Övrigt

När modet tryter

2009-02-04 22:05 #0 av: [Tassy]

Lite tankar från mig...

Ibland kan det vara motigt och tungt att hålla på med djur, i synnerhet lite mer udda arter, gerbilen är en av dem.

När åsikter och synpunkter går isär uppstår gärna heta debatter och sura gliringar skickas hit och dit, man ifrågasätts ibland och ibland upplever man sig nästan dumförklarad. Men alla kan vara bra på sin sak, glöm aldrig det!

När många människor brinner för sin sak och alla vill att det ska vara rätt och riktigt glömmer man ibland att flera sätt är bra, inte bara just ens egna metoder. Det blir lätt missuppfattningar när man möts på sajter och communites. Ibland får man fundera igen, var det verkligen såhär personen menade? Våga fråga om du inte förstår.

Så länge du försöker ditt bästa, läser på om djuren och håller dig uppdaterad så är du en bra inställd djurägare. Sen om du anser att till exempel att hö är jättebra för dina gerbiler, medan många andra säger att nej hö är inte bra, så innebär inte det att du är en dålig djurägare för det.

Så länge du kan motivera varför du gör som du gör och kan peka på bra saker så är det okej. Det gäller även att våga vara medveten om risker och erkänna dem. Fortsätter på höexemplet: gerbiler brukar inte äta av det, dom behöver det inte och det kan följa med ohyra om man har riktig otur. Men å andra sida gillar gerbiler att gnaga och busa i höet, det ger dem god sysselsättning och höet i sin tur bidrar till stabilare gångar som gerbilerna gräver.

Genom att ta reda på för och nackdelar om saker och ta ställning på vägen så blir man allt mer kunnig och erfaren. Det är såna här saker som kallas att göra aktiva val. Kan du motivera och förklara dig kommer du att bli respekterad, oavsett om du bara är vanlig djurägare eller uppfödare.

Så kom ihåg: alla kan bli bra!
Lyssna på och respektera dina medmänniskor.
Men glöm inte; våga ta till dig av andras erfarenheter, lyssna och lär.


Anmäl
2009-02-04 22:13 #1 av: RoSa-RoSeN

Bra artikel! =)

Anmäl
2009-02-04 23:16 #2 av: Tavar

Vet att jag kan vara så med, att man lixom fastnar i ett spår och vägrar ändra på det -_-'' är så många onödiga forumtrådar på i princip alla sajter med forum där det pågår och det är så störande O.O är det något som jag inte klarar av att ändra min åsikt om så skriver jag inte om det i ett forum, så enkelt är det. Man kan inte ändra på någon annan om man inte kan acceptera att man ibland måste ändra på sig själv med. :)

Anmäl
2009-02-04 23:18 #3 av: Royalz

bra :)

Anmäl
2009-02-04 23:21 #4 av: Gerbilflicka

Bra sagt... tyvarr ar det val sahar lite overallt, och vi alla bidrar latt till det i viss man. Ar nagon elak mot en forst sa startar det en ond cirkel.

Anmäl
2009-02-08 21:26 #5 av: Pose-idon

Bra!

Anmäl
2009-02-11 12:22 #6 av: Pose-idon

Jag brukar ge mina hö eftersom jag ger hö till kaninerna också. Så får gerbilerna lite ibland att bygga bo med...

Anmäl
2009-02-23 00:26 #7 av: isafisa

Jätte bra saker att tänka på :) Försöker alltid att tänka flera gånger i olika spår och se för och nackdelar innan jag dömer ut något :) Men ibland fastnar man lätt i ett spår och tycker alla andra har fel, men man kan ju aktivt försöka att minimera de gångerna :)

Anmäl
2009-02-23 12:40 #8 av: linneablomman02

skönt att du tog upp det där med olika åsikter. Så onödigt att en simpel fråga ofta leder till heta diskussioner och "jag-vet-bäst".

Alla har ju som sagt olika erfarenheter, olika synpunkter, åsikter och alla är bra på olika saker. Det finns flera olika vägar att gå. Så länge man vill sina djurs bästa ... å det vill vi väl alla. Alla är ju dessutom nybörjare i början och alla råd är bra råd... men sen får man ju själv välja vilka råd och tips man vill följa.

 

Tack för alla råd å tips jag fått! Vill någon tipsa mig när det gäller inlägget om lilla Amanda som bits så fruktansvärt mycket??

 

Mvh Anna

Anmäl
2009-02-23 19:21 #9 av: Pose-idon

Personligen tycker jag att jag ganska ofta träffar på personer, ofta samma, som verkar tycka dom kan mer en andra. Detta gör mig väldigt irriterad och ibland tom arg, men försöker alltid vara trevlig.
Jag brukar ofta inte ge råd om nåt jag känner mig osäker på, bara ibland kan det bli så, ibland är det rätt och ibland inte. Detta är för att undvika "jag-vet-bäst" som det står om i inlägg 8 och att folk ska tycka att jag är otrevlig.

#8 Bits hon eller nafsar hon bara? Hur hårt osv. Är hon inte så gammal och det inte gör jättejätteont och går hål så smakar hon bara. Men testa att ge henne en blås vafrje gång hon håller på så och sen får ni ge henne nåt mumsigt ur handen när hon slutat så hon inte förlorar förtroendet för er :]

Anmäl
2009-02-23 20:41 #10 av: Tavar

#9 Det där om enskilda personer jag jag märkt med, känns ibland som att folk tittar ut en och letar efter trådar där den kan börja tjaffsa med en -_-''

Anmäl
2009-02-24 12:36 #11 av: linneablomman02

#9 tack för tipset med "blås", fick svar i tråden om att hon kanske  har ont, är rädd eller helt enkelt  inte vill bli hanterad. Hon är ca 3 månader, köpte henne på Zoo 23/12 men vet inte exakt ålder. Hon bits så det går hål å blöder mycket. Barnen börjar bli rädda för henne å jag vill inte gärna hålla på med henne mycket helelr längre. Antingen blir det vantarna på eller så får hon va för sig själv...sorgligt. Tack för tipset i alla fall. Anna

Anmäl
2009-02-24 12:44 #12 av: linneablomman02

hon biter sig fast å släpper inte taget. Å ibland gör hon ett hårt bitande helt utan förvarning.... å det blöder oftast när man hållt på med henne. Läs/skriv gärna i tråden "Amanda bits så"

Anmäl
2009-03-22 21:14 #13 av: ivanhoe81

bra artikel, man får sig en tankeställare ibland

det du tog upp om hö så jag ger våra hö (utom en flock där 1 i den flocken är överkänslig mot hö)
de både äter, busar och boar med det

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.