lock till en transportbur för att dela dem. Du kan ta med handen, men du kan bli biten och det kan göra väldigt ont. Plocka upp dem fort så att de inte hinner gå på varandra igen, och sätt dem på var sin sida i buren.

Här har du ett tips på hur man kan bygga en egen delad bur.

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

thea_thea
2016-02-10, 19:46
#1

Bra artikel!👍


[dvärgkaniner]1
2016-02-10, 19:53
#2

Bra artikel! :)

Anne.K
2016-02-10, 23:55
#3

Jätte bra artikel. Dock skulle jag avråda att ha hus närvarande i en delad bur. Gerbilerna kan ligga i husen och trycka och på så vis inte lära känna varandra. Samt så när de sedan släpps ihop så kan risken finnas att de försöker "äga" husen och på så sätt jaga undan den andra gerbilen. Så jag personligen brukar avråda hus eller andra möbler under processen. Endast toapapper och toarullar räcker under den korta tid som de sitter delade. 

Sedan om de börjar bråka, så är det inte bra att stoppa ner handen oskyddad. Gerbilerna ser inte skillnad på din hand och en annan gerbil när de är arga och man kan bli riktigt illa biten då. Så man bör alltid sitta beredd med handskar på händerna som är tjocka/kraftiga så att man själv inte råkar bli illa biten när man snabbt måste sära på bråkade gerbiler. 

:)

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

lollynonna
2016-02-11, 07:59
#4

#3 Tack så mycket! Ja då man släpper ihop dem ska man inte ha hus alls där i, men jag kan ha ett hus i delad bur. Men det var ju smart att bara ha toarullar istället, då går det nog mycket fortare att sätta ihop dem! Ja jag skrev att man kunde ta ut de med handen men att man kunde bli biten då. Det har jag gjort en gång, men absolut kan man ha handskar! Men själv tycker jag att det blir väldigt klumpigt med handskar.

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-04-17, 09:39
#5

Inlägget är borttaget

Fluffinen
2016-04-17, 20:33
#6

Bra artikel! 

#3 håhå jo tack nog kan man bli riktigt illa biten, efter att ett syskonpar jag hade plötsligt inte tålde varandra och snabbt skulle sära på dem när de rök ihop så blev handen offer för båda och dem satt fast som in i berget när dem väl bet tag i handen, huva, rejäla Handskar rekommenderas starkt! 

Saknar dem små liven ändå dock! 😭

Lillräkan
2016-05-08, 22:57
#7

Hur brukar det gå att sätta ihop gerbiler som varit tillsammans men behövt bo isär några dagar? Är det lättare eller kan man behöva gå igenom samma process? Jag är i den sitsen just nu pga operation och oroar mig lite för återföreningen…

Fluffinen
2016-05-19, 00:44
#8

#7 Jag skulle nog säga att de är nog säkrast att försöka med denna process, dem "glömmer" bort varandra väldigt fort. Jag hade ett syskon som smet ur buren på natten o på morgonen när jag la in henne i buren igen så funkade det inte alls, dem tålde inte varandra så jag fick sära och tyvärr kunde jag inte sätta ihop dem alls efter de så det blev ny kompis till smitaren och de två andra honorna fick vara med varandra. Tror det är mycket säkrare, särskillt om ena är nyopererad att gå igenom den här processen och så får man vara jätte försiktig när de väl introduseras så inte de blir skador.

nimmis
2016-05-20, 11:49
#9

När jag hade en gerbil som behövde vara ensam efter operation så fick de träffas en kort stund varje dag för att de inte skulle glömma bort varandra. Detta fungerade då för mig då det inte var något problem när vi satte ihop dem permanent efteråt.

shooper
2016-06-07, 21:57
#10

Kan man sätta ihop en äldre gerbil med två 3 månaders? eller är de för gamla då och det blir bråk?

Jaguar_
2016-06-09, 01:21
#11

#10 Vi har precis satt ihop en 1 åring med en 3 månaders och det gick alla tiders. Båda har bra temperament. Lugna och fina. Så det beror nog också på personkemi där 😉 De satt i delad bur och bytte 2 ggr om dagen i säkert 3 veckor och under denna tid träffades de även på neutrala platser utanför buren. Ska precis påbörja nästa pars vänjning och kanske om man har tur i framtiden kan alla gå ihop :)

Don't anthropomorphize animals. They are not human, so don't expect them to express themselves the same way. It's important to respect animals for who they are, rather than assuming they'll communicate on your terms.

thea_thea
2016-06-09, 11:18
#12

#10 Troligtvis är det för gammalt, men det kan säkert gå men dumt att riskera tycker jag.


shooper33
2016-06-11, 13:00
#13

Okej jag ska testa lite med delad bur och om jag märker att det inte går då får de bo uppdelade! Kan man förresten para ihop en gerbil med två stycken samtidigt eller ska man para en i taget (hur man nu gör det)?

Lucinde
2016-10-23, 19:08
#14

Kommer bli väldigt användbar! 
Tack för tipsen! 
Jag kommer troligen vara tvungen att pröva det här och introducera nya kompisar, då det inte fungerade som tänkt med mina flickor, som jag fick lov att sära på igår.

Upp till toppen