Etikettom-gerbilen
Läst 8693 ggr
[Tassy]
2009-04-26, 22:50

Försvarsmekanismer

Här kan du läsa om några olika försvarsbeteenden som finns hos våra gerbiler. Skulle du banna gerbilen för ett sådant beteende så blir ni förmodligen inom kort bittra fiender.

P1070278.jpg

Sprätter iväg med en "rivstart"
Ibland när man närmar sig buren kan gerbilerna bli skrämda, detta i sin tur kan leda till en del lustiga beteenden. Bland annat kan de gräva upp en liten hög med bottenströ och sprätta iväg mot dig, vilket kan se ut som att gerbilen gör "en rivstart" och sedan försvinner. Detta beteende har en lite mer invecklad förklaring än så. Det är nämligen en försvarsmekanism som går ut på att förblinda rovdjur.

Gerbiler i det vilda använder sina långa bakben till att sprätta upp stora mängder sand i ögonen på rovdjur, för att sedan snabbt kunna försvinna ner i sina gångar och gömma sig.

Trummar med bakbenen
Ett annat välkänt beteende som gerbilerna gjärna tar till när de vädrar fara, och som du nog redan gissat går det ut på att varna övriga flocken för fara.

Gerbilen står ofta på bakbenen och spanar, gärna bakom en liten spånhög eller annat skyddande men som ändå går att överblicka ifrån. Trummandet brukar vara dovt men ändå ljudligt, kommer stötvis med uppehåll då gerbilen lystrar efter hot eller svar ifrån kompisarna.

Minsta lilla ytterligare hot kan räcka för att utlösa en "rivstart", som då följs av ett mer intensivt trummande. Man kan tydligt höra att det är ett varningsljud, stampandet brukar bli mer smattrande och hektiskt. Kanske försöker de säga "försvinn härifrån, jag är stor och farlig, och jag tvekar inte för att försvara mig!"

Börjar man då krafsa fram dem från sina hålor/gömställen, pillra med fingrarna framför en gång eller liknande, då tigger man om ett rejält tjuvnyp i fingret!

_MG_9638.jpg

Springer fram från gömställe och biter i fingrarna
Gerbilen har antingen blivit väldigt skrämd av dig, eller så har den dåligt lynne. En gerbil med bra temperament ska aldrig någonsin bita om den inte grips av panik eller känner sig mycket hotad.

Rovdjur får ofta gräva fram gerbilerna för att komma åt dem, och om gerbilen till exempel låg och sov eller är rädd, så kommer den förmodligen att handla på ren instinkt och försvara sig.

Här får du tänka till mycket noga, vad hände? Vad det du som skrämde gerbilen, eller har den dåligt lynne? Blev den rädd behöver den lära känna dig bättre och lita på dig, medan en lynnig gerbil kan behöva en tillrättavisning.

Plockar man upp en skrämd gerbil som nyss har bitit så kommer den förmodligen kissa på sig (underkastelse och rädsla) och försöka komma loss. En lynnig gerbil kommer spänna ögonen i dig, lägga öronen bakåt och eventuellt bitas igen. Förmodligen kommer även den att försöka komma loss.

**Biter i samband med lyft
**Även det är ofta ett självförsvar. Tänk på att din hand kan uppfattas som en enorm gripklo (till exempel rovfågelfot). Gerbilen biter därför för att skrämma bort faran och försvara sig, med lite tur (enligt gerbilen) släpper du säkerligen gerbilen och den kan springa och gömma sig. Gerbiler som gör såhär är alltså (vanligen) inte ilskna, de är rädda för din hand. Prova att "skopa" upp gerbilen i händerna i stället. Lyft upp den underifrån med kupade händer. Vill gerbilen hoppa ner så låt den göra det. ha tålamod (och mycket godismutor Flört) så får du förhoppningsvis en lugn gerbil som frivilligt kommer upp i handen.

Biter den trots att du försiktigt skopar upp den och tar det varligt så får du åter igen se över vad som hänt, och om gerbilen har dåligt temperament.

**Övrigt
**Tänk även på att små gerbiler gärna smakar för att se om saker går att äta. "tonårs"gerbiler kaxar ibland för att se om de kan börja bestämma över dig. Dessa får man vänligt men bestämt visa att nyp inte är acceptabelt. Att blåsa en mild puff i ansiktet kan fungera, eller att milt fösa undan dem. Men tänk på att de kan bli rädda av att bli blåsta på, och puttar du på dem kan de tro att du muckar med dem.

southdakota
2009-12-02, 22:12
#1

Bra artikel! Glad

Asa-S
2009-12-02, 22:22
#2

Jätte bra skrivet!Glad

enbartmalin
2009-12-02, 22:49
#3

Bra läsning Sara!

Hälsningar Malin

[Tassy]
2009-12-02, 23:22
#4

Tack så mycket allihopa Skrattande

petrizza
2010-12-27, 00:30
#5

Väldigt intressant artikel som var rolig att läsa :)

Min konst- blogg: http://petrahyberg.wordpress.com/

 

Pose-idon
2010-12-27, 11:54
#6

Bra skrivet! Skrattande

//Elin

Anton Segerberg
2015-03-02, 06:16
#7

Min Gerbil blir rädd för nästan allting varför ? PS den har vart 2 dagar hemma hos mig

Anne.K
2015-03-02, 09:05
#8

#7 Du svarar på din egna fråga. Gerbilen har endast varit hos dig i 2 dagar. Allt är nytt och främmande och otäckt. Och om din gerbil lever ensam så behöver du skaffa en kompis till den. Gerbiler är flockdjur och bör inte leva ensamma.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Upp till toppen