Sjukdomar & Skador

Gerbilens beteendestörningar

2007-04-28 17:16 #0 av: EmmaG

Djur som hålls i fångenskap får inte sällan beteende störningar, ofta p.g.a. att de inte får utlopp för sina instinkter. När djur har beteendestörningar har de ofta en tom blick medans de utför samma rörelse gång, på gång. När det gäller gerbiler så handlar det oftast om grävande i t.ex. hörn, och gnagande på t.ex. galler.

Beteendestörningar uppkommer, ju som sagt när gerbilerna inte får tillgång för sina instinkter, som t.ex. att gräva gångar. I det vilda gräver gerbilen gångar en stor del av sin vakna tid, gerbiler kan gräva tunnelsystem som är väldigt stora, uppemot 4 meter djupa. Men i fångenskap har gerbilerna ofta inte möjlighet att gräva gångar som de gör i det vilda.


Det är viktigt för gerbiler att kuna gräva gångar
Bild av Astrid Hermansson

Gerbilen är ju också en gnagare, och gnagares tänder växer som du kanske vet hela deras liv. Men genom att gerbilerna gnager förhindrar de att tänderna växer sig för långa. Men i fångenskap kanske de inte alltid har tillräckligt att gnaga på, och kan då börja gnaga galler i stället. Men varken gallergnagning, eller hörngrävande behöver betyda att gerbilen inte har möjlighet att gnaga och gräva tunnlar. Utan det kan bero på många andra saker också, som för liten bur, att gerbilen är ensam o.s.v., det kan även ligga i generna. Därför ska man ha väldigt noga koll, och aldrig avla på gerbiler som har beteendestörningar. Men det är klart, ibland kan gerbiler gräva lite i ett hörn eller gnaga lite på galler någon enstaka gång, det behöver inte vara lika med att de har beteendestörningar. Beteendestörningar har gerbilen när den nästan ser ut som om den är i trans och utför samma sak, gång, på gång, på gång...

Beteendestörningar kan även bero på var gerbilen är uppväxt. Om den är född och uppväxt i en tunnel är risken mycket mindre att den utvecklar beteendestörningar än om den inte är född i en tunnel.


Nickodemus sticker upp huvudet ur en tunnel
Bild av Astrid Hermansson

Förhindra beteendestörningar

En gerbil som redan har beteendestörningar, kan ha väldigt svårt att bli av
med dem. Det går nästan aldrig bort helt. Men man kan göra saker för att förhindra beteendestörningarna och för att "lindra" beteendestörningarna.

Vi kan börja med buren. Det bästa för gerbiler är akvarium, då kan man ha mycket spån och gerbilerna kan gräva gångar. Om man har ett ganska högt akvarium och gör ett lock av trä, men endast en liten del som är av galler, då kan gerbilerna inte gnaga på gallret.

Ha gärna så stor bur åt gerbilerna som möjligt, jag brukar säga minst 60x40 för två gerbiler. Men gärna mycket större.

Fattar dina gerbiler inte hur man gräver tunnlar (för vissa kan det ta ett tag att lära sig hur man gör, men vissa fattar aldrig hur man gör), då kan du göra en labyrint, eller göra ett tunnelsystem av papprör, och gräva ner i spånet. Eftersom det inte är själva grävandet i sig som är viktigt för gerbilerna, utan skyddet som en tunnel ger.

Ha också en del leksaker gerbilerna kan klättra/hoppa upp på. Gerbiler gillar nämligen att ha "utkikstorn".

I naturen får gerbilerna leta sin mat själv, så sprid ut maten lite här och där i buren, gräv också ner lite. Då får gerbilerna leta maten själv, och aktivera sin hjärna. Men tilläggsmat (som frukt, pannkaka, pasta m.m.) ska ju självklart serveras i skål.

Ha mycket kartonger, och papprullar som gerbilen kan gnaga på.


I en gerbilbur ska det alltid finnas något att gnaga på!
Bild av Astrid Hermansson

Föder du upp gerbiler, så ha honor med ungar i burar där de har möjlighet att gräva mycket gångar.

Och kanske en av de viktigaste sakerna, ha alltid minst två gerbiler! Undantag finns ju om gerbiler inte går ihop med någon annan gerbil, eller om den är gammal och kompisen dött.


Anmäl
2007-04-28 22:11 #1 av: Maria-Gerbiler

Bra artikel!

Anmäl
2007-04-29 01:02 #2 av: Lullan1

Jättebra!

Anmäl
2007-04-29 14:30 #3 av: jossa5

Bra artikel! :)

Anmäl
2007-05-03 14:00 #4 av: EmmaG

Det har vi att tacka Twister för som ville dela med sig av den =)

Anmäl
2007-05-03 23:39 #5 av: Twister

Va kul att artikeln fick komma med! :D

Anmäl
2007-05-04 17:20 #7 av: Tina-A

Twister som skrivit den alltså? I så fall, bra jobbat Twister :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-10-28 22:40 #8 av: [Tassy]

putt


Anmäl
2009-02-18 23:15 #9 av: RoSa-RoSeN

Bra artikel!

Anmäl
2009-02-19 10:23 #10 av: filuraren

jätte bra artikel, läste en bok om gerbiler en gång där det stog att gerbilers tänder aldrig växer Oskyldig

Anmäl
2009-02-19 11:47 #11 av: EvolutionQuest

En av våra Gerbiler går runt och slickar på allt, vet inte riktigt varför och det är bara den som gör det. Inte dom andra. :) Kanske allt smakar väldigt gott? Eller är det nåt allvarligare?

Anmäl
2009-02-19 11:48 #12 av: Pose-idon

#11 Har för mig att det beror på att h*n är törstig. Har dom vatten? :)

Anmäl
2009-02-19 11:49 #13 av: filuraren

Gerbiler brukar slicka på glaset om den är törstig Obestämd

Anmäl
2009-02-25 16:18 #14 av: EvolutionQuest

Ja dom har vatten :) nu slickar hon inte så mkt längre iofs :)

Anmäl
2009-02-25 16:31 #15 av: [Tassy]

Ja, när gerbilen slickar på glaset är den törstig, då är det viktigt att kolla så att flaskan fungerar ordentligt.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.