Annons:
Etikettgenetik-färger
Läst 5091 ggr
[Tassy]
2009-07-24 19:47

Fördjupning i gerbilgenetik

Här kommer fortsättningen på artikeln om grundläggande gerbilgenetik.

Artikeln om grundläggande gerbilgenetik hittar du här.

Nu när vi har lärt oss att tyda själva genkoden kan vi börja med att försöka använda den rent praktiskt också.

Agouti är grundfärgen för gerbiler, och den grundläggande genkoden är: AA CC DD EE GG PP spsp. Ur denna kod kan vi alltså se att det finns inga recessiva gener över huvud taget, och inte heller någon vitteckning. Det är alltså i denna ände som man startar.

Vi har lärt oss i förra artikeln att de olika generna ger olika effekter, färger, mönster etc. Men ändå kan en gerbil ha flera färggener samtidigt utan att bli både randig, rutig och annat konstigt, hur fungerar det?

Generna är bundna till varandra och interagerar tillsammans. Du kanske tänker nu att en gerbil kan ju ha både svarta gener och rödögda gener samtidigt, men det finns ingen rödögd svart gerbil?

Svaret rent teoretiskt är att jo, det finns det. Men pratiskt sett blir gerbilen blek i färgen eftersom rödögda genen är en blekgen. En svart gerbil med röda ögon har genkoden aa CC D- E- G- pp, och kollar man upp genkoden mot en färglista, till exempel the gerbils color palette så finner man att lilac egentligen är en svart rödögd gerbil!

När en gen är okänd ersätter man den med ett streck, under det strecket kan det finnas antingen en dominant eller en recessiv gen. En agoutis genkod kan se ut såhär också: A- C- D- E- G- P- spsp. Det spelar ingen roll om gerbilen är bärare av olika gener så är det fortfarande en agouti. Däremot finns det vissa färger som blir till helt nya färger om gerbilen är bärare av en viss typ av gen. Argente cream är ett bra exempel på det, genkoden är: A- Cch D- E- G- pp spsp. Här ser vi att två saker har hänt med ursprungsfärgen (agouti), gerbilen har blivit rödögd, vilket i sin tur har blekt bort tippningen ur agoutifärgen vilket ger en vanlig argente (A- CC D- E- G- pp spsp), sedan har en blekgen också tillkommit (siamesegenen ch), vilket bleker hela grundfärgen till en ljus creméfärg. Då argentens genkod visar att den måste ha CC så får man en ledtråd om att ifall det står en annan gen där så är det också en annan färg. byter man ut argente créamens ch emot en cb (burmesegen) istället så får man en topaz.

Nästa artikel handlar om avelsgenetik, den hittar du här.

Annons:
Pose-idon
2009-07-25 16:56
#1

Jag brukar tänka så, allt typ att en Lilac är en rödögd black osv :) Då kommer man ihåg.

//Elin

[Tassy]
2009-07-25 17:00
#2

Ja, det brukar underlätta en del att tänka så Glad

Man får ett bättre sammanhang i det hela.

Pose-idon
2009-07-25 17:01
#3

#2 På så sätt kommer man alltid ihåg om det är typvit mage ller inte osv ;) Bra artikel föresten :)

//Elin

annaforsgren
2009-07-25 19:28
#4

Jättebra artikel!:) precis vad jag väntat på

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Upp till toppen
Annons: