Tävlingar

Gerbilutställning

2009-07-24 17:40 #0 av: [Tassy]

Ja hur går det till egentligen på en gerbilutställning? Vad behöver man veta?

Det finns en rad olika gerbilutställningar, och det är lite olika om man behöver vara föreningsmedlem eller ej för att få medverka. I regel så behöver man vara medlem i den förening som arrangerar utställningen, men ibland ordnas så kallade "drive- in" utställningar där man kan få prova på att ställa sin gerbil ändå.

Drive -in utställningar brukar oftast vara PET klass, det vill säga gerbilen bedöms utefter sitt hälsotillstånd och hur den är i temperamentet. Den behöver alltså inte vara någon skönhet färgmässigt för att kamma hem segern i denna klass. Inte heller krävs stamtavla på drive -in.

Sen har vi de större utställningarna där medlemskap hos arrangörerna krävs. Gerbilerna man vill ställa ut ska även vara registrerade i föreningen och ha stamtavla. (Alla gerbiler kan få en stamtavla, även zoodjur och andra med okänd bakgrund. Tala med registratorn i din förening.)

 

Det finns två offeciella grenar inom utställning, standard och PET-klass.

bedömning.jpg

Standardklassen går nästan uteslutande på gerbilens färg och storlek, snyggaste gerbilen vinner helt enkelt.

I PET tittar man mer på temperament och hälsa. Den gerbil som har bäst temperament och bäst hälsa vinner.

 

För alla utställningar krävs att gerbilen är frisk och välmående, och gerbilen ska vara hanterbar.

I Svenska Gerbilföreningen krävs även att gerbilerna ska vara avmaskade före utställning.

 

Utöver Standard och PET så brukar även andra typer av akiviteter arrangeras på utställningar, så som agility, race, toarullegnagning och liknande.

agility.jpg

En utställning tar i regel hela dagen från det att man checkat in tills dess att priserna är utdelade och allt är klart för hemresa.

En vanlig utställningsdag kan se ut såhär:

Ankomst och incheckning
Du får en katalog där de tävlande finns med, sedan utförs en hälsokontroll och du får tävlingsnummer att fästa på buren, som sedan tas omhand utav utställningshandlers och placeras på ett bord. De sköter sedan om resten, du kan nu gå runt och titta, prata och liknande.

Tävlingen
När alla gerbilerna är incheckade och klara, burarna är på plats och allt är förberett så brukar vanligen en värd/ansvarig presentera utställningen, gå igenom hur dagen ser ut, hälsa alla välkomna, presentera domarna samt gå igenom viktig information om dagen.

När bedömningen börjar är det viktigt att sitta tyst och på behörigt avstånd från domarbordet, eller så kan man gå och göra något helt annat under tiden. Det brukar finnas någon typ av försäljninga av både mat, dryck, gerbilsaker och kanske även gerbiler.

Man kan även titta på gerbilerna som ska tävla, men det är viktigt att inte röra runt bland burarna som står sorterade, sedan får man givetvis inte börja riva i någon annans bur utan tillstånd.

Paus
Efter ett tag så brukar det bli en paus, då oftast för att äta lunch. Lunch brukar man antingen få ta med sig själv eller gå ut och köpa. Sedan gör man ju givetvis som man vill om man äter i pausen eller under tiden utställningen pågår.

Final
Efter pausen brukar det ganska snabbt närma sig final, där de bästa gerbilerna blir bedömda en gång till innan placeringarna avgörs.

Prisutdelning
Sedan är det dags för prisutdelningen, vinnarna presenteras och bedömningssedlar delas ut till alla tävlande. Man brukar även ha lite lotteridragning eller liknande där vinnarna presenteras i samma veva.

Städning
Efteråt plockar man reda på efter sig så det är rent och snyggt.

Tack och adjö!
Sedan är det dags för hemfärd, förhoppningsvis nöjd och glad.

prisbord.jpg

Men vad ska man då ha med sig inför en utställning?

Förutom gerbilerna som ska tävla så bör de lämpligen sitta i en transportbur och ha mat med sig. Man bör även ge någon form av blötmat, exempelvis gurka eller melon så gerbilerna kan få i sig vätska. Man kan även ha med en flaska vatten som man erbjuder gerbilerna några gånger under dagen, men undvik att ha den innuti buren, så slipper domarna riskera en dyngsur gerbil Flört Sandskålen kan man också hoppa över, lägg gärna lite toapapper i buren och undvik att hantera gerbilen i önödan för att slippa fet päls.

Sedan är det bra att ha sysselsättning åt gerbilerna, typ toarullar, en rejäl pappershög eller liknande.

Ska du bara tävla med en gerbil till exempel så får du givetvis sa med burkamraten i transporten. Är gerbilerna av samma färg och kön så får man klippa bort en liten pälstuss så att man kan skilja gerbilerna åt. Detta påverkar inte tävlingen.

Sedan bör du ha med stamtavla om så krävs, och pengar till utställningen om du inte har förskottsbetalat ellr gjort upp på annat vis med arrangörerna.

 

Utförlig och mer specifik information om utställningen finns hos respektive förening. Man kan gå med i flera föreningar samtidigt och tävla på olika ställen, det gör man som man vill med, så länge man håller koll på avmaskningskravet som finns hos SGF.

Även om du är med i flera föreningar så krävs ändå att gerbilerna som ska tävla är registrerade i respektive förening, de kan alltså registreras i flera föreningar samtidigt, och få flera stamtavlor.

 


Anmäl
2009-07-24 19:41 #1 av: Duracells-Gerbiler

Väldigt bra artikel :)

Anmäl
2009-07-24 19:44 #2 av: AnneN

Tack för en mycket bra artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-24 19:49 #3 av: [Tassy]

Tack så mycket!

Är det någon som har en bild att bidra med som kan passa till artikeln så kan ni väl PMa mig så lägger jag gjärna in den i artikeln Skrattande


Anmäl
2009-07-24 20:01 #4 av: southdakota

Bra artikel. Glad

Anmäl
2009-07-24 20:03 #5 av: isafisa

Mycket bra!

Anmäl
2009-07-24 20:17 #6 av: annaforsgren

bra artikel :) Hur ofta är det andra roliga aktiviteter vid sidan av?

Anmäl
2009-07-24 21:09 #7 av: [Tassy]

#6 Det brukar alltid finnas något att göra om man inte vill sitta och slöglo på bedömningarna Flört utställningsfolket är mycket påhittiga vad jag har erfariet iallafall, finns alltid någon som gör nåt spännande, utom möjligen under finalerna då.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.