Annons:
Etikettmat-utfodring
Läst 5935 ggr
Eternity90
8/23/08, 12:31 PM

Torka banan och dyligt.

Jag har aldrig lyckats att torka bananer på rätt sätt. Och hade blivit glad om ni kan berätta hur ni gör det hela.

 Vet någon hur man kan göra egna ärtflingor och morots flingor? Men sedan undrar jag också försvinner det vitaminer när man torkar grönsaker/frukter? Det är ju en färskvara.

Annons:
Eriiica
8/23/08, 1:25 PM
#1

Bananer har jag aldrig provat, för jag har hört att det förstör gerbilernas emalj på tänderna men ärtor och morot brukar jag torka :) Till moroten tar jag en potatisskalare som jag använder att skära i "flingor" och ärtor torkar jag som dom e i 75 grader i ugnen :)

[Tassy]
8/23/08, 1:25 PM
#2

in i ugnen på 50 C och ha en glipa på en dm på luckan funkar på morötter iaf Skrattande

EmmaG
8/23/08, 4:04 PM
#3

Och om man har en ugn man inte kan låta stå & glipa då? ;-)

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

cupcakes
8/23/08, 5:59 PM
#4

Jag har nu i helgen torkat morötter. 75 grader i fyra-fem timmar blev superbra här :)

Otaku
8/24/08, 1:38 AM
#5

#1  Vadå? Är det inte bra att ge dem torkade bananer?

Mvh Vinetta


tjiggit
8/24/08, 11:16 AM
#6

#5, Banan förstör gerbilernas emalg som Eriiica sa. Ge dem annan frukt istället så blir de glada och få behålla sina tänder i bra kvalitet. =)

Annons:
Zaphix
8/24/08, 11:37 AM
#7

Är väl väldigt mycket socker i banan, inte speciellt bra alltså eftersom gerbilerna inte borstar tänderna. :)

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Eternity90
8/24/08, 2:14 PM
#8

Allt helt bojkotta bananen tycker jag är onödigt då banener anses väldigt nyttigt (trots fruktosen) pågrund av dens näringinnehåll. Men kan ges med försiktghet p.g.r sockret. Men sammtidigt ska man komma ihåg att den även innehåller kalcium som är bra för tänderna.

100gram banan innehåller 101 energi kcal, 423 energi kj,fett,0.50g, och 22 gram kolhydrat.

citat:"Från början var bananen lite missförstådd. De som älskade den gjorde det för den söta smaken skull - inte för att den är nyttig. De som tittade snett på bananen gjorde det med missuppfattningen att den bara innehåller kalorier och inget mer.

Nu vet allt fler hur nyttig denna naturens godis är. För varje banan är faktiskt ett litet vitamin- och energiknippe. Under skalet trängs vitaminerna A, B2, B3, B6, C samt mineralerna Kalcium, Magnesium, Järn, Kalium och Selen m.m. Man blir  heller inte fet av bananer. Den innehåller endast 0,5g fett per 100g" ttp://www.banan-kompaniet.se/90ar.htm

 Men sedan har jag läst i detta fall om dryck att det inte spelar någon om roll om det är socker i drycken utan framför allt syra och surhetsgraden(ph-värde) som ger frätskador. Om det samma sags som med födointaget vet jag inte. Men eftersom banan innehåller kalcium nuetraliseras syror. Men vad jag vet så innehåller inte banen syror.

http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=24540

[Tassy]
8/24/08, 9:07 PM
#9

banan kan med fördel ges någon gång ibland, men pga dess söthet ska det endast ges som godis.

Eternity90
8/24/08, 9:19 PM
#10

Jag anser det lagom ett par gånger i veckan. Hanar kan dock gå upp i vikt p.g.r av fruktosen så de får inte så ofta.

Man ger aldrig 100gram banan utan snarare några gram och jag och då pratar vi om ganska få kolhydrater. Men ha det hela tiden i fodret är det kanske inte rekomendera. Men banan är toppen för växande djur då det innehåller kalcium.

Men nu till frågan "hur torkar man bananer" då denna tråden inte handlar om hur bananer påverkar tänder eller gerbilen. Om ni vill ha sådan tråd skapa då en ny. Ni med erfarenheter av att torka bananer: vilken tjocklek, hur länge i ugnen, tempatur o.s.v.

Otaku
8/24/08, 9:20 PM
#11

#6 Jasså ? Okej, och mi  gerbil som älskar det så mycket :P

Mvh Vinetta


Eternity90
8/24/08, 9:52 PM
#12

#11  bananer innehåller även kalcium vilket är bra för tänderna och neutraliserar syror. Därför kan jag säga att fördelarna och nackdelarna väger ut varandra. Dock ska man ju aldrig överdriva.

Otaku
8/24/08, 10:17 PM
#13

#12 Nej nje, det är klart. Jag varierar kosten.

Mvh Vinetta


Annons:
tjiggit
8/24/08, 10:40 PM
#14

#11, ja rekomenderar dig inte att ge banan till gerbilerna. Det finns annan mat som inte förstör tänderna på just gnagare så som banan gör. Att jämföra det med hur en människas tänder påverkas av banan kan man inte göra. Vi människor fungerar helt enkelt ganska olika från gnagarna.

Otaku
8/24/08, 11:06 PM
#15

#14 Men ska man ge varken torkad eller vanlig ( Jag gav henne torkad )

Mvh Vinetta


Eternity90
8/24/08, 11:21 PM
#16

Även om vi är olika uppbyggda är många funktioner som fungerar på samma sätt. Nu vet jag att gerbilers tänder växer hela tiden och att gnagare har endast emalj på framsidan så nöttningen av baksidan ska gå fortare.

 Vart har du fått din fakta från att just gerbilers emalj förstörs av banan. Men frukt fräter ofta på emaljen här är exempel vad som fräter  är vindruvor, tomat

Tycker inte om att få påstående utan någon form av bevisning eller att det är självklarhhet. Det kan föras vidare till andra utan att någon i egentligen vet eller har belägg för detta.

Tanderosion handlar i  om att tändernas emalj bryts ner av syrlig mat. min tro är att emalj är ungefär likadan på gerbilen som hos människan. När det förekommer surt mjukas emaljen upp. bananer innehåller mindre syra än äpple och har kalcium som neutraliserar syra. Och näringsbrist ger ökad känslighet för olika socker arter

Det jag hittar belägg för din åsikt är:"de enkla sockerarterna i maten tar sig lätt in i  bakteriebeläggningar som finns på tänderna. Där bryts kolhydraterna ner av bakteriena och bildas syra. Hur surt det blir beror annat på vilken typ av kolhydrat man äter. Rörsocker, druv- och fruktsocker ger surhet. äter man stärkelse och fibrer blir det inte lika surt."

För bananens fördel är då att den innhåller fibrer och kalcium. Men uppreppade syre attcker mjukar upp emalj.

Eternity90
8/24/08, 11:28 PM
#17

Och någon som sa tandborstning. Det hjälper inte. En frätskada som har uppstått kan inte komma tillbaka.

På människor hjälper det att skölja med vatten efter intag som kan orsaka syreangrepp. Kanske kan det vara en tanke att ge gerbilen gurka efter man gett lite banan.

Eternity90
8/24/08, 11:31 PM
#18

Allmänt innehåller torkad frukt mer socker än än inte torkad.

[Tassy]
8/24/08, 11:32 PM
#19

en gerbil byter sina tänder så snabbt att det kan knappast vara möjligt att hinna förstöra deras tänder med banan?

Nej man kan inte jämföra med människotänder, våra byts inte ut och nöts hela tiden.

Vad baserar du din fakta på Tjiggit?

Eternity90
8/24/08, 11:48 PM
#20

sedan kan vi inte genföra morot och banan. morot är en grönsak och innehåller få kolhydrat. Och banan är frukt och de är allmänt lite sämre mot tänder. Då ska vi alltså bojkotta all frukt?

MEN lagom dos är det okej. men stoppar man ner en hel banan. Är det ju självklart att det inte är hälsosamt.

Annons:
jule
8/24/08, 11:56 PM
#21

#20 Jag har ytterst svårt att tro att det är pga ett ämne som faktiskt finns i annan frukt som gör att man inte rekommenderar banan. Då hade det nog varit fler frukter man rekommenderat att inte ge……………………..

Otaku
8/25/08, 12:00 AM
#22

Jag brukade ge en liten halv banan skiva ( som är ungefär lita står som dom ett bananchips )2-3 grr i veckan. Var det dåligt?

Mvh Vinetta


Eternity90
8/25/08, 12:16 AM
#23

genförelser per 100gram:

banan: 14 gram sockerarter. Har i sig fosfor, järn, kalcium, magnesium, natrium, selen, zink, folat, B2, B6 o.s.v.

äpple: 10,8g sockerarter. Har i sig  A-vitamin,B2,folat,   E vitamin. Mineraler som kalcium, järn, Kalium, Magnesium och natrium.o.s.v.

vindruvor: 15,1 g sockerarter. Har i sig folat, B2, B1, B6, koraten, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, selen o.s.v.

Vattenmelon: 7,8gram sockerarter. Har i sig folat, niacin, B2, B1, B6, koraten, fosfor, kalcium, kalium o.s.v.

Jordgubbar: 7,9gram sockerarter. Har i sig kolat, niacin, kalcium, magnesium, zink o.s.v.

Visst tillhör bananen de som har höfre dos av fruktos tillsammans med äpple, vindruvor. Men med allsidig kost unviker man som bäst frätskador. Att helt utesluta tycker jag är fel då varje unik frukt/grönsak har sin del att tillföra. Banan innehåller mer fosfor än melon hela 11 gram mer.  Och fosfor är nödvändig för alla levane celler. Och om gerbiler är dräktiga är det bra om fostret får extra tillskott av fosfor

Eternity90
8/25/08, 12:35 AM
#24

#22 en halv banan skiva är dela en banan i otroligt små bitar och därmed blir varje bit mindre halt av sockerarter. det är inte många gram. Jag tycker du har en bra struktur. Jag vill inte säga åt vad du ska tycka eller göra. Men kost som är balanserad så gerbilen får i sig alla vitaminer och mineraler är viktigt. Enligt min åsikt tror jag att din mäng är lagom. Men det är inte allas. Men man ska akta sig för att bli fundamentalist. Vilket är vanligt hos djur älskare. Gerbilens välbefinnande och hälsa går för långt där det lilla blir det stora. var bara lagom.

[Tassy]
8/25/08, 1:41 AM
#25

Nu räcker det innan tråden spårar ur. Om ni vill fortsätta diskuttera banan så skapa en egen tråd. För egen del vill jag gjärna höra vad som är dåligt med banan, men inte i denna tråd.

Mvh Tassy - Medarbetare på gif

Eternity90
8/25/08, 8:51 AM
#26

redan vid kommentar #10 bad jag om att de andra skulle göra en ny tråd. Med det bara fortsatta. Och ville tala varför jag ger bananer då och då och veta vad denna fakta kom från. Tråden kanske inte har spårat ur. Men det handlar inte om hur man torkar bananer. Vilket var min fråga

Otaku
8/26/08, 12:35 AM
#27

Oj, jag ber så mycket om ursäkt. Missade nog det Skäms

Mvh Vinetta


Annons:
Upp till toppen
Annons: