Gerbilen som husdjur

Att bli en gerbilägare

2009-12-02 23:12 #0 av: [Tassy]

När man köper djur kommer det en hel del ansvar med på köpet. Du som ägare ställs plötsligt som ansvarig för någon annans liv. Det är ingen lätt uppgift! Då gäller det att vara påläst om djuret man planerar att införskaffa, så att man kan sköta sina djur på bästa sätt. Här nedan följer en rad tips på vägen!

Innan man skaffar sig ett nytt husdjur är det viktigt att man har goda förkunskaper. Man bör veta hur man ska ta hand om djuret för att det ska få ett så bra liv som möjligt. Glöm aldrig att djuret aldrig har en chans att säga sin mening, därför är det så otroligt viktigt att du gör ditt bästa för att få djuret att trivas hos just Dig. Det är Du som bär ansvaret för dina djurs liv och hälsa.

En, två, flera?
Gerbiler är flockdjur, vilket betyder att de aldrig ska behöva sitta ensamma. Enligt djurskyddslagen ska de hållas minst två och två såvida man har inte har mycket goda skäl till att hålla gerbilen ensam, till exempel att den inte går att sätta ihop med andra gerbiler utan slagsmål-

Valet av gerbiler
Man ska alltid kontrollera djuren man köper så att de är friska och krya, samt verkar ha ett bra temperament. Pälsen ska vara blank och slät, nos och ögon ska vara rena och fina. Klor och tänder ska vara lagom långa och fina (gerbilens tänder ska vara gula). Svansen ska vara hel och ha en penselliknande tofs längst ut. Öron ska vara rena och fina och gerbilen ska se pigg ut.

Hona eller hane
En del hävdar att hanar är något lugnare än honor, som i sin tur anses vara lite piggare och livligare av sig. Det är förstås en grov generalisering och man bör ta hänsyn till den enskilda individen i första hand, då gerbiler speciellt är välkända för sin stora personlighet.


Uppfödare eller djuraffär
Jag personligen rekommenderar uppfödare alla gånger. Än har jag inte sett någon djuraffär som uppfyller de krav jag har på mina djur. Hos en uppfödare får du en personlig kontakt, du får en chans att träffa föräldrarna och prata igenom köpet i lugn och ro. Uppfödaren kan berätta hur linjen utvecklats, eventuella sjukdomar som funnits i släkten etc. En bra uppfödare ska även upprätthålla kontakten med dig som köpare för att hålla koll på hur ungarna utvecklas, så att eventuella sjukdomar noteras, och temperamentet förblir gott i linjen.

I dagsläget är 9 av 10 djuraffärsgerbiler massavlad hos grossist, där varken temperament eller hälsa tas någon som, helst hänsyn till.

Buren
Det finns en uppsjö av burar att välja på ute på marknaden idag. Tyvärr är få av dem lämpliga till gerbiler, och allt för ofta möts jag av folk som blivit pålurade felaktiga burar.

Gallerburar är bland det sämsta man kan ha, möjligen att en skokartong eller burk utan hål i locket skulle vara värre. Risken är stor att gerbilerna fastnar med sina långa bakben i gallret och bryter dem illa. Tänderna kan också ta stor skada av gallergnagning, och kan bli såpass missformade att gerbilen behöver regelbunden tandvård för att ens kunna äta. Sönderskavda nosar som kan bli infekterade och igensvällda är ett annat problem.

Det var den dåliga biten. Som tur är finns det många bra och billiga burar som passar. En gallerbur kostar lätt bra många hundra kronor, medan ett begagnat akvarium för någon hundring där du byggt specialgjort nätlock kan bli det ultimata hemmet. Likaså en helt vanlig stor rymlig plastback med välventilerat lock från till exempel ikea funkar utmärkt!
Mer om burar kan du läsa här

Förening
Det finns några föreningar att välja mellan för den som vill det. Där kan man ta del av aktiviteter i form av utställningar, träffar och ibland även kurser. Man brukar även få en medlemstidning att läsa och lite annat smått och gott. 

När ett djur dör

Döden är en naturlig del av livet sägs det ju, men att plötsligt vara den som ansvarar för en annans liv och död däremot är lika svårt som onaturligt. Även den minsta gnagare kan lämna ett enormt tomrum efter sig. Mer än en gång har jag hört ifrån föräldrar vars barn haft gerbiler som gått bort att de "aldrig kunde föreställa sig att en liten "råtta" kunde vara så älskad och saknad". De är experter på att fånga ens hjärta, dessa små liv.
Här kan du läsa lite om avlivning


Hur ser framtiden ut
En viktig del som allt för ofta missas vid inköp av husdjur är att se över hur framtiden ser ut. En gerbil lever vanligen mellan 3-5 år, så det gäller att planera därefter så att gerbilen får plats i ditt liv hela tiden. Ibland läser man skräckannonser om folk so inte tänkt sig för och säljer sina husdjur inom ett par veckor för att de helt enkelt inte har tänkt sig för. Det är inte rättvist emot djuren. Klart att oväntade saker kan inträffa, det är inget man rår över. Men försök planera och gör ditt bästa så kommer du långt!

Tid, ork och plats
Även om gerbilen inte är ett krävande husdjur så behöver den omväxling. Du bör ha tid att rasta dem utanför buren helst en stund varje dag. Dagliga skötseln går dock snabbt, byta vatten och ge mat är gjort i en handvändning. Städning är också ett moment som kan vara lite tidskrävande, men oftast går det snabbt 

Sen även om man har intresset i början, håller det i sig i kanske 5 år framöver? Eller finns det risk att du tröttnar? Som förälder har du alltid yttersta ansvaret för djuret, tröttnar dina barn på att sköta om dem, ja då är det ditt ansvar att se till att de har det bra. Tänk efter före, så du slipper stå där om ett halvår med omplaceringsgerbiler som ingen köper. 

Gerbiler tar inte så mycket plats, men du bör ändå tänka över var du ska placera buren. Större bur ger mer plats för gerbilerna att busa runt, vilket leder till gladare gerbiler. 

Har du tänkt igenom alla dessa punkter noga och kommit fram till att gerbiler är ett bra hudsjur för dig så grattis! Du kommer säkerligen att bli en bra och ansvarsfull gerbilägare.

Lycka till!


Anmäl
2009-12-03 10:39 #1 av: Asa-S

Bra skrivet!Glad Att lära sig det mesta innan inköp men oxå att fortsätta att lära sig är viktigt. Tänka först! Inga impulsköp!

Anmäl
2009-12-03 14:28 #2 av: cecilia34

Vilken jättebra och tänkvärd artikel Glad bra det där med att läsa på så mycket man kan , innan man köper hem dem . jätteviktigt Glad

 

Anmäl
2010-01-24 17:44 #3 av: utekaninen

Jag försöker leta runt lite här , men jag kan inte riktig leta svar på min fråga:

Hur gammal måste en gerbil vara när man köper den? Är 5 veckor okej?

Anmäl
2010-01-24 18:42 #4 av: southdakota

#3 5 veckor är i tidigaste laget, men ska man introducera gerbilen för en ny främmande gerbil kan man ta dem vid 5. Annars ska man helst vänta i ytterligare någon vecka. :)

Anmäl
2010-03-19 15:24 #5 av: [Tassy]

puttar upp denna också


Anmäl
2010-10-18 23:02 #6 av: enbartmalin

Putt

Anmäl
2010-12-20 00:16 #7 av: Drei

Min ena gerbil dog i November, så är det okej om den ena lever ensam?

Hon var lite förvirrad i början när hennes kompis gick bort.. men nu i december beter hon sig som inget har hänt.

Är det okej om hon är ensam?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.