Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 13919 ggr
Solaika
2008-11-12 15:04

Viktigt att veta vid avel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vilka föräldrar ska jag välja? Vad behöver mamma gerbil under dräktighet och di-tiden? Vad händer med ungarna? Här kommer lite bra att veta.

Vad behöver du veta när du står i startgroparna för att börja avla? Har du tillräckliga kunskaper? Har du bra djur att avla på? Vad har du för mål med din avel?

Busmöss 025.jpg

En hona blir könsmogen vid ungefär 7-8 veckors ålder. Precis som med oss människor kan det dock variera något. Vissa blir könsmogna lite tidigare och andra lite senare. Det som är viktigt att komma ihåg är att honan är könsmogen innebär inte att hon är redo att paras och få ungar.

Att para en hona som är för ung innebär risker för både honan och ungarna. Honan kan till exempel stanna upp i växten och de påfrestningar som blir vid förlossningen kan skada eller till och med döda en hona som är för ung.
För ungarnas del finns risken att deras mamma inte klarar att ta hand om dem. Hon kan bli stressad och överge dem eller i värsta fall äta upp dem. 
Även för äldre honor finns det en stor risk. Är hon över 1 år gammal när hon paras för första kullen kan hennes bäcken ha stelnat och hon kan då skadas så illa under förlossningen att hon inte överlever.
Ovanstående är ingenting man vill vara med om. Så vad ska du tänka på för att undvika att något går fel?

Först och främst handlar det om att välja rätt föräldradjur. Honan ska inte vara för liten i växten, hon ska vara absolut minst 5 månader gammal, helst 6 månader eller ännu lite äldre och hon ska passa in i dina planer med aveln. Du kan dock inte vänta allt för länge med honan heller eftersom de flesta honor som inte har fått ungar tidigare blir sterila kring 1 års ålder. Hanen tar inte skada av att paras tidigt men för att du ska kunna se vad han har för temperament skadar det aldrig att vänta tills de är uppåt året.

I viss mån kan man göra både temperamentavel och färgavel samtidigt, men förr eller senare står man i ett vägskäl där man måste välja. Du måste då bestämma dig för vad som är viktigast för dig. Vill du ha djur som är trygga och trevliga husdjur eller vill du ha djur som är fina i färgen och kan komma långt på utställningar? Tänk på att djuren ska vara dina eller någon annans husdjur 356 dagar om året och kanske utställningsdjur 3-4 dagar per år.

Sedan bör du fundera över hur själva parningen ska gå till. Ska du ha avelspar eller ska du handpara de som ska bli föräldrar? Väljer du avelspar måste du tänka på att du då kommer att få minst en bur extra när du delar på föräldrarna och sätter en son med pappan och sparar en dotter med mamman. Väljer du att handpara kan du behöva ta hjälp av en erfaren uppfödare första gången/gångerna så att inget djur skadas.

Alltså; Bestäm dig för vad du vill med din avel. Välj tillräckligt gamla djur. Välj djur som passar in i planerna med din avel. Bestäm dig för om du ska ha avelspar eller handpara.

Honan brunstar normalt var 4e till var 7e dag men även här kan det variera beroende på omständigheter. En hona som bor i ett rum med många hanar kan brunsta oftare och en lite äldre hona kan brunsta mer sällan. När honan är runt 5-6 månader gammal kommer ofta en period då hon brunstar upp till varannan dag. Det är också då hon börjar bli redo att paras första gången.
En hona som brunstar är ofta rastlös, springer runt, gräver, låtsasbråkar med sin burkompis, försöker klättra på burväggen och vill ofta gärna komma upp. Här hemma har vi tjejer som klättrat upp på våra bara armar så fort vi kommit i närheten med handen. Sätter man ett finger bakom rumpan på en brunstande hona får man ofta reaktionen att hon höjer rumpan mot fingret och trycker sig lite mot det. Fram med den tilltänkta pappan, här kan det bli ungar Flört

När parningen är gjord och föräldrarna återsatta med sina burkamrater (om de har handparats) så följer en tid av väntan. En hona är dräktig i ca 3 veckor. När tiden för nedkomst närmar sig börjar honan se ut allt mer som ett päron i formen. Innan det börjar synas kan du också se lite på vikten att hon bär på ungar. En del honor blir så runda om magen att de knappt kan gå medan det knappt syns alls på andra. Så även om just din hona knappt får någon mage så behöver det inte betyda att det inte är några bebisar.

När ungarnas ankomst närmar sig ska du se till att buren är nystädad, gärna med Toa-Lätt, eventuellt lite uppblandat med dammfritt spån. Du ska också se till att honan har ett bra ställe att bygga bo. För att underlätta för dig själv kan du ta ett hus med avtagbart tak eller en kraftig kartong som går att öppna upptill. Ett hus med öppningen på sidan blir lätt ett stressmoment för mamman. Vi har varit med om en hona som grävde så mycket i sitt hus att hon sparkade ut ungarna ur boet. När vi bytte till en kraftig kartong blev hon genast lugnare.
Förutom en nystädad bur och ett bra ställe att göra bo vill blivande mamma mus ha massor av mjukt papper som hon kan slita sönder och göra bomaterial av. Det blir mjukt, varmt och mysigt för ungarna att ligga i.

Det är nu också dags att lägga till extra proteiner i maten åt mamma mus. Om hon inte tycker om kokt ägg kan du köpa äggpulver (du hittar det bland fågelmaten i djuraffären), osaltad, lätt stekt pannkaka kan uppskattas om du inte har en kinkig liten tös. Alla typer av groddar innehåller bra proteiner liksom ärtor och bönor. På djuraffären kan du hitta ärtplättar och bönplättar som går utmärkt att blanda i det vanliga torrfodret. Har din vanliga matbutik Risentas müsli i lösvikt kan du titta där och köpa lite av det som det står innehåller proteiner. (Den här müslin brukar rent allmänt vara ett uppskattat tillskott i maten.)
Om mamma mus inte får i sig tillräckligt med proteiner ökar risken något för att hon tuggar i sig en unge istället. Men det är även viktigt för att hon ska kunna hålla upp hullet och producera bra med mat åt ungarna.

Om du har tur och har en hona som litar på dig till 100% så kan du få vara med och se när ungarna kommer till världen. Men oftast upptäcker du att hon har fått ungarna för att det pips väldigt i boet eller att honan plötsligt kommer fram och är smal igen. När du kikar på bebisarna första gången så kolla bara snabbt och låt sedan den lilla familjen få sköta sig själva det första dygnet. Bli inte förvånad om mamman är uppe och springer runt en hel del. Ungarna klarar sig ändå, burkompisen blir barnpiga och ligger med ungarna och håller dem varma när mamma mus är uppe och äter. När ungarna blir hungriga piper de och då springer mamman in till dem. Kom ihåg att hon kan höra skillnad på om ungarna piper för att de blir tvättade eller för att de är hungriga. Det kan inte du. Så oroa dig inte, honan vet vad hon gör.


På den här bilden ser man en "mjölkfläck" som talar om att bebisen har magen full med mat. Den ljusa fläcken ni ser vid rumpan på bebisen längst bak.

Om du har ett avelspar kommer nu honan och hanen att para sig igen under det första dygnet. När första kullen är ca 3 veckor är det dags att flytta ut pappan. Mamman håller oftast andra kullen tills den första är runt 5 veckor men det finns inga garantier för det. Har man inte flyttat pappa mus när kull 2 kommer så har man snart även kull 3.

När ungarna är ungefär ett dygn gamla kan du plocka upp de vuxna djuren och sätta dem i en annan bur en stund så kan du i lugn och ro titta till bebisarna och se så de har mat i magen. Se till att du har tvättat händerna innan du hanterar ungarna och du får absolut inte vara förkyld. Pyssla inte med ungarna för länge första gångerna utan kolla bara så de mår bra och låt sedan mamman och barnpigan ta hand om dem.

bebisar 026.jpg
Ungarna föds nakna, blinda och döva.

Vid ca 1 vecka börjar det växa ut små fjun på dem, magen förblir dock naken några dagar till. Från 1 vecka och fram till de är ca 12 dagar gamla kan man tydligt se skillnad på hanar och honor. Honorna har många fler bröstvårtor som syns tydligt. Detta ser du genom att försiktigt lägga ungen på rygg. Efter 12 dagar börjar pälsen på magen växa och bli lika lång som på resten av kroppen och då ser du inte längre några bröstvårtor.

När ungarna når 14 dagars ålder öppnas deras öron. Det här ser man tydligt då ungarna reagerar på plötsliga ljud. Om du tex har en duna som du öppnar gallret på kan du plötsligt se alla ungar komma farande ut ur boet när de hör ljudet som de aldrig hört förut trots att du gjort samma sak i 2 veckors tid. I den här åldern börjar även ungarna ge sig ut på egna upptäcktsfärder. Det är roligt att titta på de små liven som kravlar runt som blinda sälar och undersöker sin omgivning.

Strax efter att ungarna får sin hörsel kan du börja förvänta dig att ögonen öppnas ett efter ett. När de börjar upptäcka världen kliver de in i något vi kallar för popcornåldern. Plötsliga ljud eller plötslig lycka kan få dem att ta små skutt i din hand så det gäller att du är beredd och gärna håller dig över något mjuk ifall de lyckas hoppa ur din hand.

Nu när ungarna börjar se sin omvärld börjar de också provsmaka de vuxnas mat. Lägg därför gärna in mjuka frön och gryner. Havregryn och vetegroddar brukar vara mums. Redan nu är det bra att börja introducera äggpulver till dem också. De kommer dock fortsätta dia ett tag till. Vissa gånger så länge som upp till 4 veckors ålder kan ungarna snutta på sin mamma.

När ungarna är 6 veckor börjar det bli dags att lämna mamma. Hanarna kan flytta till pappan och honorna kan vara kvar hos mamman en period om det behövs. Om en hona ska sättas ihop med en vuxen hona kan man ta henne från mamman ett par dagar tidigare men inte före 5 veckors ålder. Hanar som ska sättas ihop med andra vuxna hanar bör sättas ihop före 7 veckors ålder. Därefter blir de oftast könsmogna och det försvårar ihopsättningen.
Har du haft avelspar och honan får sina ungar när första kullen är 5 veckor ska du flytta ut ungarna och spara den hona som ska vara kvar med mamman så hon kan hjälpa till med nästa kull. Är de äldre ungarna kvar kommer de att stressa mamman.

En sista sak som är viktig att veta är att om en unge är dödfödd, sjuk eller dör under första tiden så kommer mamma mus troligtvis att äta upp den. Det kan låta makabert men det är ingenting som är farligt för dem utan en naturlig instinkt för att skydda sin familj. En död bebis i det vilda skulle snabbt börja lukta och dra till sig rovdjur.

Njut av bebistiden och lycka till med din avel. 

Sjöjungfru 4.JPG

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
[Tassy]
2008-11-12 16:46
#1

jättebra artikel Solaika!

Solaika
2008-11-12 17:16
#2

Oh, tack Skäms

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

isafisa
2008-11-12 17:43
#3

Bra jobbat :D Mycket bra artikel :D

vekan
2008-11-12 18:58
#4

Kul läsning =D

Solaika
2008-11-12 19:18
#5

Hoppas ni orkar läsa allt. Jag vet att det är mycket, men det är mycket att tänka på innan man skaffar bebisar Skrattande

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Katteeen]
2008-11-12 20:57
#6

Bra artikel, Solaika! :)

Annons:
Pose-idon
2008-11-12 21:08
#7

Jättebra Skrattande

//Elin

Solaika
2008-11-12 21:10
#8

Tack ska ni ha :D

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

FransTorkel
2008-11-14 13:16
#9

Jättebra artikel :D så bra skrivet och mkt fina bilder :D

Gerbilflicka
2008-11-18 02:25
#10

Väldigt bra! Allt man behöver veta. Flört

Solaika
2008-11-18 22:14
#11

Tack Skrattande

#10 Komplimang från en kunnig uppfödare, det känns bra Skrattande

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Asa-S
2008-11-19 20:18
#12

Är inte gerbiluppfödare men du får komplimang av mig med-Jätte bra artikel!Glad Jag föder upp marsvin(liten skala-två honor nu) och något som är viktigt är att man måste ha plats ifall att ungarna inte blir sålda. Annars går det inte att ha ens en kull,för risken finns att de inte blir sålda. Det gäller många smådjur och många hastar in i avel eller tänker att en kull kan vara kul och visst är det kul men om man inte kan hitta hem åt dem kan man helt plötsligt få väldigt många djur. Avel är kul om man planerar noga innan!Glad

Solaika
2008-11-19 22:04
#13

#12 Tackar så mycket Skrattande Du har helt rätt i vad du säger. Så jag hoppas verkligen att alla tänker sig för innan de sätter ungar till världen.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Annons:
Solaika
2008-12-23 00:16
#14

Puttar upp den här lite :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Katteeen]
2009-01-09 19:06
#15

Läst den här flera gånger nu, jättebra nu när det snart kommer bebbar här hemma också Skrattande
Artikeln är till stor hjälp, påminner om saker som man kanske hade glömt bort :)

Solaika
2009-01-10 16:02
#16

#15 Det är jättebra att du läser :) Det är mer än man tror att tänka på när det är ungar på gång :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

[Katteeen]
2009-01-10 18:45
#17

#16; Ja, verkligen :)

Pose-idon
2009-01-10 19:50
#18

Varit och handlat  Toa-lätt strö idag, men får väl byta i veckan, så dom inte smustar ner det för mycket Cool Letade efter trähus, men hittade inte. Så kom vi på att jag byggde ett i slöjden för 1 år sedan med lock som går att öppna. Stor och bra också Flört Ocksåläst många gånger Tungan ute

//Elin

Solaika
2009-01-10 20:36
#19

Byt inte för sent bara så de hinner boa ordentligt.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Pose-idon
2009-01-11 20:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Byte imorse innan min kompis kom. Glad

Bild på buren (suddig men man ser)

//Elin

Annons:
Pose-idon
2009-01-11 20:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Bebishuset ^^

//Elin

[Katteeen]
2009-01-11 21:26
#22

#21: Mer toapapper så blir det bra… :)
Kom ihåg att inte alla honor vill föda i ett hus, speciellt inte ett av den större modellen. Om jag var du skulle jag lagt ut en massa toapapper i hela buren, så får hon välja själv var hon vill "yngla av sig" :) Det var en bra idé med huset, men det är inte säkert att hon kommer använda det :)

Pose-idon
2009-01-11 21:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Lagt in massor, ska fylla på.  Föresten vill hon ha det så, Daisy är en ganska självständig dam när det gäller sånt, vill hon inte ha det så, flyttar hon på det. Det är sån hon är. Så hade jag ingen annan modell. ;)

//Elin

[Katteeen]
2009-01-12 01:12
#24

#23: Okej, menade inget illa :)

Pose-idon
2009-01-12 16:49
#25

Jag vet, ville bara säga det Flört

//Elin

annaforsgren
2009-05-09 16:01
#26

-hur många gånger får en gerilhona få en kull under dens livstid?
-Hur gammal får honan vara högst när hon tar sin sista kull?
-Hur lång tid efter en kull kan man ta nästa kull?;D

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Pose-idon
2009-05-09 16:06
#27

#26 En hona ska få 2 max 3 kulloar under sin livstid.
Sista kullen har jag inte koll på.
Det beror på när honan är redo :) Avelspar så får dom ju kullen diekt efter men dom kan hålla dom inne.

//Elin

Annons:
southdakota
2009-05-09 16:11
#28

#26 Låter du dina gerbiler sitta i avelspar så får du ju automatiskt två kullar efter varandra, nästa kull kommer oftast när den första kullen är 5-6 veckor. Vid handparning vet jag inte hur länge man ska vänta, men det bästa är nog att låta henne vila ut ordentligt först och låta den första kullen växa till sig.

Högst 3 kullar, men 2 brukar vara lagom.

Jag tror inte att honan ska inte vara över året vid första kullen.

southdakota
2009-05-09 16:12
#29

#27 Du hann visst först. Flört

Solaika
2009-05-09 17:23
#30

Vid första kullen ska honan inte vara över 1 år. Då kan hennes bäcken ha stelnat så hon inte får ut ungarna. Dessutom blir de flesta sterila kring 1 år om de inte fått ungar innan. Sista kullen bör man väl kanske inte ta efter 2 år om det inte har gått helt smärtfritt med tidigare kull. Men det är heller inte säkert att hon kan få ungar så sent.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

annaforsgren
2009-05-09 18:47
#31

tack:D det är alltid bra att veta. Jag är väldigt intresserad av avel och fick för ca 4 år sedan först en oplanerad kull (då det råkade vara en hona och en hane) för djuraffären hade sett fel. Sedan läste vi att man skulle ha hanen kvar hos honan så att han kunde hjälpa till. och då fick hon en till kull. Sedan särade vi på honan och hanen, stoppade de gamla hanungarna+ pappan i en annan bur och hade kvar resten av honorna i buren.
När honorna från första kullen var tillräckligt gamla gav vi dem och pappan+ hanarna tillbaka till djuraffären.
Sedan sparade vi 2 honor från den andra kullen som fick bo med mamman:)
Jag tycker att det är dåligt av djuraffärerna att inte se på könen. Honan fick barn bara tre dagar efter att vi fått hem dem.
Men det var helt fantastiskt att ha små bebisar! Det är så roligt att se hur de utvecklas.

Ni som är uppfödare, brukar ni låna hanar av andra uppfödare/gerbilägare eller har ni alltid hanar hemma?
Är det vanligast att ha avelspar eller att handpara?

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Pose-idon
2009-05-09 18:52
#32

#31 Dom flesta har nog ena hanar men jag tror inte det är svårt att få låna en bra hane faktist. Jag tror perosnloigen det är vanligare med handparning :P

//Elin

Solaika
2009-05-09 20:49
#33

Det händer att man lånar hem hanar. Min senaste kull är pappan en inlånad till. Försökte handpara en annan hona med inlånad hane oxå men den honan tyckte inte att hon ville bli mamma nå mer ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

annaforsgren
2009-05-09 23:14
#34

okej:D

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Annons:
lollynonna
2014-01-07 17:36
#35

bra artikel:) (haha puttar upp några år såhär i efterhand😛)

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Upp till toppen
Annons: