Sjukdomar & Skador

När gerbilen blir sjuk

2008-10-27 15:12 #0 av: [Tassy]

Ibland är oturen framme och våra små älsklingar blir sjuka och skadade. Det kan då vara bra att ha lite information redan innan det sker, så att man kan agera korrekt i god tid, samt medan man väntar på att få komma till veterinär.

När ett djur blir sjukt gäller det att hålla djuret varmt, till exempel genom att ha en liten lampa riktad i ett hörn av buren dit gerbilen kan gå och värma sig en stund. Vätska är också mycket viktigt, var extra noga med att djuret alltid har färskt vatten och gärna en bit gurka eller melon som innehåller mycket vätska ifall gerbilen inte orkar stå upp och dricka.

P1070067.JPG

Maten är också mycket viktig, utan energi orkar inte gerbilens kropp med att kämpa vidare, se därför till att det finns mat (gärna lättuggad) brevid det sjuka djuret. Barnmat, vetegroddar, äggpulver och pannkaka är några bra exempel på sådan mat. Så klart ska även den vanliga maten finnas lätt till hands. Tänk även på att burkompisar kan vara till stor hjälp med att hålla värmen och så vidare så länge de inte försöker stöta bort den sjuka! Därför bör man inte sära en flock på grund av sjukdom så länge som de håller sams.

Var extra noga med hygienen i samband med sjuka djur, se till att ha städade burar och rentvättade händer.

Det kan vara svårt att se tecken på när gerbilen är sjuk då de är bytesdjur, vilket gör att de in i det sista försöker dölja att de är försvagade och inte mår bra. En sjuk och svag gerbil stöts ganska omgående bort från flocken då det utgör en stor fara och kan locka till sig rovdjur. Därför måste man vara extra observant när gerbilen plötligt inte verkar betee sig som den brukar. När den väl visar sig sjuk kan det redan vara försent, i och med deras små kroppar sker allting så fort. En sjuk gerbil kan även bli bortstött och kanske till och med dödad av sin flock.

ruffs.JPG

Synliga tecken på sjukdom är ofta slöhet, uppfluffad matt päls och glanslösa ögon. Sedan beror det mycket på vad som har drabbat gerbilen, allt ifrån röda rinniga nosar, nerkissade magar (inte bara gula missfärgade fläckar kring körteln, det är helt normalt), kladdiga rumpor, klickande andning, hårda magar, knölar eller andra tydliga symptom kan förekomma. Ibland syns det nästan inte alls, djuret kanske bara kliar sig onormalt mycket, har ökad törst eller håller huvudet lite snett, det beror helt på sjukdomen och det drabbade djuret. Glöm inte bort att hålla koll på vågen!

Glöm heller inte bort att kontakta veterinär om du inte är 100% på vad du gör! Ofta behöver man få recept utskrivna för att kunna behandla sjukdomar/skador. Välj din veterinär med omsorg, tyvärr vet många inte vad en gerbil är, och än mindre hur de ska behandlas!

20081023237.jpg

 

Tack till Solaika och Grehn för bilderna!


Anmäl
2009-02-01 20:45 #1 av: emwa

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-02-01 21:07 #2 av: vekan

Bra skrivet!

Anmäl
2009-02-01 21:25 #3 av: Solaika

Min älskade lilla Ellen Gråter Shit vad jag saknar den lilla sötnosen!

Och lilla Norpan oxå Rynkar på näsan

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-01 22:01 #4 av: Gerbilflicka

Valdigt bra att informera om vad man kan gora om man inte kan aka till veterinaren direkt, aven om det ar det man maste gora snarast om ens gerbil blir sjuk.

Anmäl
2009-02-01 22:18 #5 av: [Tassy]

Oj herre gud, jag glömde ju att skriva att man ska till veterinären Skäms lätt att missa självklarheter ibland. Lägger till det.


Anmäl
2009-02-22 11:19 #6 av: TrisseCRX

Jag saknar min Kompis ! <3

& tokki & sam. dem får man nt glömma !

Kompis och sam blev sjuka eller ja´, det blev tokki med tillslut.

Men Kompis klarade sej i 6 år. tkr jag var lite najjs ! :D

Anmäl
2009-02-25 11:44 #7 av: [Tearix]

Finns det en lista på bra veterinärer här?

Anmäl
2009-02-25 22:08 #8 av: Solaika

Kolla i länklistan. Det kan finnas något där. Annars är det absolut något vi ska fundera på att fixa ihop.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-25 22:20 #9 av: [Tassy]

Nej någon sådan lista finns inte.

 


Anmäl
2009-03-14 01:13 #10 av: ivanhoe81

bra artikel, ska skriva ut den o sätta in i våran gerbil-pärm

"Synliga tecken på sjukdom är ofta slöhet, uppfluffad matt päls och glanslösa ögon"
tycker att det stämde in på Juvel som vi har fast där var det inte sjukdom utan uttråkhet, efter att vi bytte bur så blev både päsl o ögon mer glansiga, slöheten försvann o hon gick ner i vikt (var redan överviktig då vi fick henne)

Anmäl
2009-07-12 20:33 #11 av: Netten70

Min är DÖD ! Gråter

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.