Annons:
Etikettgerbilen-som-husdjur
Läst 9429 ggr
[Tassy]
1/5/10, 12:28 AM

Lathund - Gerbil

Här kommer en snabb checklista på vad som är livsnödvändigt för en gerbil.

Kom ihåg att denna lista är endast till för tillfälligt omhändertagande vid till exempel upphittade eller räddade djur. Vid längre omhändertagande krävs mer omfattande skötsel.

Gerbiler är väldigt lättskötta djur, som sköter sig själva för det mesta. Men de behöver förstås en del grundläggande saker, så som:

  • En bur med bra djup i, en gerbil behöver gott om utrymme för att gräva gångar i. Gallerburar är absolut inte lämpliga. Akvarium eller Ikeas "samla" lådor på 130L fungerar utmärkt, glöm inte att göra eget lock av stadigt nät med max 1x1 cm maskor. En bur på mindre än 100 liter är ej att rekommendera, även om lagen tillåter.

  • Bottenströ som tillfredsställer behovet av att gräva gångar, lämpligen dammfritt (så gott det nu går) spån eller i undantagsfall papperspellets eller träflis (kräver konstgjorda gångar i form av t.ex. pappersrör). Ca 2 dm burströ är lagom. Ceder/cedarspån och doftsatt spån bör ej användas.

  • Bomaterial, lämpligen toa/hushållspapper, men även hö eller halm går bra. Absolut inte vadd eller tyg!

  • Badsand för deras pälsvård. Måste vara doftfri (det finns doftsatt sand på djuraffärer, detta gör dock att gerbilerna får svårt att identifiera sina burkamrater, och dödligt slagsmål kan uppstå.) Chincillasand passar utmärkt, men även till exempel finkornig blästersand utan tillsatser, helt ren sand med andra ord, finns på storpack hos t.ex. biltema. Chinchilladamm är inte lämpligt.

  • Maten består i huvudsak av nötter, frön och gryn. Färdiga blandningar är nästan uteslutande skräp, bortsett ifrån pretty pets (men även den behöver kompletteras). En bra basmat får du om du blandar undulat/parakitfoder (fågelmat), müsli lätt (eller annan basmüsli), torkade grönsaker (morötter, ärtor, sojabönor, majs), boveteflingor, physilliumfrön, sesamfrön, puffad quinoa, puffat ris, hirsflingor och liknande. Torrfoder för katt kan ges som proteinkälla. Naturella nötter går bra att ge, likaså solrosfrön, pumpakärnor och mandlar. Vetegroddar går också utmärkt att ge. Är gerbilen fet så dra in på nötter, mandlar, solrosfrön och pumpakärnor främst. Gerbiler har inte stort behov av färsk mat, en liten bit frukt, grönsak, laktosfri pannkaka, okryddat kött eller pasta duger bra. Undvik surt, salt, kryddat och stenfrukter. Självklart ska gerbilen också ha fri tillgång till vatten.

  • Burkamraten får inte glömmas bort, enligt lag ska gerbiler ha en burkompis om inte särskilda skäl råder. Honor bör inte hållas i större flockar, endast par är lämpligt.

  • Gnagmaterial behövs också, i stora lass! Träsaker, papp och kartong fungerar utmärkt. Plastleksaker däremot får ej ges.

Annons:
enbartmalin
1/5/10, 12:31 AM
#1

Ser väldigt bra ut :)

Hälsningar Malin

Denna kommentar har tagits bort.
[Tassy]
1/5/10, 12:45 AM
#3

Tack!

cecilia34
2/15/10, 11:07 PM
#4

jättefin och bra artikel . bra att läsa innan man blir med gerbil

claire
3/19/10, 2:32 PM
#5

Ska passa en kompis gerbil, och detta var verkligen en bra hjälpande hand!

cecilia34
3/20/10, 1:22 AM
#6

hur gör man bra torkade grönsaker själv ? har inte vågat mig på att testa , men skulle gärna vilja lära mig      Skrattande

Annons:
isafisa
3/22/10, 10:03 AM
#7

#6 du skivar grönsakerna (inte för tunnt) och sen har du ugnen på 50 grader :)  Sprid ut grönsaksbitarna på en plåt och ha dem i ugnen tills de är så torkade som du vill ha dem :)   Kan varna för att man måste ha massor med tålamod! Det tar ganska lång tid!

cecilia34
3/22/10, 7:50 PM
#8

tack för tipset . det är bara att sätta igång     Glad

Solaika
3/23/10, 9:52 AM
#9

#7 Inte för tunt? Jag har gjort morotsflingor av morot som jag har hyvlat med potatisskalare ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Tassy]
3/23/10, 12:42 PM
#10

Jag säger inte för tjockt Tungan ute mina morötter blev ungefär som russin Obestämd

isafisa
3/23/10, 10:07 PM
#11

jaha mina tunna blev de då inge kvar av :O Tyckte då de tjockare blev bättre :) fast ja inte för tjocka heller då de måste vara inne länge :O

Men som sagt, provade då hyvla mina och då vart de små kulor av dem (morätter) och man såg i princip inte att de var morötter

[Tassy]
3/24/10, 2:10 AM
#12

#11 ja, rynkiga kulor = russin ju Tungan ute

taanjaa94
10/14/10, 11:46 AM
#13

Jag har aldrig hört att fodret för gerbiler i affären skulle vara "skräp", börjar undra om det är svårt att ge dem rätt mat.. Jag förstår att de iaf ska ha mer mat som grönsaker, frukt (fast inte för mycket), ägg eller liknande. Jag trodde det skulle räcka med fröblandning och daglig portion av färsk mat? Det gjorde det iaf för dvärghamstrarna jag haft :/

Annons:
Solaika
10/14/10, 12:09 PM
#14

Det är inte speciellt svårt att ge dem bra mat. Använder man Pretty Pets gerbil som finns i de flersta djuraffärer som grund o fyller på med lite fröer, müsli o sånt gott så har man en bra grund. Sen ska gerbiler inte ha färskmat varje dag. Det tål inte deras magar. Men 2-3 gånger i veckan kan man ge dem något färskt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

taanjaa94
10/14/10, 5:34 PM
#15

#14 tack så mkt för svaret :) ja jag har hört att de kan bli dåliga av för mycket frukt.. :/ men nej, det borde inte vara svårt att ge rätt mat ^^

zanrio
10/14/10, 9:33 PM
#16

Jag tycker det var jätte bra skrivet, det är nog det viktigaste du har skrivit upp iallfall!:D

melis-s
11/16/11, 10:00 AM
#17

Jätte bra information!

Phsyllium frön?  Kan inte det svälla upp i gerbilens lilla mage?

Jag själv äter Phsyllium frön men är jätte noga med att låta dem svälla i vatten först, men gerbiler kanske klarar det bättre?

Undrar baraGlad, vet inte så mycket om deras kost annars…

Solaika
11/19/11, 10:34 PM
#18

Gerbiler har inte så mkt vatten i kroppen som vi.. men jag visste faktiskt inte att physillium sväller. Jag har gett det till mina ibland o ingen har dött av det iaf. Men man bör väl begränsa det för säkerhets skull då :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Sannsen
11/20/11, 12:48 PM
#19

#7

Vilka olika frukter kan man torka själv? :)  Och hur länge håller dem? ^^

Varje människa bär sin skräddarsyda mask av själviskhet, Ty spelet spelas, folk såras, av någon man skänner med en mörkerets mask glidande på plats, din ända räddning är insikten och modet att förändra.

Ilya
4/25/13, 10:38 AM
#20

Puffat ris? Det är ju helt näringsfattigt, varför rekommenderas det?


Annons:
Upp till toppen
Annons: