Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 16196 ggr
[Tassy]
2009-07-25 15:12

Parning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer en artikel om parning och vad du bör veta.

När du har planerat att börja avla och har funderat igenom noga vad du ger dig in på, så kan det vara bra att veta hur själva parningen går till.

Det finns två typer av parning, handparning och avelspar. Bägge metoderna har sina för och nackdelar. Nedan kan du läsa om bägge metoderna:

parning 1.JPG

Avelspar:

Här sammanför man den tilltänkta honan och hanen till ett par under en period, man sätter ihop dem på vanligt vis med delad bur, och efter ett par dagar kan man prova att sätta ihop dem om allt verkar gå bra. Sedan får de bo ihop och föda fram det antal kullar man har planerat. Pappan kommer att hjälpa mamman att ta hand om kullen, och i regel gör han ett utmärkt jobb. Det är dock viktigt att tänka på att paret ofta parar sig direkt efter förlossningen, så har du ett avelspar så kommer du förmodligen att få minst två kullar på raken. Tänk även på att ta ut pappan innan tredje kullen föds, en hona bör inte få mer än tre kullar då detta är mycket påfrestande och slitsamt för henne. Till hjälp kan du i stället lämna en bebishona ur tidigare kull som hjälper till som barnflicka i stället för pappan. Mamman bör om möljigt inte sitta ensam med sina ungar.

**Fördelar:
**

  • Det är lättare att sammanföra honan och hanen för den som inte är van
  • Man behöver inte välja den ranghöga gerbilen att avla på
  • Man behöver inte heller hålla superkoll på när honan brunstar, utan gerbilerna kommer att para sig med tiden

**

Nackdelar:
**

  • Det tar ofta längre tid innan kull kommer

  • man måste splita både hanen och honans flock

  • Man får minst två kullar

  • sen behöver både mamman och pappan en varsin ny burkamrat, samma sak med deras gamla burkompisar om de inte togs ur en större flock

  • Om man inte ser själva parningen så vet man inte heller när eventuell kull kan komma

**Handparning:
**

Handparning går ut på att man sammanför hanen och honan vid ett tillfälle i samband med att honan brunstar, då de får träffas och para sig. Delad bur är bra att använda även här, då honan inte alltid är villig att para sig. Denna metod är smidig på så sätt att både honan och hanen kan återvända till sina ordinarie burkamrater efter parningen, bara man håller ett extra öga på dem så de kommer sams igen. Men å andra sidan kräver denna metod att det är den dominanta honan som paras, annars riskerar man både slagsmål och dödade ungar. I vissa fall kan det även vara klokt att välja den dominanta hanen om flocken inte är helt stabil. Denna medtod kräver även då att en så kallad barnflicka finns som hjälpreda åt den tilltänkta mamman.

Fördelar:

  • En snabb, smidig och enkel metod om man är van
  • Man får bara en kull varje gång
  • Man behöver inte byta burkamrater

**
Nackdelar:**

  • Det kan vara svårt att se när honan brunstar
  • Det kan vara svårt att veta vilken hona som är dominant
  • Det är inte alltid den dominanta honan man vill para
  • Har man riktig otur kan det vara lite strul att sätta tillbaka paret i respektive flock, prova att låta dem bada i sand som gamla kompisarna har badat i.

**Hur ser jag vem som är dominant?
**Den dominanta gerbilen brukar visa det genom att vara den som äter/dricker först, h*n brukar även vara den som putsar sin burkompis oftast och vinner ofta brottningsmatcher. Man kan ibland även se att den dominanta gerbilen "dominansrider" på sin burkompis. Det kan nästan se ut som om de försöker para sig. Den dominanta gerbilen brukar även vara den som är först framme och ska kolla vad som händer och spana.

**Hur vet jag att honan brunstar?
**En del honor visar tydligt när de brunstar genom att sitta och vibrera med halvslutna ögon, puffa upp sig lite och springa iväg i raketfart om någon kommer henne nära. Om man stryker honan över ryggslutet brukar hon snabbt skjuta upp rumpan i vädret och sedan kvickt springa iväg.

Andra honor blir mycket rastlösa och vill ur sin bur till varje pris, detta verkar vara vanligare hos de som har hanar i närheten. Förmodligen känner de lukten av varandra. Jag personligen kan även se på mina hanar om det finns en brunstande hona i närheten, de brukar nämligen kaxa till sig rätt ordentlgit mot varandra, och de dominanta herrarna visar gjärna att de är störst, bäst och vackrast. Flört Sen vill de gjärna ut (mer än vanligt) de också. Ibland kan de till och med sitta och parningsstampa, och ibland får de svar av den brunstande honan.

Andra honor visar inget alls över huvud taget, då kan man titta på deras kön, vid brunst brukar det se "öppet" ut.

**Hur gör jag om honan inte vill?
**Respektera det!
En hona som inte vill visar det tydligt, antingen släpper hon inte till alls utan gör utfall emot hanen, eller så piper hon tydligt, drar sig undan och puttar bort hanen och försöker ta sig ur buren. Ibland kan man vänta någon timme så har hon hunnit längre in i brunsten, vilket med lite tur kan ha väckt hennes intresse. Annars är ett nej alltid ett nej!

**Hanen verkar inte intresserad, vad gör jag?
**Om du är säker på att honan brunstar så ge honom tid. Är det första gången så kan det ta ett tag innan han förstår vad han ska göra. Ha tålamod och var observant på om honan lessnar, då kan det vara en god idé att vänta till nästa brunst och försöka igen då. Annars är det risk för att de börjar bråka. Håll koll.

**Honan blöder efter parningen, är det farligt?
**Nej, det är till och med ganska vanligt att honor börjar blöda i samband med parningen. Så länge det inte är några jättemängder eller hon verkar ha ont så gör det inget. Börjar hon pipa och säga ifrån åt hanen så var beredd att sära på dem. Honan sköter om sig själv efteråt, håll koll så det inte blir några komplikationer (typ infektion) efteråt bara.

**Hur går själva parningen till?
**Gerbilerna kommer att springa runt och jaga varandra, stampa (uppvakta varandra) och para sig upprepade gånger under några timmar, allt mellan 1 - 8 timmar brukar det ta. Du måste hålla koll under tiden, ifall något skulle hända eller någon utav dem tröttnar. Det är normalt att de tar små pauser då och då, och är hanen för intensiv kan honan säga ifrån lite. Det behöver inte betyda att du måste sära dem, se till så hon får vila en kort stund för honom bara.

Sedan vill de givetvis ha mat och vatten under tiden, även ett sandbad brukar vara mycket uppskattat.

Annons:
annaforsgren
2009-08-01 14:58
#1

Jättebra info:)

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Dea-
2009-08-01 16:15
#2

Superbra artikel :)

[Koppsal]
2009-08-02 15:21
#3

aa, verkligen en bra artiekl :)

southdakota
2009-08-02 21:39
#4

Kanon Skrattande

enbartmalin
2009-08-02 23:18
#5

Älskar bilden! Mycket kärlek i den ;)

Hälsningar Malin

Carizma
2009-08-08 20:07
#6

Bra info,funderar på parning,behöver lite tips

Annons:
Twilda
2010-05-24 19:48
#7

hejhej :D jag har en fråga.. om man inte vill ha så många ungar, kan man sära på dem under en tids parning då? blir det mer ungar ju fler gånger dom parar sig under några timmar? tacksam för svar! :)

Twilda
2010-05-24 20:16
#8

villken vacker svans den svatra har! :D jätte häftigt med olika färger! :D och honan är jätte fin hela hon ^^) vad heter den gråa färgen på honan? :O :)

[Tassy]
2010-05-24 22:06
#9

#7 Nej, det hjälper inte att sära tidigare, det är bara grymt taskigt emot djuren, och risken blir att parningen inte tar alls. Flört

#8 Grey agouti white spot

Twilda
2010-06-09 21:05
#10

ja det var det jag tänkte x) det är rätt taskigt…

aaw jag vill ha den färgeen! x'D hon var jätte fin! :)

felicia2000
2010-09-03 12:31
#11

jag föder upp gerbiler men i verge kul dör en bebis senaste kullen var det en bebis uttan ben eler muskler Rynkar på näsanvet ej vad jag ska göra gråter när jag tänker på det

[Tassy]
2010-09-03 13:07
#12

Då ska du inte avla på just de gerbilerna om de har defekta gener så att ungarna blir missbildade.

zanrio
2010-09-03 23:50
#13

Jätte bra info!:D

Annons:
hund_katt
2012-02-28 15:18
#14

innan hade jag två tjejer och två killar men en av killarna dog i en galler klätring vid 2 års ålderGråter och honorna dog av ålder dom. (den första som dog jag tror det var den som inte var dominant. aja den var läskig att ta ut ur buren för den dominanta hade ätit på henne)
jag blev rädd och läste om de och om det var sant så är det att dom äter på varandra när dom dör för detfinns näring, protiner m.m är det därför?

och sen dog den dominanta.
jag tänkte kolla lite om jag kunde sätta ihop hanen som var kvar och (som fortfarande lever) den dominanta för båda var ju ensamma (detta tänkte jag innan hon dog) Gråter

ingen av mina gerbiler fick någon kull men jag har funderat på att föda upp tamråttor men då måste jag vänta längre för jag har alldrig haft dom innan och jag saknar gerbiler (den dominanta är inte begraven för hon dog några vecker efter jul så marken är fortfarande frusen)

jag har läst någon stans att om man bara vill ha en kull så ska man ta ut hanen någon dag innan uträknad födsel och sätta in honans bur kompis istället kan man göra det eller är det bara en slump?

brukar honans burkompis hämta mat till honan som har ungar om burkommpisen är hos ungarna och mamman?

när blir ungarna könsmogna och vilken ålder är det bäst att föräldrarna är vid när dom får sin andra kull och hur gammal får dom inte vara?

hur gamla är max som dom kan vara när dom haft en kull innan? eller är det samma ålder?

PS/ jag kollar lite om vad som är skillnad på tamråttor och gerbiler i personlighet!

tacksam för svar!Glad

hälsningar hund_katt

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

hund_katt
2012-02-28 15:19
#15

oj skrev jag så mycke?

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

hund_katt
2012-02-28 15:31
#16

två frågor till:

  1. kan gerbiler bli skendräktiga isåfall är det ovanligt?
  2. finns det några färger på gerbiler som inte är tillåtna typ på registreringer typ?

Black Veil Brides ~ Slipknot ~ Three Days Grace ~ Falling in Reverse

Upp till toppen
Annons: