Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 8491 ggr
Tina-A
6/28/07, 3:53 PM

Innan du parar dina gerbiler

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vilka förberedelser behövs innan jag parar mina gerbiler? Vad ska jag tänka på? Läs mer om det i den här artikeln.

Om du funderar på att börja avla finns det som vanligt en del saker att gå igenom innan du sätter igång. Listan nedan kan du läsa och om man svarar ja på alla frågor brukar det oftast fungera bra.

1. Har jag ett ordentligt syfte för kullen?

2. Lämpar sig mina djur för avel?

3. Har jag tillräckligt med kunskap?

4. Har jag tillräckligt med plats?

5. Har jag tiden som behövs?

Syftet med kullen?

Alltför ofta köper människor ett djur och blir så fäst vid det att de går och köper ett till av annat kön och parar dem.  Det man ofta missar är hela listan jag precis nämnde. Vilket syfte har du med kullen? Man kanske har bestämt sig för att man vill färgavla, försöka få fram nya färger, förbättra en färg eller avla fram fler gerbiler i en speciell färg. Man kan också komma fram till att den här gerbilen är någon speciellt och har verkligen något att bidra med till gerbilstammen. En sån speciell egenskap skulle kunna vara att gerbilen har ett fantastiskt temperament som är unikt och ovanligt bra. Helt enkelt för bra för att låta sig gå miste om chansen att föra den genen vidare. Men bara för att du tycker att gerbilen är snäll och fin ska du inte para den.

Självklart är det helt underbart att ta en kull och se ungarna växa upp men det är inte alltid det räcker som syfte. Om de söta ungarna är det man fokuserar på kan det ofta gå väldigt fel och ungarna får dåligt temperament. Du kanske har bristande kunskap och vet inte riktigt hur man ska göra m.m. Det är därför otroligt viktigt att läsa på ordentligt innan så man vet vad man sysslar med. Det är ju faktiskt liv man har att göra med!

Lämpliga avelsdjur?

En viktig sak att tänka på är att ungarna blir små avbilder av föräldrarna. Har honan dåligt temperament så förvänta dig inte att ungarna blir underbara enbart för att hanen är ganska snäll. Det håller inte i längden och du måste se till att du både har en bra hona och en bra hane att avla på. Någon som kan vara bra att göra är att åka hem till någon eller några kunniga uppfödare som kan lära dig avel. De kan även lära dig om gerbilens temperament och hur man ser ut bra avelsdjur.

Gerbiler med ett bra temperament bits aldrig, är inte stressade, är inte rädda, går bra att hantera, sitter lugnt i handen och är allmänt mysiga som en gerbil ska vara. Självklart är inte gerbiler lugna hela tiden och bara för att den kilar iväg och busar lite betyder det inte att den har dåligt temperament.

Självklart är det inte bara temperamentet du ska tänka på utan du måste också se till att båda föräldrarna är friska fysiskt och psykiskt. Du bör också se att även honans och hanens föräldrar och de tidigare generationerna var friska, levde länge/lever och har varit fria från beteendestörningar. Allt kan ärvas vidare till dina ungar och om dina avelsdjur inte är friska finns det ingen garanti för att ungarna blir friska.

Upptäcker du att dina tänka avelsdjur inte lämpar sig avla då inte. Ta ansvaret och antingen hitta nya avelsdjur eller avstå från att avla just då.

Har du tillräcklig kunskap?

Som jag nämnde förut är det väldigt viktigt att läsa på och försök också vara källkritisk. Bara för att det är en bok du läser betyder det inte att alla fakta där i stämmer! Läs på flera ställen och fråga mer än gärna olika uppfödare om deras kunskaper och erfarenheter. Du kan också åka och hälsa på olika uppfödare och se hur de gör och låta dem dela med sig av viktiga råd och tankar till dig.

Tillräckligt med tid och plats?

Har du funderat över vad du ska göra om du inte får ungarna sålda? Har du tid, råd och plats till alla nya gerbiler som kanske blir bosatta hos dig?  

Du ska inte sälja osålda ungar till djuraffär. Djuraffärer är oftast väldigt okunniga och gerbilerna säljs till vem som helst. Har du satt små liv till världen är det ditt ansvar att hitta nya, seriösa hem till allihopa som du själv inte ska behålla.

Det kostar att ha gerbilungar, och det är inte något man går plus på. Du måste ha många extraburar ifall du inte får sålt ungarna eller om de börjar bråka. Det kostar, och du behöver även mycket mat till både honan och hennes ungar.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
EmmaG
6/28/07, 4:16 PM
#1

Bra jobbat Tina!
Skulle bumpa upp den på startsidan & råkade slarva bort löpsedelbilden..Förlåt Generad

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

Tina-A
6/28/07, 4:25 PM
#2

#1: Klant ;) Jag kan fixa det.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

[Englapengla]
4/3/12, 8:18 PM
#3

Jag har hundar som jag tränar i agility och ställer ut men fråga är att syftet med avlandet på gerbiler kan vara just agility? Hinder bygger jag själv eftersom jag är händig då jag byggt hundhus, kaninhus med hage, STOR agility bana för både stora och små hundar, kanin hoppbana, kanin/hund labyrint mm.. Håller på med en hoppbana för gerbiler nu med flyttbara hinder samt vattenhinder.. Tunnel mm. Men nog om de^^ gerbiler med agility färdigheter kan ej vara fel.. Syftet med avlandet: starka, friska, aktiva, smidiga, snabba och uthålliga gerbiler med agilityfärdigheten.. Läst på i två månader om dem och min lillasyster's kanin dog i pästen i höstas och vill ha ny nu när hon fyller år (17 maj) så jag tänkte överaska med gerbiler med två burar på 90.60.25 L.B.H samt MYCKET tillbehör.. Blir hon glad tror ni? Jag kommer sköta avlandet och tränande på dem för det gorde jag med kaninen med men dem är hennes! Förslag på fina färger? Tack i förskått!!! Mvh

PandanNilsson
4/3/12, 9:02 PM
#4

Tänkvärd artikel :)

Med vänliga hällsningar Pandan.
Medarbetare på Te ifokus.

Kolla in min kaninuppfödar sida! här/

PandanNilsson
4/3/12, 9:06 PM
#5

3# Jag är inte nåt proffs på gerbil avel men de kan inte vara fel. Men köp bara inte gerbiler från djur affär om du ska avla ;)

Med vänliga hällsningar Pandan.
Medarbetare på Te ifokus.

Kolla in min kaninuppfödar sida! här/

[Jessica_91]
4/3/12, 11:04 PM
#6

#3 Jadå det tror jag allt, man avlar ju vissa kaniner just för att få ungar som hoppar bra så varför inte. Glad

Först så undrar jag om du har haft gerbiler tidigare? Oavsett djurslag så tycker jag att man får ha en del erfarenhet av djuret man vill avla på först, minst ett halvår men gärna ett år eller mer. Om inte annat för att vara säker på att man verkligen vill hålla på med djuret i fråga.

Burstorlekarna låter bra, ska dem vara sammankopplade eller ska det vara två eller fler gerbiler i varje bur? Tillbehör är alltid kul men det viktigaste är rejält med spån, fast det vet du kanske redan. ^^

Jag hade nog varit lite rädd för att ge ett barn djur som h*n inte uttryckligen sagt att h*n vill ha, även om det är kul i början så finns ju risken att barnet tröttnar efter ett tag. Just gerbiler är ju så snabba och nyfikna så de går inte att kela med på samma sätt som man kan göra med en del kaniner. Även om det finns de gerbiler som är väldigt mysiga av sig så tillhör de undantaget. Gerbiler kan vara supertama men ändå inte vilja sitta stilla en sekund i handen så tamheten och gosigheten går inte hand i hand i det här fallet.

Jag har 6 gerbilhonor och har testat agility med 5 av dem. En av dem vill inte alls hoppa över hinder, en annan tog ett par veckor på sig att lära sig hoppa över ett hinder, en tredje tog ännu längre tid på sig. Men de andra två är systrar och lär sig på nolltid. Det tog dem någon dag eller två för att börja hoppa hinder (självmant naturligtvis), ytterligare en dag senare så började de hoppa 3 hinder i rad. Sen har de lärt sig fler trick (du kan se dem i min youtubelänk) och systrarna står ut även där som mest lättlärda. Speciellt en av dem är extra duktig på att ta det ett steg vidare (t.ex börjar slå på klockan istället för att bara peta på den med nosen).

Det kan vara en slump men jag tror att systrarna har det "i sig" till skillnad från de andra. Just eftersom att det skiljer sig så otroligt mycket på hur snabbt de lär sig. Så jag tror absolut att man kan avla på det, lättlärdheten eller vad det nu är.

För det handlar inte bara om att ha snabba gerbiler om de ska bli duktiga på agility, viktigast är ju först och främst att de vill lära sig över huvud taget (nästan omöjligt om de inte är godisintresserade) och att de lär sig hyffsat fort om man nu vill avla fram gerbiler som lämpar sig extra mycket för agility.

Problemet är att inte så värst många pysslar med gerbilagility, ännu färre uppfödare. Så frågan är hur man ska veta när man köper gerbilerna om de lämpar sig eller ej. Ofta köper man ju ungar och då går det så klart inte att märka. Och även om man köper vuxna som sitt första avelspar och på något sätt med hjälp av deras uppfödare kan avgöra om de är lättlärda eller ej så blir det ju svårt att veta med ungarna sen. Man kan ju behålla hela kullar för att börja träna och se vilka som står ut men då kan man få svårt att få sålt resten om de blivit några månader eftersom folk helst vill ha ungar. Och om man inte får sålt dem ja då blir det ju svårt att fortsätta på sin linje pga platsbrist som till slut kommer bli ett problem om man inte får sålt några ungar.

Man kan ju helt enkelt välja ut en eller två ungar ur en kull för att med tiden avgöra om de är lättlärda eller ej, men om de inte är det, ja då har du ju ingen nytta av dem i din avel. Och då får du skaffa nya. Eller ta en till kull och hoppas på bättre resultat där.

Ett tredje alternativ är att ta mycket hjälp av privatpersoner med sällskapsgerbiler som man vet är duktiga på agility. Med kravet att de har känd stam, har bra temperament och inte kommer från grossist så klart.
T.ex så hade jag helt klart kunnat tänka mig att låna ut mina lättlärda systrar för att en uppfödare skulle kunna ta en kull på en av dem OM det inte vore så att de nu är för gamla, att de är från grossist och överlag inte har super bra temperment. Sen så kan man inte skilja ett par gerbiler åt, sätta ihop den ena med en partner, låta dem få en kull och sedan sätta tillbaka den med sin första kompis. Gerbiler glömmer varandra på några dagar så om man inte vill sära på ett par t.ex systrar för gott så måste man handpara och det kan man bara göra med den dominanta honan.

Så ja, jag tror som sagt att det är möjligt men det är så få uppfödare som aktivt tränar med sina gerbiler (vilket man ju kan förstå eftersom att de ofta har 15-20 djur och uppåt) så det känns som en riktigt stor utmaning att få fram en linje med extra bra agility gerbiler.

Och när man tänker på allt det här så förstår man ganska snart att saker som färg blir svårt att vara kräsen med.

Nu har jag skrivit en halv roman känns det som, jag har ingen aning om din kunskapsnivå så du får ursäkta om jag dragit upp myket som du redan kan. Glad

Sen så är väl "bra agilitygerbil" lite relativt, min uppfattning om bra agility gerbiler kommer ju bara från mina egna erfarenheter, du och andra kan ha helt andra åsikter. Jag tycker att om du verkligen vill göra det här, har tid, kunskap, och plats för flera burar så ska du köra på det. Men tänk efter och planera noggrant först, det rullar fort på med djur och burar.

Annons:
[Englapengla]
4/5/12, 1:32 PM
#7

Nä de e lungt.. Jag har läst på mycket och jag ska ta hjälp av en som varit iller och mus uppfödare hur länge som hälst.. Hon har ej dom kvar för att hon flytta för två år sedan och ville ej ha med dem..nu har hon flyttat till en gård med enormt stall där vi tänkt ha alla gerbiler.. I stallet finns 10 boxar för c-ponnys och ett mindre ridhus.. Burarna kommer byggas själv enligt de måtten.. Man kan även beställa burar efter egna mått om man vill, med priset efter materialet! Men gerbilerna kommer att få kameraövervakning dygnet runt och även golvkamera som larmar till oss i huset om de kommer utanför buren.. Min syster har STORT intresse för alla djur.. Hon hadde till och med spindlar ett tag.. Men jag vill gärna veta lite om vilka färger som fins..vill någon förklara eller till och med lägga till en bild?

[Jessica_91]
4/5/12, 2:02 PM
#8

#7 Hur varmt är det i stallet då och vad har ni tänkt bygga burarna av?

Och hur har du tänkt göra exakt för att få fram gerbiler som lämpar sig för agility? Hur mycket erfarenhet har du av gerbiler?

Till vänster här så finns det en Artikellista, bl.a med artiklar ang. genetik (som du bör lära dig) och färger. Glad

[Englapengla]
4/5/12, 3:27 PM
#9

På sommaren är det ganska varmt men uppbyggt med fläktar I burarna (specialbyggda för djur) och på vintern ganska kallt men då använder vi oss av lampor och värmemattor som man använder till ödlor för att få upp värmen samt så finns där en öppenspis som ska få en grind till nu nästa vecka som ska vara igång dygnet runt med hjälp av en matare! Burarna ska vara byggda av trä med en insida av härdat glas men på en sida av buren öppen för bara glas..på sommaren ska vi ha nät tak och på vintern glas som lampan ska fästas i! Det kommer finnas en bit av glaset som är 10x10 med nät (vintern)så de får in luft! Agility gerbiler är lätta att hitta! Med min erfarenhet hos hundagility kan du komma med en aktiv gerbil när som och inom en vecka kan den hoppa över minst ett hinder! Tack.. Jag ska in och kolla lite mer om genetik här! Jag har bara kollat på zoopet innan så jag ska kolla här!

Tsunamis
4/5/12, 4:06 PM
#10

Det låter inte som en bra miljö för gerbiler tycker jag. Gerbiler likt nästan alla mindre gnagare är känsliga för drag så det är inga supertåliga djur vi pratar om som lever bra i vårt klimat (iller, kanin). Är stallet tätat ordentligt? Det tror jag inte eftersom stall i vanliga fall behöver drag för innomhusmiljöns skull så att inte fukten bygger på.

Vill du ändå ha dem i erat stall/lada se då till att mäta luftfuktigheten, temp, se till att ha ett tillräckligt bra uppvärmningssytem. Värmemattor duger inte, ohållbart ekonomiskt om du ska ha många burar + inte naturlig värme för dem och lampor funkar bara om du har dem i ett hörn av buren så djuren får möjlighet att gå till andra änden. Du kan inte ha en värmelampa över hela buren för då har de inte någon möjlighet att svalka av sig.

Fläktar och smådjur går inte särskilt väl ihop. Blir det verkligen mer än 25 grader därinne på sommaren? Hur kallt är det på vintern?

Låter som om du dessutom lätt kan få in ohyra i en sådan miljö och pga allt trä överalt är det inte lätt att sanera. Lämpliga plastbackar med slät insida i 60-100L storlek + nätlock är det billigaste och enklaste du kan ha till dem. Ikea är din vän här. Trä och glaskombinationer är ingen bra idé och dina förslag på glas hit och dit med små springor för ventilation låter inte hållbart för du kan inte täcka en sån stor del av buren och ha tillräckligt med ventilation för dem.

Vill du pyssla med uppfödning se då till att läsa på och helst hålla kontakt med en uppfödare och få tips & råd under tiden.

MvH  Tsunamis

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Jessica_91]
4/6/12, 5:08 AM
#17

Jag tror ärligt talat inte att det är en bra idé att kasta sig in i ett så stort projekt när man inte själv har erfarenhet av djuren man vill föda upp.. Även om nu en av dina kompisar har lite erfarenhet så har varken du eller dina andra 3 kompisar det. Jag har aldrig förstått mig på varför man vill börja avla på djur som man aldrig haft själv. Obestämd Och sen, din kompis som har gerbiler bör antagligen läsa på en hel del själv.
"en miss hon gorde när hon var hos en kompis var att låta två "honor" vara i samma bur under natten… men vi märkte sedan att de var en hane:)=)" liksom.. Först och främst så antar jag då att de två "honorna" bodde själva innan din kompis tyckte det var en bra idé att sätta ihop dem. Och inte var hon då medveten om att man inte bara kan sätta ihop gerbiler hux flux sådär, speciellt inte honor. Och varför i hela fridens namn skulle hon ha dem ihop över en natt

Om du vill ha gerbiler så börja med att köpa ett par av samma kön och ha deras bur i ditt rum. Lär känna dem, observera deras beteenden och läs på en massa. Och sen efter ett halvår, ett år, så kan du börja fundera på om du vill avla.

Liksom, tänk om du och dina kompisar startar detta projekt med massa avelsdjur i ditt stall med alla burar och kameror osv och så känner du att "fast gerbiler var ju inte så roliga ändå, de är nog inga djur för mig"?
För övrigt, HUR ska ni finansiera allt det där? Nej jag är ledsen men jag tvivlar starkt på att du och dina vänner ska få det här att funka.

ks.gerbil
4/6/12, 11:50 AM
#18

englapengla bara en liten fråga.. varför skriver du med utropstecken hela tiden? haha det blir lite svårt att läsa Tungan ute sedan måste jag tyvärr såga att jag håller med jessica Obestämd jag vill själv jätte gärna avla och det kan låta hur enkelt som helst men jag lovar dig det blir så himla mycke mer än vad man tror i början Obestämd här på sajten har vi en ny uppfödare: moiz hon har ju börjat och nu vid första kullen så har hon ju hittat massa hinder och vissa va inte så himla roliga.. så tänk genom detta så noooooooooga att man får huvudvärk före att du verkligen bestämmer dig Obestämd

Gerbil-hemsidan hittar du R

[Englapengla]
4/6/12, 1:16 PM
#19

okej! jag är tycker det ser bättre ut med !:teknet men ok. hennes föräldrar samt en av de andras föräldrar har varit uppfödare! och det blir ej sså att jag tycker de blir tradigt efter ett tag! som sakt har jag haft hunduppförning av mästarhundar sedan 7 års ålder! jag fick 3 kullar i rad med 6 valpar varav 5 dog för tidigt! olika föräldrar på alla! ibland,sällan,ofta har man tur! jag ger ej upp eller blir såå ledsen, klart att man blir ledsen när de dör men så är det! det är bara att kämpa!

den som hon släppte ihop sin med hade förlorat sin partner en vecka innan. och den hon hade ville leva med en av samma kön, inte med motsvarande! så hon sålde hanen och när de skulle sova över så ville hon med "honan" att (nari) skulle ta med sin för hennes föräldrar ville se den!

ja asså jag hade inte tänkt avla direkt! jag ska träna dem först och lära känna dem! inte tänkt ta en kull direkt!! jag har erfarenhet av att avla så där vill jag hälst inte bli rättad! men de gör inget.. jag förstod er=)

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Tassy]
4/6/12, 6:30 PM
#39

Eftersom denna tråd har spårat ur totalt så har jag rensat den tämligen kraftigt. Jag har även tagit bort inlägg som i sig inte var dåliga på något sätt, men som ser lite tokiga ut då de var svar på inlägg som modererats bort.

Synpunkter tas direkt med mig via PM.

Om ni har fått inlägg borttagna men inte fått meddelande om varför utav mig, så behöver ni inte oroa er. Glad

Smullis
11/11/12, 7:24 PM
#40

Är det ett okej syfte att ta en kull på två underbara djur för att sedan behålla alla själv? Om nu inte någon jättegärna skulle vilja ha en? Har inga gebiler längre, utan råttor, men saknar att ha gerbiler då jag haft det i 3 år. Skulle då vara intresserad av att ta en kull och behålla dem. Om jag har 3 burar, en med honor, en med hanar och en där mamma och ungar och ev. "barnflicka" är, kan man sätta honorna i honburen och tvärt om när ungarna klarar sig utan mamman?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

panini
11/11/12, 8:49 PM
#41

Har också en fråga som jag har funderat på läääänge!

Om man har 3 burar, ja som Smullis sker, en med honor en med hanar och en med mamma + bebisar, kan man sen sätt tillbaka mamman med honorna..? Och hur funkar det med hanen? Kan man sätta tillbaka han till hanarna när han har parat sig med honan..?

Johanna :)

Annons:
gothic_eve
11/11/12, 9:57 PM
#42

Panini:

Att sätta tillbaka mamman i en bur med vuxna honor skulle jag säga är i det närmaste omöjligt och ingenting jag skulle försöka mig på.

Om du handparar gerbilerna så är det möjligt att sätta tillbaka gerbilhanen tillsammans med dom andra men annars kan även det bli svårt då vuxna djur är knepiga att sätta ihop.

Risken för bråk är stor.

panini
11/11/12, 10:00 PM
#43

#42 Det tänkte jag! Förstår inte hur uppfödare gör..? Fär isåfall behöver man ju en ny bur för varje gång man tar en kull eller? Alltså ny bur till mamma och en unge som man ju måste spara och ha till sällskap tiill mamman. Eller är jag helt ute och cyklar?

Johanna

Smullis
11/11/12, 10:02 PM
#44

#42 Hur gör man då? Ska mamman bo kvar i buren och föda där? :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

gothic_eve
11/11/12, 10:03 PM
#45

Mina djur går i avelspar så jag särar aldrig på dom mellan parningarna.

Pappan finns hela tiden med och hjälper till med ungarna.

Sysslar man med handparning så behöver man göra som du skriver - skaffa sig flera burar ;)

panini
11/11/12, 10:06 PM
#46

Så du får typ nya kullar hela tiden eller? Är inte det dåligt för honan..?

gothic_eve
11/11/12, 10:06 PM
#47

Smullis:  Ja om du handparar så antingen får den parade honan bo själv i ett akvarium tills bebisarna föds och har vuxit upp och så behåller man en unge somsällskap till henne

ELLER så (detta är riskabelt och ingenting jag skulle våga mig på att testa) ser du till att para den dominanta ledarhonan - endast då så har ungarna en chans att överleva i en bur med en annan hona i.

(att ha fler än två honor i en bur är heller ingenting jag rekommenderar då risken för bråk är stor)

gothic_eve
11/11/12, 10:08 PM
#48

Panini: Ett av mina par fick sin första kull för 12 veckor sedan och för 2 veckor sedan fick dom sin andra kull så ibland kan det gå ett bra tag mellan kullarna också.

Jag har en tumregel att inte ta fler än 3 kullar på en hona ;)

Annons:
panini
11/11/12, 10:10 PM
#49

så när man tagit tre kullar på en hona så kan man sätta ihop henne med en unge kanske från senaste kullen? Och man kan fortsätta avla på hanen.

Smullis
11/11/12, 10:16 PM
#50

#48 Oj är det så ni uppfödare gör? :P Men om man bara vill ha 1 kull då? Eller! Så kan man ju kanske spärra av halva buren med ett galler med små små hål och ha mamma med ungar på ena sidan och andra honan/honorna på andra? :) då börjar de väl inte bråka när man tar bort gallret då ungarna är större?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Anne.K
11/12/12, 7:08 AM
#51

Jag vet inte hur andra uppfödare gör, men kan säga hur jag har gjort och hur jag gör nu. Första kullen jag tog så handparade jag den dominanta honan med en dominant hane och kunde då efter parningen stoppa tillbskavhonan hos sin burkamrat och hanen hos hans burkamrat. Honan föder och får hjälp att ta hand om ungarna av den icke dominanta honan. Gör man såhär så håller man burantalet nere men krävs såklart fler burar om man ska spara ungar. Att handpara på detta sätt krävs att man kan se vilka som är de dominanta gerbilerna för gör man fel så kan ungar dödas. Sedan har jag haft avelpar och har nu avelspar. Detta kräver nya burar varje gång hanen flyttar, så avelspar är inte en metod som håller burantalet nere, inte hos mig iaf. Jag tar bara 2 kullar på en hona. 3 kullar skulle jag bara ta om honan har väldigt speciella egenskaper som jag vill vara säker på går vidare på ungarna.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

panini
11/12/12, 7:11 PM
#52

Vad är handpara..?

Smullis
11/12/12, 7:40 PM
#53

Kan någon svara på mitt inlägg #50? :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Tsunamis
11/12/12, 7:43 PM
#54

#50 jo de börjar bråka. Mamman tar pappan för en inkräktare och vise versa och en hona med ungar brukar vara extra sur och arg mot inkräktare.

Gerbiler hälsar och känner igen varandra med lukt och känsel inte syn. En gerbil genom galler luktar inte detsamma som om de skulle stå bredvid varandra eller umgås dagligen (de har doftkörtlar både här och där + i baken).

Hanen är i regel inte agressiv mot ungarna däremot. Men hanar är ju också snällare än honor.

MvH  Tsunamis

Smullis
11/12/12, 7:47 PM
#55

#54 Menar inte att hanen ska vara där, utan att man spärrar av honburen på mitten och har mamma med ungar på ena och andra honon/honorna på andra sidan. Då känner de fortfarande varandras doft och närhet från varandra. Då börjar de väl ej bråka när avspärringen tas bort?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Annons:
Anne.K
11/12/12, 7:50 PM
#56

#55 jo honorna kommer att bråka. Det är i princip omöjligt att sammanföra vuxna honor med varandra.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Tsunamis
11/12/12, 7:52 PM
#57

#55 Du får samma resultat där också. Honorna börjar definitivt bråka. Har du mamma med ungar på en sida och två honor på den andra finns också en stor risk att dem två på ena sidan börjar bråka med varandra. De blir förvirrade av lukten från ungarna och speciellt om hon som blev mamma inte är särskilt dominant från början.

Gerbiler är inte så smarta i det avseendet de behöver beröring och kontakt och dagligen befästa den + rangen för att höra ihop. Tar du bort den möjligheten (och det gör man genom att blockera dem från varandra med gallret) så behöver de göra upp den på direkten om du tar bort gallret vilket resulterar i bråk.

Men det är bra att du frågar för annars får man inget veta Flört

MvH  Tsunamis

Smullis
11/12/12, 7:55 PM
#58

#56 och #57 Okej :/ Men hur gör man om man bara vill ha en kull men inte så många burar? :P

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

gothic_eve
11/12/12, 8:21 PM
#59

Det gör du ju genom att handpara den dominanta honan med den dominanta hanen.

(handpara är att låta hanen och honan para sig i det ögonblicket som honan brunstar - detta måste man då kontrollera och hålla ögonen på hela tiden och efter parningen som tar allt mellan 1 och flera timmar så sätter du tillbaka gerbilerna i sina burar till sina kompisar igen)

Smullis
11/12/12, 8:26 PM
#60

Tack! Är det alltid så att en av dem  är dominant? Varför den dominanta hanen? :) Kan man sätta in småkillarna i hanburen sen och ha kvar flickorna i honburen?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Anne.K
11/12/12, 8:42 PM
#61

#60 när det gäller honor så blr det absolut vara den dominanta honan ur honflocken för annars dödas ungar i värsta fall.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Smullis
11/12/12, 8:45 PM
#62

#61 Ja det har jag förstått, men varför den dominanta hanen? :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Annons:
Anne.K
11/12/12, 9:08 PM
#63

#62 det är för att hanar kan såklart också börja bråka och i värsta fall får man splittra flocken. Därför är det säkraste att ta den dominanta.

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Smullis
11/12/12, 9:09 PM
#64

#63 Okej, då förstår jag :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Upp till toppen
Annons: