2016-03-19 17:18 #0 av: [dvärgkaniner]1

Att hitta ett bra torrfoder till sina gerbiler kan ibland vara svårt. Gerbiler ska alltid ha fri tillgång till sitt torrfoder, och det finns väldigt få blandningar att köpa i en djuraffär som är anpassade till just gerbiler. Så ett tips är att du blandar maten själv!


Basen

Det som är viktigast är att du har med alla fyra sädesslagen, vete, havre, korn och råg. Du kan ju antingen köpa dessa var för sig eller så köper du en sockerfri müsli. 

Färskfodret 

Gerbiler vill gärna ha färskmat serverat 2-3 i veckan (ej oftare på grund av risk för diarré). Frukt och bär som till exempel päron, jordgubb, äpple är också uppskattat men man måste tänka på att det innehåller mycket socker. Exempel på näringsrik färskmat kan vara linser, persika, melon, ärtor, bönor, torkade insekter, kokt fisk eller okryddad köttfärs m.m. 

Frukter och grönsaker

Morötter, päron och äpplen är enkla att torka själv. 
Sätt på ugnen på 75 grader, hyvla frukten tunt med en osthyvel och lägg på en plåt. Sätt in i ugnen och låt torka i några timmar. Titta till dem emellanåt och vänd på flingorna. 

Godis/Belöning 

Solrosfrön, pumpakärnor, mandelflarn och jordnötter brukar vara uppskattat. 

Vad ska man absolut inte ge sina gerbiler? 

Citrusfrukter
Stenfrukter
Avokado (kärnan är väldigt giftig)
Möglig eller gammal mat 
Okända eller otvättade växter plockade utomhus
Växter plockade nära en väg 
Sura eller beska frukter

Tänk även på att gerbiler ska inte få i sig saltad eller kryddad mat och att gerbiler är laktosintoleranta. Så de ska inte dricka eller äta grädde, mjölk, ost eller liknande.

Bilden är fotad av Linah Berg ( lollynonna )