Uppfödare i närbild

Uppfödare i närbild, del 1

2007-10-24 15:10 #0 av: EmmaG

Först ut i våran lilla artikelserie "Uppfödare i närbild" är Orions!

Namn: Emma Jonsson
Bor:
Stockholm
Uppfödarprefix: Orion's

Hur länge har du haft gerbiler?
5 år.

Hur länge har du avlat?
Jag fick min första kull 10/12-2005, så jag räknar att uppfödningen startade 2005 även om det var i slutet av året. Alltså har jag fött upp i snart 2 år.

Vad fick dig att börja avla?

Jag har alltid varit intresserad av avel och gerbilerna blev snabbt en stor del av mitt liv när jag skaffade mina första. Alltså blev det rätt logiskt att kombinera mina båda intressen! Ett år innan jag började föda upp blev jag mycket intresserad av genetik och när jag hade lärt mig det ville jag prova i praktiken också. Dessutom var det ett plus för mig som utställare att kunna påverka mina resultat på ett annat sätt än man kan göra om man bara ställer ut sina husdjur.

Är din uppfödning reggad i någon klubb?

Jag är registrerad i både SGF och SHF men endast aktiv i SGF.

Vad är historien bakom ditt uppfödarprefix?

Min första gerbil, AloeVera's Orion, döpte jag efter stjärnbilden som alltid har varit min favorit. När jag skulle välja uppfödarprefix ville jag ha något kort namn som är lätt att komma ihåg och inte är på något speciellt språk. Nu känns det som om Orion ändå är en del av mina linjer även om han inte är det rent genetiskt, då han aldrig fick några ungar.

Vad riktar du in dig på huvudsakligen med din uppfödning?
Temperament. Det spelar ingen roll hur vackra djur är om de inte är snälla och glada. Färgmässigt försöker jag hålla mig till saffron, orange mold, rödögd orange mold och black pied variegated, men självfallet är det svårt om man inte endast färgavlar.

Har du någon åldersgräns på köpare?

Nej, det har jag inte. Är köparna under 18 år förväntar jag mig att föräldrarna har det yttersta ansvaret, och det har inte varit några problem hittills.

Vad är din största vinst med din uppfödning hittills?

Min största framgång har utan tvekan varit att jag ser en förbättring från de djuren jag började avla till deras barn och barnbarn. Färgmässigt är jag mycket stolt över min mold-linje som tog mig över ett år att få resultat i, och min black pied variegated Orion's Raggsocka som min bästa standardgerbil hittils.

Vad önskar du fortfarande kunna uppnå?
Jag vill fortsätta avla bort sådant som jag anser arbetar emot gerbilerna som husdjur. Drömmen vore en frisk och lycklig gerbil som älskar att vara husdjur. Jag tycker att som de vilda djuren är anpassade för de vilda ska tamdjur vara anpassade för fångenskap. Det har jag alltid i tankarna när jag avlar.

Hur många gerbils har du i nuläget?

Just nu har jag ungefär 30 gerbiler, men en del av dem är omplaceringsdjur och en del är ungar så det är aldrig en permanent siffra.

Vad skulle du vilja ge för tips till en som vill börja föda upp? Vad skall man tänka på?

Om man verkligen vill djurens bästa till 100% blir man en bra uppfödare bara därför. Då avlar man ansvarsfullt och tänker på att avel ska handla om djuren, inte bara vara uppfödarens hobby.
Var aldrig rädd för att ändra åsikt eller erkänna att du har fel, då stannar du garanterat i din utveckling. Försök alltid att söka ny kunskap och dela med dig av dina erfarenheter och din kunskap. Om man vill föda upp är det också bra att lära sig genetik, det underlättar massor!


Tack så jättemycket Emma för att du ville delta i denna artikelserie och lycka till i framtiden med din uppfödning!

Relaterade länkar

Av: EmmaJ

Datum för publicering

  • 2007-10-24
Anmäl
2007-10-28 10:42 #1 av: Eazyy

Jätte bra! :)
Kul läsning :)

Anmäl
2007-11-08 13:23 #4 av: EmmaG

Ja, det tycker jag med ;-)

Anmäl
2007-11-08 17:43 #5 av: tjiggit

Vilken bra artikel!

Anmäl
2007-11-08 19:20 #6 av: Nettan_L

Instämmer med er ovan mig :)

Anmäl
2007-11-09 16:36 #7 av: emmsaaan

Jättebra :)

Anmäl
2007-11-09 17:38 #8 av: Katter3

Rolig läsning! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.